Projekto „Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis tikina, jog toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į gyventojų pageidavimus ir turistų srautus.

Praėjusiais metais vilniečiai nustebo pamatę, jog gruodžio 29 d., per patį šventės įkarštį, buvo išmontuotas pagrindinėje Vilniaus Katedros aikštėje įsikūręs Kalėdų miestelis, o pagrindinėje miesto aikštėje liko stovėti tik pati eglė.

„Vilniuje Grinčas netikėtai pavogė Kalėdas. Maždaug taip pasijutau supratusi, kad dar nė nesibaigus metams Katedroje neliko nei kalėdinio miestelio, nei 3D pasakos. Baisiausia, kad šiais metais šventės ir taip pralėkė žaibo greičiu. Maniau jau po viso maratono imsiu ir atsipūsiu, apeisiu kalėdinį miestelį, išgersiu puodelį karšto vyno ir pasižiūrėsiu naująją pasaką. Bet štai tau akibrokštas“, – praėjusiais metais piktinosi vilnietė Jurga.

Kai kurie miestiečiai tuomet netgi ironizavo, kad šventinės nuotaikos belieka važiuoti ieškoti į Kauną, mat kalėdinis miestelis ten veikė ilgiau, iki pat Trijų Karalių šventės.

„Praeitais metais planavome, kad Kalėdų miestelis veiks iki gruodžio 28 d. Tai buvo padaryta tam, kad į aikštę būtų galima sutalpinti visus, norinčius naujuosius metus sutikti Katedros aikštėje “, – pasakoja P. Jurgutis.

Dar viena priežastis, lėmusi ankstyvą Kalėdų miestelio uždarymą Vilniuje, anot švenčių organizatoriaus, buvo Europos šalyse taikoma tradicija uždaryti kalėdinius miesteliu iškart po Kalėdų arba dar iki jų.

„Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse kalėdinės mugės veikia tik iki gruodžio 22-23 d. Kaimyninėje Lenkijoje ar Vokietijoje, kur gilios tradicijos, kalėdiniai miesteliai išardomi gruodžio 22-26 d.“, – praėjusiais metais portalui DELFI pavyzdžius vardijo P. Jurgutis.

Jau dabar galima matyti, jog Katedros aikštėje balti mediniai prekeivių nameliai, kaip ir praėjusiais metais, bus apgobti nuo eglutės tįstančiomis lempučių girliandomis. Tuo tarpu Rotušės kalėdinis miestelis šiais metais bus originalesnis: tradicinius kalėdinius namukus atstos 10 stiklinių kupolų, kuriuose įsikurs mugės dalyviai.

Kaip pasakoja P. Jurgutis, Kalėdų miesteliuose dažniausiai prekiaujama rankų darbo suvenyrais, jose bus galima paskanauti vietoje gaminamų patiekalų bei įsigyti kalėdinių dovanų.

Anot jo, pirmą kartą vilniečius ir miesto svečius Katedros aikštėje įsikūręs jaukus Kalėdų miestelis pakvietė prieš ketverius metus. Šios tradicijos tęsiamos iki šiol.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)