Laikraštyje atspausdintas grafinis papuoštos eglutės piešinys jau po keleto metų išplito visoje Europoje, o dar po keleto - perspausdinamas Amerikoje. Būtent šis piešinys netruko materializuotis daugelio krikščionių namuose, taip duodamas pradžią kalėdinio dekoravimo tradicijoms.

Neįtikėtina, tačiau tradiciniai Kalėdų eglutės žaisliukai, kurie daugelio namus papuošia per kiekvienas šventes, yra vokiečių stiklo fabrikų kūrinys. Stilizuotus fabrikų žaisliukus netruko užmatyti didieji pasaulio šalių importuotojai, kurių tarpe - pirmasis JAV esantis prekybos milžinas „Woolworth“. Netrukus šie pirmieji puošybos elementai pasklido po visą pasaulį. Stilizuotos kalėdinės puošybos tradicijos galutinai įsitvirtino po II pasaulinio karo, kuomet namų puošyba tapo ne tik aukštuomenės tradicija, bet pasidarė prieinama kiekvienam namų židiniui.

Nors Kalėdų tradicijos įvairiomis formomis skaičiuoja tūkstančius metų, forma, kuri egzistuoja dabar, tėra pakankamai jauna – pradžia laikoma 6-tas praėjusio amžiaus dešimtmetis.

Naujausias kalėdinio namų dekoravimo tendencijas jaukaus, labdaringo vakaro, vykusio Namų idėjų centre „NIC“ metu pristatė architektas Gediminas Preišegalavičius.

Sprendžiant, kaip didžiausioms metų šventėms pasipuošti namus ir sukurti jaukią atmosferą, pirmiausia reikia įsivertinti keletą veiksnių, tokių kaip esamas namų interjeras. Egzistuoja keletas pagrindinių dekoravimo stilistikų, kuriomis remiantis savo namuose galima sukurti išties harmoningą atmosferą.

Klasikinis stilius

Klasikinį dekoravimo stilių pirmiausiai pažymi žalia, raudona ir auksinė spalvos. Šių spalvų ištakos siekia dar viduramžius bei krikščionių tikėjime turi ypatingą reikšmę. Raudona spalva simbolizuoja Kristaus kraują, žalia – amžinybę, amžinai žaliuojantį medį, o auksinė – ištikimybę. Klasikinio stiliaus vėliavnešys – tradicinė eglutė.

Vintažinis stilius

Šio stiliaus ištakos - 1950 – 1960 metai. Vintažinis stilius savyje harmoningai sujungia praeities estetiką ir šiltus prisiminimus iš vaikystės. Vintažiniame stiliuje vyrauja šviesios spalvos bei tradiciniai dekoravimo elementai. Tai gali būti senoviniai eglutės papuošimai, žaisliukai.

Renkantis šią stilistiką atsiveria plačios galimybės į dienos šviesą vėl ištraukti, atrodo, pamirštus daiktus, kurie iki šiol rinko dulkes sandėliuke arba duoti laisvę fantazijai, kai papuošimais tampa kopėčios ar senas vežimas.

Skandinaviškas stilius

Skandinaviško stiliaus dekoracijos geriausiai dera skandinaviškame interjere. Labai patogu, nes pastaraisiais metais skandinaviškas stilius vyrauja daugelio lietuvių namuose. Skandinaviško stiliaus skiriamieji ženklai – šviesios, baltos spalvos, šilti audiniai, natūralaus medžio elementai bei jaukus apšvietimas. Visus šiuos stilistikos bruožus galima perkelti ir į kalėdinį dekoravimą. Skandinaviško stiliaus erdvėje puikiai derės ir stilizuota eglutė.

Romantiškas stilius

Romantiškas stilius atsiskleidžia per spalvas. Jame dominuoja žydra, rožinė, balta spalvos. Eglutė gali būti stilizuota, šviesi, o puošybos elementai rožiniai: pavyzdžiui, rožinės gėlės.

Kaimiškas stilius

Išgirdus sąvoką „kaimiškas stilius“, pirma mintis, kuri ateina į galvą – tradicijos. Šis tradicijomis dvelkiantis stilius gali apjungti tautosaką, lietuvių kultūrines, istorines vertybes. Tradicinis stilius puikiai tinka dekoruoti sodybas, namus kaime, gamtoje. Šiame dekoravime vyrauja grubūs paviršiai, rudi atspalviai, senoviniai daiktai, papuošimai. Be abejonės, senoviniai papuošimai neatskiriami nuo rankų darbo gaminių. Šio tipo puošyboje eglutė – žalia ir natūrali.

Modernus, futuristinis stiliai

Modernaus stiliaus palydovas – fantazija. Viskas priklauso nuo išmonės. Tai stilius, kuris reikalauja netradicinių, stebinančių sprendimų. Modernaus stiliaus dekoravimo elementai gali būti iš plastmasės. Vyrauja ryškios, metalo spalvos. Dekoracijos pagal šias tendencijas tinka minimalistinėje stilistikoje, moderniuose interjeruose.

Prabangus stilius

Prabangusis stilius kažkuo primena klasikinį stilių. Dominuoja tamsios spalvos ar atspalviai, žaislai – rafinuoti, blizgiais paviršiais. Prabangiame stiliuje vyrauja purpurinės, violetinės, bordo spalvos. Papuošimai, priskiriami šiam stiliui, pasižymi savo kompleksiškumu, jie gali priminti įvairius papuošalus, karolius. Prabangaus stiliaus kalėdinę puošybą išpildo kiti interjero ar buities elementai, kaip paauksuotos lėkštės. Šis stilius savyje sujungia viską, kas siejasi su prabanga.

Ką mes galime dekoruoti?

Prakalbus apie Kalėdas, iš vaikystės išnyra idiliškas, žaisliukais ir girliandomis padabintos eglutės vaizdas. Būtent jis mums daugiausiai ir siejasi su Kalėdomis, tačiau norint susikurti išties harmoningą aplinką, reikia daugiau kompleksiško sprendimo. Derėtų pagalvoti ir apie kitus interjero elementus.

Kalėdinė puošyba apima daugybę namų vietų. Galima puošti, duris, durų staktas, langus, palanges, laiptų turėklus, židinį, šviestuvus, lubas. Tai apima net baldų dekoravimą: stalų, komodų, kėdžių, veidrodžių, lentynų, kolonų.

Dekoravimo procesas

Prieš skubant įsigyti gausybę Kalėdų dvasia dvelkiančių puošybos elementų, sustokite. Pirmiausiai ramiai apžvelkite ir įvertinkite esamą savo namų interjerą. Atkreipkite dėmesį į elementus, kurie jus džiugina, pajauskite visumą. Sekantis žingsnis – planas. Užsirašykite aiškų planą, kaip turi atrodyti jūsų šventinė erdvė, kokias vietas puošite ir kokių puošybos elementų reikia, kad šį planą išpildytumėte.

Sudarant planą reikia nuspręsti, kas bus pagrindinis akcentas ir kurioje vietoje jis bus. Tradiciškai pagrindinis akcentas yra kalėdinė eglutė, tačiau galima rinktis ir židinį. Akcentas turi būti labiausiai matomoje namų vietoje. Siekiant jį akcentuoti, šventiniu laikotarpiu galima atlikti net šiokias tokias pertvarkas, perstumdyti keletą baldų.

Nusprendus, koks bus akcentas ir kurioje vietoje jis atsidurs, puošybą reikia suskirstyti į keletą lygių, t.y. ką išryškinsite labiau, o ką mažiau. Negalima visų vietų išpuošti labai ryškiai, kad į interjerą neįneštumėte chaoso. Apkrauta puošyba atrodo neskoningai ir erdvei nesuteikia harmonijos jausmo. Įvairias erdves puoškite švelniau, kad nenustelbtų pagrindinio akcento.

„Tarkime, kad pagrindinis akcentas yra eglutė. Kito dekoravimo elementai gali atsidurti ant langų, laiptų turėklų, galiausiai persikelti ant būsimo šventinio stalo su jo detalėmis, tokiomis kaip indai, kiti stalo reikmenys. Verta pagalvoti net apie smulkmenas. Jei gyvenate nuosavame name, dekoravimas gali persikelti ir į lauką: pagalvokite, kaip padabinsite namo fasadą ar net tvorą“, - pasakojo G. Preišegalavičius.

Dekoravimo stilius gali atitikti esamą namų interjerą, arba priešingai, su juo sudaryti kontrastą. Nereikia to bijoti. Kontrastas taip pat turi savo žavesio. Svarbiausia priderinti spalvinę gamą, tarkime, mėlyną su turkio spalva, žalią su raudona spalva. Ši taisyklė turi ir išimtį, kuri yra vintažinis stilius. Erdves puošiant šios stilistikos elementais, esminis dalykas yra laikotarpis, iš kurio daiktai yra kilę.

Kalėdinės dvasios įsikūnijimas – eglutė - nebūtinai turi būti tikra arba dirbtinė. Tai gali būti dekoratyvinis eglutę simbolizuojantis sprendimas. Eglutė gali susidaryti iš medinių lentelių, priklijuotų ant sienos, fragmentų, prie sienos priklijuotų lapelių, padabintų papuošimais. Sprendimų gali būti įvairių, tiesiog reikia pasitelkti fantaziją ir pagalvoti, kas kiekvienam individualiai simbolizuoja eglutę.

Puošybos elementai gali būti įvairūs: advento vainikas, įkomponuotas ant šventinio stalo ar pakabintas ant durų, šviečiančios girliandos, įvairios vazos, pagalvės, tekstilė su kalėdiniais elementais. Stalo puošybai galima pasitelkti įvairias staltieses, puokštes, žvakides, skulptūrėles.

Galvodami apie puošybos elementus, visada prisiminkite, kad jie turi būti tąsa stilistinio ir spalvinio sprendimo, kurį jau pasirinkote.

Šventinio dekoravimo išbaigimas – dovanos. Dovanų artimiesiems įpakavimas gali būti Jūsų pasirinkto stiliaus tęsinys. Kad ir kaip bebūtų, verta prisiminti, kad kartais dovanos įpakavimas yra tolygiai reikšmingas kaip ir pati dovana. Net brangi dovana, įpakuota atmestinai, gavėjo akyse praranda dalį savo vertės ir atvirkščiai, kuklesnė dovana įpakuota su išmone gali pakelti jos vertę.

Bendros tendencijos šiems metams

Kalėdinio dekoravimo tendencijos yra dalis tais metais pasaulyje vyraujančios stilistikos. Dažniausiai šventinė stilistika yra priderinama prie naujausių madų tendencijų, taip sukuriant harmoningą visumą kasdienėms ir šventinėms akimirkoms. Iš šiais metais vyraujančių tendencijų galima išskirti keletą pagrindinių.

Šiaurietiško dizaino kryptis

Ši kryptis atspindi bendrą 2016 metų dizaino kryptį: pastelines spalvas. Ji pasižymi asketizmu ir spalviniu saikingumu. Vyrauja žali pasteliniai, melsvi atspalviai. Šiaurietiško dizaino kryptis pasižymi natūralia mediena bei natūraliomis spalvomis.

Ryškių spalvų kryptis

Šios krypties skiriamieji ženklai - zigzaginiai raštai ir neoninės spalvos. Būtent ryškios spalvos yra naujausia šių metų dekoravimo kryptis, naujovė. Neoninės, ryškiai raudonos ar ryškiai žalios spalvos žaisliukai ar kiti smulkūs elementai sukurs išskirtinį akcentą šventinėje puošyboje. Tai lyg grįžimas į 90-sius, kai vyravo ryškių spalvų drabužiai.

Rafinuotos prabangos

Ši kryptis savyje talpina tamsias, juodas, bordo spalvas su blizgiais paviršiais. Dekoro elementai gali priminti brangakmenius, šlifuotus akmenis.

Šiais metais vis dar vyrauja rankų darbo girliandos, kurios gali būti kuriamos iš veltinio ar iš skiaučių bei mediniai elementai. Skiriasi tik medinių elementų motyvai: jei praeitais metais būdavo vaizduojami paukščiai, šiais metais juose atsispindi žvėreliai. Šie motyvai gali būti atvaizduojami ne tik ant medienos, bet ir ant kitų medžiagų.

Apibendrindamas kalėdinio namų dekoravimo tendencijas, Gediminas Preišegalavičius palinkėjo, kad prieš skubant pasipuošti namus Kalėdoms, kiekvienas minutėlei sustotų ir įvertintų bendrą būsimą vaizdą ir susikurtų savotišką puošybos legendą.

„Nebūtina kiekvienais metais įsigyti vis naujų puošybos elementų, galima panaudoti ir senus, jums mielus dalykus. Gal turite ką nors iš senesnių laikų, gal koks žaislas jums yra artimas širdžiai. Juk svarbiausia sukurti aplinką, kurioje būtų gera sutikti šventes su artimaisiais, todėl nebijokite būti sentimentalūs“, - sakė G. Preišegalavičius.

Viso vakaro metu dalyviai galėjo įsigyti „Caritas“ žvakutes bei taip paremti socialinėje atskirtyje gyvenančius žmones.

„Kalėdos simbolizuoja dvasinį atgimimą. Svarbu pasirūpinti ne tik savo artimaisiais, bet ir aplinkiniais, padėti jiems, todėl vakaro metu pakvietėme visus dalyvius prisidėti prie gerovės sukūrimo jos stokojantiems. Visi kartu galime sukurti Kalėdas, kurios būtų bent mažas stebuklas visiems“, - palinkėjo N. Urbonavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)