„Kalėdinis miestelis padarytas labai originaliai, tikrai gražu. O dėl kainų, dabar viskas brangu, tai normalu. Visą laiką tokiose vietose būna brangu, tai su tuo susitaikom ir nieko kito nesitikim“, – sako Kalėdiniame miestelyje kalbinta studentė Julija.

Susišildyti kava ar arbata Kalėdiniame miestelyje kainuos nuo 1 iki 3 eurų, išgerti karšo vyno – nuo 2 iki 4 eur. Meduolių ir saldainių kainos svyruoja nuo 0,50 iki 5 eurų. Įsigyti galima ir kitų maisto prekių – ekologiškos ūkininkų mėsos, sūrių, šviežios žuvies. Šių produktų kainos svyruoja nuo 5 iki 15 ir net 20 eurų.

Tuo tarpu įvairių žaisliukų, papuošimų, pirštinių, kojinių ir kitų aksesuarų kainos labai įvairios. Molinį namuką gali nusipirkti ir už 5 eurus, o odinių rankų darbo pirštinių papuoštų avies kailiu kaina gali viršyti ir 35 eur.

Jau penktus metus pačios gamintomis pirštinėmis, kepurėmis ir kojinėmis prekiaujanti Jūratė sako, kad šiemet ratu aplink eglutę sustatytas Kalėdinis miestelis sukuria jaukumo jausmą, o dėl kainų žmonės nesiskundžia.

Kalėdinis miestelis

Vilniaus kultūros centro Kultūros programų ir informacijos skyriaus vedėja Loreta Radavičienė atskleidžia, kad atranka, kas galės prekiauti Kalėdiniame miestelyje atliekama itin kruopščiai.

„Kalėdinių namelių skaičius yra ribotas, negalime priimti visų norinčių, tad atsirenkam. Didelį dėmesį skiriame tam, kad nebūtų prekiaujama vien maistu. Ieškoma pusiausvyra tarp maistininkų ir dovanos formatu prekiaujančių prekybininkų“, – sako L. Radavičienė.

Atrankos kriterijai, pasak pašnekovės, yra keli. Prioritetas skiriamas tiems, kurie pardavinėja rankų darbo gaminius, taip pat, kad pardavinėjamus suvenyrus ir daiktus žmonės galėtų pirkti kaip dovanas savo artimiesiems ir draugams.

Kalėdinis miestelis

„Pirmoje eilėje ieškome unikalių prekybininkų, ieškome ir domimės patys, kas galėtų ateiti pas mus prekiauti, dalyvauti“, – pasakoja L. Radavičienė.

Be to, nors Kalėdinio miestelio organizatoriai ir nereguliuoja kainų, tačiau L. Radavičienė sako, kad jie išreiškia pageidavimus prekybininkams.

„Kai susitinkame su prekybininkais ir kalbame apie jų produktus, visą laiką pasiteiraujame, kad jie namelyje turėtų tokių produktų, kurie tiktų mažesnes ir vidutines pajamas uždirbančiam gyventojui. Kad nebūtų taip, kad namelyje atsirastų tik labai brangūs produktai. Kad turėtų smulkesnių dalykų, pavyzdžiui, kurie gamina dirbinius, kad padarytų Kalėdų dovanos formatui tinkančių daiktų žmogui, kuris turi mažesnes pajamas. Bet mes nenustatom kainų, tiesiog prašome, kad į tai būtų atsižvelgta“, – sako L. Radavičienė.
Kalėdinis miestelis

Dvi kalėdinį miestelį aplankiusios senjorės DELFI pasakoja, kad Kalėdoms pinigų jos neskaičiuoja ir kainų nesureikšmina, o šiemet jas itin sužavėjo Kalėdinis miestelis.

„Labai neblogas Kalėdinis miestelis. Mums patiko. Labai gražu, kad viskas ratu, labai jauti tą Kalėdinę nuotaiką. Ta eglutė ir jos girliandos labai viską suriša, idealiai sugalvota“, – sako Roma.

Pašnekovės draugė Jolanta išreiškė nuogąstavimą, kad per Naujuosius metus Katedros aikštėje netilps žmonės: „Vietos bus aikštėje per mažai žmonėms dėl tų namelių, tai dėl to blogai.“
Kalėdinis miestelis

Tačiau L. Radavičienė ramina, kad žmonių srautai yra paskaičiuoti ir Kalėdinis miestelis netrukdys žmonėms nei švęsti naujųjų metų, nei stebėti 3D pasaką.

„Grudžio 25 – 29 dienomis tris kartus per vakarą bus rodoma vilniečių ir miesto svečių laukiama 3D kalėdinė pasaka, kuri į aikštę pritraukia didelę žiūrovų auditoriją, taigi negalime statyti Kalėdinio miestelio per visą aikštę, nes įpareigoja tai, kad žmonių srautai bus dideli, taigi pusė aikštės turėtų būti neužimta. Šiais metais Kalėdinis miestelis veiks iki gruodžio 29 dienos, o tai reiškia, kad aikštė tikrai talpins visus norinčius 2017 metus pasitikti miesto širdyje““, – sako L. Radavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)