Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena, kad gyvūnas yra ne žaislas, o kasdienė atsakomybė ir papildomi įsipareigojimai. Neretai, ypač niekada anksčiau gyvūnų nelaikiusių žmonių vaizduotėje, gyvūnas asocijuojasi tik su maloniais įspūdžiais, tačiau nereikėtų pamiršti, kad tai ir rūpestis, ir dienotvarkės derinimas (pvz. šuns vedžiojimas nepriklausomai nuo oro sąlygų), finansinės išlaidos pašarams, veterinarinėms paslaugoms, priežiūros priemonėms (guoliui, maisto dubenėliui, kačių kraikui, šunų pavadėliams ir kt.), o neretai ir nuostoliai dėl apdraskytų ar apgraužtų baldų.

Gyvūno įsigijimas

Nors pagal teisės aktus Lietuvoje draudžiama dovanoti gyvūnus kaip prizus parodų, mugių, varžybų ar kitų renginių metu, tačiau neretai gyvūnas augintinis tampa dovana šv. Kalėdų ar gimtadienių progomis.

Nepagalvojama, kad lengvabūdiškas įsigijimas gali sukelti stresą gyvūnui, jei po to reikia jį perduoti kitam šeimininkui, grąžinti veisėjui ar atiduoti į globos namus. Kartais paaiškėjus, kad šeimos narys alergiškas gyvūnams, ar tiesiog dėl didelio užimtumo, pomėgio keliauti, neturi galimybių tinkamai pasirūpinti įsigytu augintiniu, jo priežiūra užkraunama giminėms ar draugams.

Todėl reikėtų atsakingai spręsti gyvūnų augintinių įsigijimo klausimą, norint, kad sprendimas pateisintų lūkesčius ir atneštų tik jaukumą į namus.

Laukiniai gyvūnai augintiniai

Prieš ieškant vėžlio ar kito laukinio gyvūno, reikėtų pasitikrinti, ar jis nėra įrašytas į Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą ar Sąjungai susirūpinimą keliančių invazinių svetimų rūšių sąrašą. Į šiuos sąrašus įtrauktus gyvūnus draudžiama parduoti, perkelti, įsivežti ar kitaip platinti.

Be to, įsigyjant laukinį gyvūną, reikėtų įvertinti, ar bus galimybių juo rūpintis ir užtikrinti specialias sąlygas (tinkamus vivariumus su reguliuojama temperatūra, drėgme ar ultravioletinio spektro šviesa, tinkamą pašarą ir kt.). Invazinių rūšių gyvūnai gali kelti riziką plisti bendroms žmonių ir gyvūnų ligoms.

Platesnę informacija apie tai, ką reikėtų žinoti, norintiems įsigyti gyvūną augintinį rasite čia.

Skaitykite daugiau: http://kaunas.kasvyksta.lt/