Paprastoji nukirsta eglė, priklausomai nuo dydžio, kainuoja nuo 2 iki 40 eurų su PVM. Pavyzdžiui, iki 1 metro paprastosios eglės arba pušies medelis - 2 eurai su PVM, 1-1,5 metro - 3 eurai su PVM, 1,5 -2 metrų - 7,01 euro su PVM, daugiau kaip 4 metrų - 40 eurų su PVM.

Kalėdinių medelių vazonuose kaina, priklausomai nuo dydžio ir rūšies, svyruoja nuo 5 iki 30 eurų su PVM. Tie, kurie norėtų pasipuošti kukliau - eglės šaka arba pasigaminti kalėdinę puokštę, ar nupinti kalėdinį vainiką, gali įsigyti eglių arba pušų šakų. Šakos kaina yra nuo 1 iki 2 eurų su PVM.

„Nemažai žmonių namus šventėms nori papuošti gyva, mišku kvepiančia eglute. Viliuosi, kad gražiausios tradicijos neprasilenks su atsakingumu ir šiais metais miške nebus savavališkai nukirsta nei viena eglutė. Daug paprasčiau kreiptis į miškininkus - eglutės yra specialiai auginamos Kalėdoms arba kertamos tik ten, kur galima“, - sakė VMU direktorius Marius Pulkauninkas.

Jis teigia, kad savivaliaujant miške padaroma didelė žala gamtai, nes iškertami gražiausi, o tai reiškia genetiškai stipriausi, palankioje miško vietoje augantys medeliai, iš kurių galėtų užaugti stiprios šimtametės eglės ar pušys.

VMU darbuotojai gyventojams siūlo ne tik kirstų eglučių. Alytaus, Biržų, Joniškio, Kauno, Kazlų Rūdos, Kretingos, Radviliškio, Rietavo, Rokiškio, Ukmergės miestų ir rajonų gyventojai iš įmonės medelynų, įsikūrusių netoli šių miestų, gali nusipirkti ir eglučių vazonuose.

Savavališkas eglučių kirtimas yra lankymosi miške taisyklių pažeidimas, kuris užtraukia ir administracinę baudą. Privataus miško savininkas savame miške gali nusikirsti eglutę, tačiau su savimi turėtų turėti nuosavybę įrodančius dokumentus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)