Baltuose mediniuose namukuose prekiaujantys pardavėjai sako, kad lankytojų srautas didžiausias būna savaitgaliais ir vakarais. Tiesa, pusė kalėdine produkcija besidominčių lankytojų – užsieniečiai.

Bokšto varpams mušant penktą valandą turgelio prekeiviai vos spėjo atsakinėti į mano klausimus, nes prie prekystalio vis prieidavo vienas ar kitas pirkėjas: „Dabar šiek tiek neturiu laiko kalbėti“, – sakė jie.

Tad už kiek ir kokių dovanų, suvenyrų ir maisto produktų galima įsigyti mugėje?

Tradicinės prekės

Duona, pyragais ir kitais miltiniais skanėstais prekiaujanti pardavėja gyrėsi, jog jos produktai yra pagaminti tik iš natūralių produktų ir yra kone pigiausi visoje mugėje. Duona kainuoja nuo 1,5 Eur iki 2 Eur, o aguonų vyniotinis – 3 Eur.

„Žmonės pas mane sugrįžta, aš jau trečius metus stoviu kalėdinėje mugėje“, – pirkėjai atiduodama grąžą sako pardavėja.

Priešais duonos namuką šiltai apsirengusi moteris pristatė natūralius sūrius, pagamintus Radviliškyje. Už 4 eurus galima įsigyti spanguolėmis ir cinamonu, prieskoninėmis žolelėmis, česnakais ar kitais ingridientais gardintus sūrius.

Žinoma, kaip ir kiekvienoje lietuviškoje mugėje, čia yra ir dešrų, skilandžių ir kitokių gaminių. Parduotuvėlėje už šaltai rūkytą skilandį reikėtų sumokėti 6 Eur, o už „gardžios šaltai rūkytos“ dešros kilogramą – 12 Eur.

„Juokingiausia būna, kai manęs paklausia, ar šitie meduoliai imbieriniai“, – šypsosi rausvu megztuku apsirengusi „Meduolių šalies“ namuko pardavėja. Anot jos, įvairiausių šventinių meduolių perkamumas yra labai didelis, be to, užsuka labai daug užsieniečių, kurie dažniausiai perka meduolius su lietuviškais simboliais arba didesnius rinkinius.

Turbūt labiausiai akį kalėdinėje mugėje Katedros aikštėje patraukia ryškiomis neoninėmis spalvomis žybsintis namelis. Jame pardavinėjami mažuosius lankytojus viliojantys įvairūs plastmasiniai ir keli rankų darbo žaislai. Pardavėja pasakoja, kad beveik visa produkcija yra vežama iš Lenkijos. Populiariausia prekė – žybsintis „Žvaigždžių karų“ tipo kardas už 6 eurus. Rankų darbo žaislai parduodami brangiau – už vieną 50 Eur.

Taip pat mugėje galima rasti ir rankų darbo muiliukų už 3 eurus, molinių namukų už 8, 14 ir daugiau eurų. Prie vieno prekystalio nespėjanti suktis pardavėja, susidariusiai klientų eilei pardavinėja obuolių sūrius su šaltalankiais, čili pipirais ar vyšniomis.

Norintiems užkąsti ir nesilaikantiems dietos pardavėjai siūlo populiariausius kalėdinius patiekalus ir gėrimus. Pavyzdžiui, už vaflius, arbatas, kavas ir mažiau žinomus kaštonus reikėtų sumokėti apie 2-3 eurus, karštų spurgyčių puodelis kainuoja 4 Eur, o 200 g karšto vyno stiklinė, lyg susitarus, visur po 3 Eur.

Gausu ir kitokių prekių

Iš kanapių pagamintus produktus pardavinėjantis Titas juokauja, kad prie sveikos produkcijos eilės nestovi, tačiau ir čia mūsų pokalbį vis nutraukdavo kanapiniu aliejumi ar kanapių sėklomis susidomėjęs miestietis.

Kailine kepure pasipuošęs vaikinas kartu su žmona Strazdų kaime patys augina kanapes ir iš jų gamina savo produkciją.


„Žinomiausias yra kanapių aliejus, kuris yra sveikas, nes jame yra papildų omega 3 ir omega 6. Žmonės po truputį keičia įprastą alyvuogių aliejų į kanapių aliejų, nes jis yra gaminamas Lietuvoje ir jame yra visi sveiki elementai. Aš vadinu jį super maistu“, – į šalia stovinti pailgą aliejaus buteliuką rodo Titas.

Kaip sako pardavėjas, jų ūkio, pavadinimų „Strazdų žaliojo auksas“, produktus žmonės vertina ir mėgsta, o labiausiai juos vertina jaunos mamos su vaikais ir senyvo amžiaus žmonės, kurie nuo seno žino apie kanapių aliejų.

Nefiltruotas aliejus kainuoja 9 eurus, o, pavyzdžiui, lukštentų kanapių sėklų 150 g maišelis 5 eurus, 50 g maišelis 7 Eur.

Kitame namelyje su užrašu „Medaus namai“ už prekystalio nuo šalčio trypčiojanti mergina savo parduodamus produktus vadina medaus skanėstais su šaltyje džiovintomis uogomis ir vaisiais.

Kaip ir 90 proc. visų kitų kalbintų pardavėjų, „Medaus namų“ produkciją pristačiusi mergina sako, kad parduoda tik 100 proc. natūralią produkciją.

„Čia yra toks lyg desertas. Aišku, galima virti iš jų arbatas, o galima ir vienus valgyti. Čia jau nuo jūsų priklauso“, – pasakoja pardavėja.

Paklausta, ar šio deserto skonis yra panašus į uogienės skonį, mergina nuramino, jog tai yra du skirtingi dalykai, nes gamyboje cukrus nenaudojamas, vietoj jo – šaltyje džiovintos uogos, išlaikančios natūralų skonį ir vitaminus.

Namuke taip pat galima įsigyti uogienių, sirupų ir džemų. Vienas medaus skanėsto indelis vertas 5,50 Eur.

Užsieniečiai domisi labiau

Gerai jaunimo tarpe žinomos, apyrankės kuriančios įmonės „Shkertik“ prekystalis taip pat traukia praeivių akis įvairiomis Nidą primenančiomis dekoracijoms.

Nors apyrankės yra ganėtinai populiarios Lietuvos jaunimo tarpe, tačiau, pasak prekes pristačiusios pardavėjos, jomis labiau domisi užsieniečiai, nes jie nežino nieko apie jas ir dažniausiai įsigyja ne po vieną ir ne po dvi. Iš lietuvių labiausiai domisi vaikai ir jaunimas, o iš užsieniečių suaugusieji nuo 30 iki 50 metų.

Apyrankių kaina svyruoja nuo 15 Eur iki 20 Eur, priklausomai nuo sagtelės spalvos.

Pasak pardavėjos, pati „Shkertik“ apyrankių idėja kilo Nidoje, o kiekvienos jų istorijos susijusios su buriavimu ir visa Kuršių nerija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)