Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, rudens sezonas pasižymėjo ryškiomis temperatūros anomalijomis. Rugsėjis buvo 0,7 °C, o spalis 2,1 °C šiltesnis nei standartinė klimato norma.

Antrasis spalio dešimtadienis tapo karščiausiu Lietuvoje nuo 1961 m. (teigiama 5,2 °C anomalija). Pirmi du lapkričio dešimtadieniai dar išraiškingesni: atitinkami 3,7 ir 5,2 °C šiltesni nei norma.

Numatoma, kad ir lapkričio pabaiga bus šiltesnė. Visgi, Lietuvos hidrometeorologijos duomenimis, rudens mėnesių kritulių kiekis nepasižymi išskirtinumais ir svyruoja apie normą.

Prognozuoja 2 laipsniais šiltesnį gruodį

Tarnyba prognozuojama, jog gruodžio antros pusės oro temperatūra Lietuvoje bus apie 2 laipsniais aukštesnė nei standartinė klimato norma. Žvelgiant bendrai į visą mėnesį, numatoma, kad oro temperatūra turėtų būti iki 1 laipsniu didesnė nei standartinė klimato norma.

Numatoma, kad gruodžio antroje pusėje iškritęs kritulių kiekis turėtų būti artimas daugiamečiui vidurkiui ir per visą mėnesį iškritęs kritulių nepasižymės anomalijoms.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos teigimu, gruodis numatomas gerokai šiltesnis nei įprasta.

Sinoptikė: pirmos dvi savaitės šiltos, vėliau – įprasta žiema

Laidoje DELFI Diena viešėjusi sinoptikė Izolda Marcinonienė taip pat tvirtino, kad pirmosios dvi gruodžio savaitės turėtų būti šiltesnės nei įprastai.

Sinoptikė tvirtino, kad tolimos prognozės gali būti labai netikslios, tačiau pridūrė, kad galime pažvelgti ir į gamtos ženklus. Jos teigimu, lapkričio 11-ąją, kai minima Šv. Martyno diena, nebuvo ledo. Ką tai reiškia? „Sako, kad jei per Martyną – ledas, tai per Kalėdas – purvas“, – liaudies išmintimi dalijosi I. Marcinonienė.

O ką kalba sinoptikai? I. Marcinonienė pakartojo, kad gruodžio pradžia bus gerokai šiltesnė ir pridūrė, kad įpusėjus gruodžiui temperatūra turėtų grįžti į daugiametes normas.

„Nuo gruodžio vidurio turėtų grįžti žiemiška temperatūra“, – kalbėjo I. Marcinonienė, tačiau negalėjo įvardyti, kokių temperatūrų tikėtis per didžiąsias šventes, mat, jos teigimu, būna, kad prieš jas atšąla, o vėliau prasideda atlydys, lijundros ir rūkai.

„Reiktų pasidžiaugti pirmąja gruodžio savaite. Man atrodo, iki trečiadienio daugelis turėtumėme pamatyti baltą sniegą, o vėliau lietus jį nuplaus“, – apie artimiausias dienas priminė I. Marcinonienė.

Šilčiausi gruodžiai ir žemiausia temperatūra

• Šilčiausi gruodžiai Lietuvoje buvo registruoti: 2006 (vidutinė mėnesio oro temperatūra 4,3 °C), 2015 (2,7 °C), 2011 (2,0 °C);

• Šalčiausi: 1978 (-9,0 °C), 1969 (-8,9 °C) ir 2002 (-8,0 °C);

• Žemiausia oro temperatūra užfiksuota –34,0 °C (1969-12-31 Varėnoje ir 1978-12-30, Rokiškyje);

• Aukščiausia oro temperatūra užfiksuota +15,6 °C (1882-12-19 Druskininkuose) ir +13,4 °C (1953-12-05 Šiauliuose).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)