Vietos gyventojai, gerai prisimenantys 300 tūkst. eurų kainavusius miesto papuošimus ir auksinę eglutę (jos karkaso kaina 37,5 tūkst. eurų), neslepia nuostabos, kad šiais metais savivaldybei papuošti eglutę atrodo per didelė prabanga.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sako, kad įmonės užsiaugino tokį apetitą, jog Klaipėdos miestui eglė Atgimimo aikštėje būtų nepamatuota prabanga.

„Žmonėms bus nelabai gera staigmena. Konkursas dėl Atgimimo aikštės nutrauktas. Pasiūlymas yra atmestas ir Klaipėda apsisprendė, kad Atgimimo aikštėje šiemet eglutės nebestatys, – sako I. Šakalienė. – Gavome labai brangių pasiūlymų, tad su vadovybe buvo aptarta ir nuspręsta, kad beveik 50 tūkstančių eurų yra per daug. Mes neplanavome tiek lėšų, buvome numatę apie 30 tūkstančių eurų, o gavome 48 tūkstančius eurų kainuojantį pasiūlymą. Dar tūkstantį eurų nuleido, bet miestas nusprendė, kad vis tiek per didelė prabanga tokią sumą išleisti dėl vieno mėnesio.“

Pašnekovė tikina, kad skirti lėšų eglutei ar ne, buvo sprendžiama ne tik dėl kainos, bet ir atsižvelgiant į tai, kas siūloma. Anot I. Šakalienės, pasiūlymas tikrai nebuvo vertas dėmesio.

„Prieš porą metų, kai buvo auksinė eglutė, kai mus čia visi prie kryžiaus kalė, tai mums nė kiek ji nekėlė abejonių dėl estetikos, vaizdo, naujoviškumo, niekur nematyta, nauja konstrukcija. Šiais metais mes turėjome du pasiūlymus, iš jų vieną išsirinkome, bet nieko ten ypatingo.

Nusprendėme, kad aikštėje renginių jokių nevyksta, tiesiog į medžius pabandysime daugiau pridėti puošybos elementų, be to, mes šiemet žymiai daugiau papuošėme miesto. Pernai buvo nuo senamiesčio iki Statybininkų prospekto papuošta, o šiemet – jau iki pat prekybos centro BIG ir į kitą pusę iki ligoninių. Taigi pagrindiniai įvažiavimai į miestą svečius pasitiks pasipuošę. Šiais metais pakabinome 256 vienetus naujų puošybos elementų.“

Gatvėje apklausti klaipėdiečiai neslėpė nuostabos, kad miestas sumanė taupyti per šias šventes. Vieni spėliojo, kad gal valdžioje kažkas atsitokėjo ir ėmė mokytis skaičiuoti išlaidas, kiti, priešingai, – apgailestavo, kad taupo ne ten, kur reikia.

„Nuvargo Klaipėda, gaila, kad nebus eglutės, gražu juk būdavo, jau įprasta, kad stato Atgimimo aikštėje“, – sako pro aikštę ėję vaikinai. Jiems pritaria ir jaunos moterys: „Tai jau buvo tradicija, liūdna, kad sugalvojo taupyti, kur nereikia.“ „Miesto eglutė užslėpta, o čia ją matydavo visi, pravažiuojantys net iš kelių gatvių“, – sako vyresnė moteris. Jauna pora, išgirdusi, kad šie metai bus be eglutės Atgimimo aikštėje, paskaičiavo, kad prieš porą metų buvusi auksinė eglutė kalėdinį biudžetą ištuštino bent dešimčiai metų, tad nenustebo, jog teks keisti tradicijas.

Kai kurie praeiviai išsako priešingą nuomonę. „Jei papuošimų netrūks, ne taip ir blogai, kad eglutės nebus. Svarbu, kad mieste sukurtų šventinę nuotaiką“, – dalijosi nuomone pora. Garbaus amžiaus palangiškė pritarė, kad jei aikštė nebus palikta niūri, eglutės nepritrūks.

Atsisakius vienos eglutės, anot I. Šakalienės, bus daroma viskas, kad mieste būtų jauku ir gražu. Be to, toks sprendimas bus finansiškai naudingas kitų metų biudžetui. Šiais metais užteks pinigų miestui papuošti ir sutvarkyti po švenčių, tad kitais metais nebereikės sukti galvos skirstant lėšas kalėdiniams renginiams.

„Manau, klaipėdiečiai supras tokį sprendimą, nuspręsta nešvaistyti lėšų. Aišku, būtų gražu Atgimimo aikštėje pastatyti eglutę, bet siūloma neadekvati projekto kaina“, – atvirauja I. Šakalienė.

O štai Teatro aikštėje klaipėdiečiai ir miesto svečiai jau netrukus išvys žaliaskarę, kurią dovanoja žmonės. Aplink Anikės skulptūros fontaną bus sukurta ledo pasaka, ji kvies pasimėgauti žiemiškais malonumais ir pramogauti su bičiuliais ir šeima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)