Kaip ir pernai, lemputės apgaubė ne tik pačią eglę, bet ir šalia jos esantį kalėdinį miestelį.

Miesto savivaldybė skelbia, kad šiųmetė eglė siekia 27 metrų aukštį. Žaliaskarė suformuota iš 70 tūkstančių lempučių, jai išpuošti panaudota beveik 900 žaisliukų, o bendras kompozicijos plotas – daugiau nei 2500 kv. m.

Jos autorius Dominykas Koncevičius sako, kad šiais metais eglę puošė pagal praeitų metų pavyzdį ir tikina besidžiaugiąs rezultatu.

Šiandien pradėjo veikti ir Katedros aikštės Kalėdų miestelis. Jis šįmet veiks ne iki gruodžio pabaigos, kaip pernai, o iki pat sausio 7 dienos.

Taip pat penktadienį pradėjo kursuoti ir Kalėdinis traukinukas. Į pirmąją jo kelionę šiais metais pakvietė Dakaro lenktynininkas Antanas Juknevičius, kuris ir apsuko startinį raudonojo traukinuko ratą aplink sostinės senamiestį.

Rotušės aikštėje eglė bus įžiebta šeštadienį, 16 val.

Susirinko minios

Dar neprasidėjus pagrindinės miesto eglės įžiebimo renginiui sostinės Katedros aikštėje būriavosi minios žmonių.

Renginį, kurį veda Marijonas Mikutavičius ir Indrė Kavaliauskaitė, 19 val. pradėjo Kalėdų senelis iš Laplandijos. Jam M. Mikutavičius įteikė laišką nuo Lietuvos vaikų ir paskelbė renginį atidarytu.

Iškart po to scenoje skambėjo „X Faktoriaus“ atlikėjų Iglės, „Original Copy“, „Only Once“, „Golden Age“, „Zeta Beat“ dainos.

20 val. Eglutę įžiebė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius su šeima. Tik užlipęs į sceną jis džiaugėsi, kad „gyvename nuostabioje šalyje, nuostabiame mieste“ ir palinkėjo visiems susirinkusiems gražių švenčių.

Nors dalis atvykusiųjų po eglės įžiebimo išsivaikštė, dalis vilniečių ir miesto svečių liko Katedros aikštėje. Ten dar valandą vyko Sauliaus Prūsaičio, Monique, Iglės, Naktinių personų ir kitų atlikėjų koncertas.

Renginyje budinčių policijos pareigūnų teigimu, į Katedros aikštę susirinko mažiausiai 12 tūkst. vilniečių ir miesto svečių.

Po šventės policijos pareigūnai teigė, kad šventė praėjo be didesnių incidentų. Esą gautas tik nusiskundimas dėl vagystės, kurios metu iš kuprinės dingo nešiojama garso kolonėlė.

Detales slėpė iki paskutinės akimirkos

DELFI primena, kad Vilniaus savivaldybė detales apie pagrindinę miesto eglutę slėpė iki pat paskutinės akimirkos. Žinota tik tiek, kad šalia jos bus kalėdinis miestelis, kuriame įsikurs įvairūs prekybininkai.

„Kalėdos yra laukimo metas. Kalėdinės eglės mes taip pat turėtume laukti ir ją pamatysime tuomet, kai bus įžiebta paskutinė lemputė“, – sakė projekto „Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis.

Taip pat žinota, kad šįmet šalia eglutės bus skaitomos ir pasakos visai šeimai. 2015-aisiais pasakos buvo skaitomos eglės viduje, tačiau tuomet iškilo nesklandumų – norinčių paklausyti buvo daugiau negu vietos.

Tiesa, jau anksčiau pastebėta, kad šiųmetė eglė yra panaši į praėjusių metų – nuo jos viršaus driekiasi lemputės, kurios apgobia visą šalia pastatytą kalėdinį miestelį. Katedros aikštėje jau stovinti žaliaskarė nėra tikra, ji suręsta iš eglės šakomis apkaišyto karkaso.

Kaip ir pastaruosius dvejus metus, taip ir šįmet eglutę projektavo dizaineris Dominykas Koncevičius. Anot eglę puošusios „Švenčių studijos“ vadovės Jolantos Tūraitės, šįmet eglė yra ryški.

„Galiu tik pasakyti, kad šiemet bus ypatingai daug burbulų, girliandų, šviesos ir grožio, prie kurio jau priprato vilniečiai ir Vilniaus svečiai. Džiaugiamės, kad eglutė yra geidžiama ir kad kiekvienais metais miestas laukia stebuklo. Eglutė pabrėžia šviesą esančią mumyse ir leidžia vėl pabūti vaikais“, – dar praeitą savaitę pasakojo J. Tūraitė.

Praėjusiais metais Vilniaus Kalėdų eglė buvo nominuota gražiausia eglute Lietuvoje. Pripažinimo sulaukė ir užsienyje – pateko į amerikiečių naujienų portalo „The Huffington Post“ sudarytą gražiausių 2016-ųjų eglučių sąrašą. Kaimynų lenkų ir estų eglės taip pat nebuvo pamirštos – taip pat pateko į minimą sąrašą.

Pernai buvo pirmas kartas, kada šviečiančios girliandos gaubė ir šalia buvusį miestelį. Jį apšvietė 50 tūkst. baltai šviečiančių eglės skraistės lempučių. Pati eglė pernai buvo 27 metrų aukščio, o bendras kompozicijos plotas siekė 2,5 tūkst. kvadratinių metrų.

2015-aisiais eglė taip pat buvo ypatinga – buvo galima patekti į jos vidų, kur buvo skaitomos pasakos visai šeimai. Žaliaskarė tuomet buvo dekoruota namelio langus primenančiais motyvais. Tuometė eglė taip pat pateko į gražiausių pasaulyje sąrašus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (535)