Didelė konkurencija

Saldumynais prekiaujantis Šarūnas pastebi, kad, palyginti su praėjusiais metais, Rotušės aikštėje išdygo kur kas daugiau namelių, todėl, pasak vyro, tarp prekybininkų jaučiama nemaža konkurencija.

„Žinoma, žmonėms didesnis pasirinkimas, tačiau mums, pardavėjams, tai jau šioks toks nuostolis“, – sako smaližius lepinantis prekybininkas. Jam pritaria ir karštais vafliais prekiaujanti Lina.

„Žmonių kol kas labai mažai, o prekiautojų daug. Suprantu, kad norima padaryti gražiau, daugiau namelių, bet ar tai naudinga verslininkams? Nemanau“, – sako mergina.

Kauno Kalėdų miestelis

Lina turi ir savo versiją, kodėl žmonės taip vangiai lankosi Kalėdų miestelyje. Pusiau juokais, pusiau rimtai, mergina spėja, kad greičiausiai nevykusi kalėdinė eglutė atbaido klientus.

„Draugai papasakoja ar patys pamato eglės nuotraukas, paskaito nuomonių internete ir nusprendžia, kad neverta čia apsilankyti“, – juokiasi prekybininkė.

Išaugo ir nuomos kaina

Dešimtį metų per šventes Kauno centre duona ir kitais kepiniais prekiaujantis gruzinas Ramazanas sako, kad, palyginti su praėjusiais metais, dabar namelio nuomos kainos žymiai didesnės.

„Nuo praėjusio šeštadienio iki Trijų karalių nuomos sutartis kainuoja 2000 Eur, o anais metais mokėjome 1600 Eur, be to, ir prekyba buvo kur kas geresnė“, – atskleidžia vyras.

Nors šventiniu laikotarpiu išsipirkti namelį kainavo brangiau, prekybininkai tikina, kad tai neturėjo įtakos jų siūlomoms maisto prekių kainoms.

Kauno Kalėdų miestelis

Kalėdų miestelyje apsilankiusiems kauniečiams ir miesto svečiams išgerti karšto vyno kainuoja 2–3 Eur. Smaližiams skanėstų čia tikrai netrūksta. Priklausomai nuo jų dydžio, saldumynų kainos svyruoja nuo 0,50 Eur iki 3 Eur. Cukrinė vata – 2 Eur. Visų pamėgti karšti vafliai 1–1,5 Eur. Kavos puodelis kainuoja iki 2 Eur.

Norintiems rimčiau pasistiprinti prekeiviai pasirengę pasiūlyti tradiciškų greito maisto užkandžių: kibinų, mėsainių, dešrainių, gruzdintų bulvyčių, čeburekų ir kitų skanėstų, kurių kainos svyruoja nuo 1 iki 3 Eur.

Kauniečiai kainų nesibaido

Nors Kalėdų miestelis kol kas negali pasigirti didele žmonių gausa, Rotušės aikštėje sutikti kauniečiai sutiko įvertinti šiemetinį prekybininkų pasiruošimą. Su šeima į Kauno senamiestį atvykęs Marius sakė, kad kainos jo visai nestebina.

„Viskas labai proporcinga. Negalėtume sakyti, kad labai brangu ar labai pigu. Reikia juk žmonėms užsidirbti. Manau, kiekvienas gali sau leisti išgerti kavos puodelį su bandele“, – sakė vyras.

Kauno Kalėdų miestelis

Kalbėdamas apie visų aršiai kritikuojamą Kauno eglę, Marius išlieka nešališkas.

„Eglė kaip eglė, tikrai nėra taip blogai, kaip bandoma parodyti. Natūrali, graži – viskas, mano manymu, yra gerai. Pirmiausia, žmonėms reikėtų ją pamatyti iš arčiau ir tik tada kritikuoti. Žinoma, kiekvienas turi savo nuomonę, bet Lietuvoje jau įprasti tie eglių karai“, – juokiasi vyras.

Jauna mama Ieva su sūnumi Tomu taip pat nesiskundė kainomis. Pasak moters, svarbiausia yra kalėdinė dvasia.

„Kainos tikrai nėra labai didelės, bent per šventes reikėtų pamiršti visus tuos materialinius dalykus. Smagu, kad vakare galime pasivaikščioti po miestą, apžiūrėti, kaip jis pasipuošęs. Tai juk šventė ir mažiems, ir dideliems“, – džiaugėsi Ieva.

Kaune besisvečiuojantys kėdainiškiai Antanas ir Roma Kalėdų miestelyje pasigedo pasirinkimo gausos.

„Buvome čia ir praėjusiais metais, nors dabar namelių daugiau, bet viskas labai panašu, tie patys saldainiai, tas pats maistas“, – sako Roma.

Kauno Kalėdų miestelis

„Norėtųsi daugiau pramogų ir vaikams, ir vyresniems. Dabar matom, kad kas antras kioskas tuo pačiu prekiauja. Jau geriau mažiau namelių, bet daugiau kitų pramogų“, – kalbėjo Antanas.

Nusivylę organizatoriais?

Prisistatyti nepanorusi prekybininkė svaidėsi akmenimis į už kalėdinį Kauną atsakingų organizatorių daržą.

„Šeštadienį (Kalėdų eglės įžiebimo renginio dieną – aut. past.) atvykome nuo 8 val. ryto, kad pasiruoštume viską vakarui. Iki 16 val. nebuvo elektros, o už valandos turėjo prasidėti renginys. Nespėjome pasigaminti maisto, viskas buvo sušalę. Nežinau, kokių ten problemų buvo, bet organizavimas labai blogas“, – piktinosi moteris.

Nekontroliuojamo renginio požymių pastebėjo ir kitas prekeivis Ričardas.

„Buvo čia visko. Ir vaikai laipiojo ant stogų, ir jaunimas alkoholį vartojo už namelių“, – pasakojo vyras. Tačiau Ričardas, kitaip nei jo kolegos, neskuba daryti skubotų išvadų.

„Dar tik pradžia, laukiame ir tikimės, kad situacija atėjus šventėms pagerės ir klientų sulauksime daugiau. Svarbiausia, kad žmonės būtų linksmi ir spinduliuotų šventine nuotaika. Man maloniausia išgirsti, kai klientas pasako, jog buvo skanu“, – šypsosi prekybininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)