Panevėžyje šįmet eglėmis ir jų šakomis prekyba užvirs vienuolikoje automobilių aikštelių Klaipėdos, Dariaus ir Girėno, Parko, Kniaudiškių, Nemuno, Pilėnų, Staniūnų ir Žemaičių gatvėse. Dėl Statybininkų gatvės rekonstrukcijos tokie pardavėjai negalės įsikurti tradicinėje vietoje – aikštelėje prie Klaipėdos bei Dariaus ir Girėno g. sankryžos. Nors iki Kalėdų dar trys savaitės, mieste jau matyti pirmieji prekiautojai žaliaskarėmis.

Pirko ir vilniečiai

Prie vieno iš prekybos centrų automobilių aikštelės kampą prekybininkai okupavo jau daugiau nei prieš savaitę. Čia sutiktas pardavėjas Jonas sakė, kad padeda savo bičiuliui – nebe vienerius metus šioje vietoje prekiaujančiam panevėžiečiui.

„Jau po truputį žmonės pradeda ieškoti eglučių. Daugiau pavyko parduoti savaitgalį, o šiandien niekas net nesustojo“, – sakė prekyvietėje sutiktas pardavėjas.

Didžiąją jo siūlomo asortimento dalį sudaro eglutės vazonuose. Jų kaina siekia nuo 10 iki 30 eurų. Brangiau kainuoja kėniai – šiuos prekybininkai atsigabena iš Danijos. Paprastų eglučių pardavėjai prisiaugina pats.

„Pirko pas mus ir vilniečiai, nes, kaip jau visi girdėjo, sostinėje eglutės kainuoja ir 70 eurų. Tiesa, už tą kainą jas pristato į namus, o po švenčių išveža“, – pasakojo Jonas.

Kalėdinė eglė

Miškininkai ruošiasi

Kalėdiniai darbai planuojami Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioniniame padalinyje. Medelyno viršininko Egidijaus Kaluinos teigimu, šią savaitę jau bus pradėti žygiai į pagrioves, pakeles ir kitas vietas, kur auga nereikalingos eglutės.

Jų Panevėžiui miškininkai prikerta nuo 800 iki 1000. Šį grožį į miestą miškininkai pristatyti žada jau penktadienį. Tris savaitgalius iš eilės šeštadieniais žaliaskarėmis bus prekiaujama nuo 10 iki 16 val., nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 8-17 val., penktadieniais 8-19 val. Tradicinė prekybos vieta – urėdijos teritorija Parko gatvėje.

„Aktyviausia eglučių prekyba gruodžio viduryje, todėl neskubėjome, planavome ją pradėti vėliau. Bet planai pasikeitė ir startuosime jau penktadienį“, – teigė E. Kaluina.

Eglučių ir šakų kainos ankstesniais metais skirtingose miškų urėdijose būdavo nevienodos, šiais metais jas diktuoja centralizuota valstybinė urėdija. Todėl šiemet panevėžiečiai Kalėdoms pas miškininkus galės apsipirkti pigiau. Nukirsta paprastoji eglė, priklausomai nuo dydžio, Valstybinių miškų urėdijoje kainuoja nuo 2 iki 40 eurų. Iki 1 metro paprastosios eglės arba pušies medelio kaina – 2 eurai, 1–1,5 metro – 3 eurai, 1,5–2 metrų – 7,01 euro, daugiau nei 4 metrų – 40 eurų.

Kalėdiniai medeliai vazonuose, priklausomai nuo dydžio ir rūšies, kainuoja nuo 5 iki 30 eurų. Tie, kurie norėtų pasipuošti kukliau – eglės šaka arba pasigaminti kalėdinę puokštę, nusipinti kalėdinį vainiką – gali įsigyti eglių arba pušų šakų. Jų kaina yra nuo 1 iki 2 eurų.

Eglutės puošimas

Dažniausiai panevėžiečiai, pasak pašnekovo, perka iki 2 metrų dydžio egles. Ieškant didesnių vaikų darželiams ar mokykloms, reikėtų kreiptis į urėdiją, nes tokių miškininkai į savo numatytą prekybos vietą jau nebeveža – dideli medeliai jose dažniausiai taip ir lieka neparduoti, tad aukštaūges eglutes šiemet pardavinės pagal užsakymus.

Už papildomą eurą miškininkai eglutę ir supakuos. Primenama, kad atsiskaityti už kalėdinę namų puošmeną Parko gatvėje bus galima tik banko kortele.

Nelegali eglutė – brangiausia

Tokios pačios eglučių kainos bus ir kiekvienoje Panevėžio rajono girininkijoje. O kam per brangu ar tiesiog nesinori viso medelio, gruodžio 20 dieną 12 val. Laisvės aikštėje vyks tradicinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, joje miškininkai nemokamai dalys eglišakes.

E. Kaluina pataria, kad nusipirkus eglutę nereikėtų skubėti jos iš šalto oro nešti į šiltą kambarį. Nors nėra įrodyta, tačiau manoma, jog augalui tokie pokyčiai sukelia stresą ir jis greičiau ima džiūti. O geriausia, pasak medelyno vadovo, eglutę įdėti į indą su drėgnu smėliu, ją apipurkšti vandeniu ir reguliariai palaistyti.

Miškininkai įspėja, kad savavališkai kirsti eglutes ar šakas svetimame miške draudžiama ir tai gali užtraukti baudą už Administracinių nusižengimų kodekso pažeidimą. Nelegaliai pasipuošus namus Kalėdoms fiziniam asmeniui tenka sumokėti nuo 14 iki 30 eurų baudą bei atlyginti gamtai padarytą žalą.

Ji lygi eglutės ar šakos kainai urėdijoje. Juridiniam asmeniui tokia bauda siekia nuo 30 iki 90 eurų. Siekdami apsaugoti miškus nuo vagišių, miškininkai, kaip ir kasmet, planuoja gruodžio mėnesį vykdyti reidus.