Tikriausiai ir jūsų kaimynystėje gyvena koks nors keistuolis, kalėdines namų puošmenas pradedantis afišuoti ne tik neatėjus žiemai, bet dar nesibaigus rudeniui?

Nors kartkartėmis sulaukia pašaipų, kalėdinę nuotaiką dar gerokai prieš šventes namuose susikuriantys asmenys linkę jaustis laimingesni ir labiau patenkinti gyvenimu – bent tokią išvadą, kaip rašoma svetainėje thejakartapost.com, padarė vienas psichologijos specialistas.

Psichologiniame leidinyje „Journal of Environmental Psychology“ publikuojamo straipsnio autorius psichoanalitikas Steve‘as McKeownas nutarė paaiškinti, kokios psichologinės priežastys lemia nesugebėjimą atsispirti šiai keistai užgaidai.

Nors iš pažiūros liguista manija per anksti ruoštis Kalėdoms gali byloti apie keletą su psichologiniais sutrikimais siejamų simptomų, dažniausiai, pasak specialisto, taip elgiamasi dėl kylančios nostalgijos, kurią užgniaužti stengiamasi susikuriant artėjančio stebuklo nuotaiką arba praeity patirtas nuoskaudas užmiršti padedančią aplinką.

S. McKeownas tikina, kad nuolatinio streso ir nerimo kupinoje kasdienybėje žmonės guodžiasi ieškodami sąsajų su tuo, kas leistų pasijusti laimingiems, o kalėdinės dekoracijos, žinoma, kelia labai stiprius laimingos vaikystės prisiminimus.

Psichoanalitikas taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad kalėdinės dekoracijos stimuliuoja ankstyvoje vaikystėje išgyventas iki jaudulio džiugias emocijas.

Jis daro prielaidą, kad ankstyvos kalėdinės dekoracijos veikia tarsi ženklas, kad žmogus yra draugiškas ir geranoriškas kaimynų atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)