Šalia miesto eglės, nepaisant žaliųjų aktyvistų protesto akcijos, kurioje reikalauta šventiniu laikotarpiu nekankinti gyvūnų, pašventinta prakartėlė su gyvomis avimis.

Du kilometrai girliandų

Visą Druskininkų pramogų aikštę užpildžiusi minia stebėjo, kaip kylant į dangų fejerverkams pagal kurorto mero Ričardo Malinausko komandą užsižiebė auksaspalve karūna padabinta Kalėdų eglė.

„Įspūdingos, karališka karūna papuoštos, auksu žaižaruojančios Kalėdų eglės idėją pasiūlė profesionalūs dizaineriai, įvertinę Druskininkų simboliką. Jos puošybai sunaudotas įspūdingas kiekis papuošimų: daugiau kaip du kilometrai girliandų bei daugiau kaip pusė tūkstančio žaisliukų“, - pasakojo Druskininkų savivaldybės administracijos Dokumentų ir informacijos skyriaus viešųjų ryšių specialistė Diana Sinkevičiūtė.

Anksčiau Druskininkai puošdavo gyvą eglę, augusią pramogų aikštėje – kiek pasvirusią, nutriušusią, bet natūralią. Tačiau šią vasarą ta eglė smarkiai nukentėjo nuo vėtros ir buvo nupjauta.

Jos vietoje dabar pastatytas kūgio formos metalinis karkasas padengtas eglių šakomis, lempučių girliandomis ir dekoracijomis, o jo viršūnėje sumontuota aukso spalvos karūna.

Surengtas piketas už gyvūnų teises

Pramogų aikštėje nušvito ne tik eglė, bet ir Kalėdų prakartėlė su gyvomis, šieną rupšnojančiomis avimis, druskininkiečių tautodailės meistrų Antano Česnulio ir Gintauto Akstino sukurtomis medinėmis Šventosios šeimynos bei Trijų karalių skulptūromis.

Ją šventinant ir chorui „Druskininkai“ giedant Advento giesmes, priešais prakartėlę surengta gyvūnų gerove susirūpinusių aktyvistų protesto akcija. Iš Druskininkų kilęs Lietuvos žaliųjų partijos Tarybos pirmininkas Laurynas Okockis išvyniojo didžiulį plakatą, kuriame parašyta: „Jums kalėdinės pramogos ir šiluma. Mums bemiegės naktys šaltyje!“

Paklaustas, koks šios protesto akcijos tikslas, jis sakė, kad jau trečius metus iš eilės prieškalėdiniu laikotarpiu rengia piketus už gyvūnų teises.

„Siekiame, kad nebūtų išnaudojami gyvūnai dėl kito gyvūno – žmogaus – pramogos. Kaip mes pasisakome prieš gyvūnų kankinimą cirkuose, taip čia – prieš kankinimą žiemos metu. Niekur Europoje tokių papročių jau nėra. Laikai pasikeitė, gyvename XXI amžiuje. Vilniuje, Katedros aikštėje taip pat yra labai graži prakartėlė, bet joje nerasite nė vieno gyvo gyvūno,“- kalbėjo L. Okockis.

Jis taip pat pastebėjo, kad dėl avių laikymo prakartėlėje uždarytas vienintelis Druskininkų pramogų aikštėje veikęs viešasis tualetas, nes jame sukrautas šienas avims.

Pasak Druskininkų paslaugų ūkio vadovės Birutės Jonušauskienės, kasmet kurorto prakartėlė sulaukia labai daug dėmesio, todėl jos priežiūrai yra paskirtas žmogus, kuris rūpinasi gyvūnų gerove: klojami ir keičiami šiaudai, įrengtos pakeltos grindys bei šildančios infraraudonųjų spindulių lempos.

Atgijo Gydyklų parko fontanas

Nuo 2013 metų Druskininkų savivaldybė organizuoja originalią akciją „Kalėdinių eglučių parkas“, kurią įgyvendina kartu su aktyviausiomis kurorto įmonėmis.

Gydyklų parke, kur vasaros vakarais kurorto svečiai renkasi pasigėrėti grojančiu ir šviečiančiu fontanu, pirmaisiais akcijos metais įsikūrė 12 originalių eglučių, sukurtų iš neįprastų medžiagų – plastikinių butelių kamštelių, automobilių detalių. Po metų akcijoje dalyvavo jau per 20 įmonių, o šiemet parką papuošė net 46 eglutės.

Kaip ir kasmet, druskininkiečiai bei kurorto svečiai kviečiami išrinkti originaliausią eglutę, o jos kūrėjai bus pagerbti kasmetinio Druskininkų savivaldybės nominacijų vakaro metu.

Šventiniu laikotarpiu atgijo ir Gydyklų parko fontanas. Žinoma, per šalčius apšviestos vandens čiurkšlės į dangų nekyla, bet jas pakeitė švieselės, skambant kalėdinei muzikai sukuriančios įspūdingą judėjimo efektą.

Šviečiančios instaliacijos papuošė ir pagrindines Druskininkų gatves, o miesto centre, prie Druskonio ežero ir Druskininkų 220-ies metų jubiliejų žyminčio stendo, pirmą kartą specialiai šių metų žiemos šventėms sukurtas išskirtinis čiurlioniškas kurorto simbolis – trys karūnuotos pušys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)