„Vilnius tikisi, kad pagrindinė Lietuvos Kalėdų eglė taptų matoma pasaulyje ir jau ne vienerius metus Vilnius diktuoja tarptautines Kalėdų eglučių madas. Juk ne vien praėjusių metų eglutė buvo pastebėta pasaulio žiniasklaidoje“, – sako projekto „Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis.

Tiesa, patys vilniečiai stebėdami kaip eglutė įgauna išvaizdą gūžčioja pečiais, kai kurie jų sako, kad po praėjusių metų tikėjosi kažko įspūdingesnio. Vis tik eglutės kūrėjai sako, kad nors eglė iš tiesų atrodo minimalistinė, jai sužibus viskas atrodys kiek kitaip.

Jau ne vienerius metus Kalėdinę eglę Vilniuje kuria „Švenčių studija“. Ši įmonė užsiima ne tik sostinės, bet ir kitų Lietuvos bei užsienio miestų eglučių kūrimu.
Jau ne vienerius metus Vilnius diktuoja tarptautines Kalėdų eglučių madas. Juk ne vien praėjusių metų eglutė buvo pastebėta pasaulio žiniasklaidoje
P. Jurgutis

„Tai labai specifinis ir įdomus kūrybinis darbas. Į tą projektą žiūrime ne kaip į tradiciškas Kalėdų eglutes, bet kaip ir į meninį projektą, stengiamės, kad jis būtų išbaigtas, išieškotas, kad būtų vertas būti kiekvieno miesto pagrindiniu Kalėdiniu akcentu“, – sako įmonės vadovė bei architektė Jolanta Tūraitė, kuri sostinės eglutę sukūrė kartu su dizaineriu Dominyku Koncevičiumi.

Pašnekovės teigimu, šiemet pagrindinė Lietuvos Kalėdų eglė sostinėje bus lakoniška, elegantiška ir minimalistinė. Ji bus sudaryta iš dvigubo silueto, centrinė jos dalis žalia, o likusi iš švelnios baltos pereinanti į smaragdo spalvą, o eglutę gaubs skara suformuota iš šviesos girliandų.
Kalėdinė eglė Vilniuje

J. Tūraitė pasakoja, kad Kalėdinės eglės kūrimo procesas trunka vos ne visus metus. Vasario mėnesį komanda susėda ir analizuoja praėjusių metų darbą, atsižvelgia į žmonių nuomones, sprendžia, kas buvo padaryta gerai, o kur suklysta.

„Šių metų kalėdinės eglės idėja gimė metų pradžioje. Praeitais metais buvo eglutė – namukas. Ten buvo patalpa, kur vyko pasakų skaitymas ir buvo toks ažiotažas, kad ne visi žmonės galėjo patekti į tą patalpą. Tai šiemet gimė ta mintis, kad eglutė turi apglėbti visus.

Žaliaskarė pasidarė baltaskarė ir tą skarą ištiesė virš visų galvų. Ir visas Kalėdų miestelis, 2500 kvadratinių metrų bus uždengtas eglutės skara, kuri nuo eglutės viršūnės sudarydama dvigubą siluetą sklandžiai pereis virš namukų ir visų galvų. Kalėdinės skaros idėja gimė jau vasario mėnesį. Eskizuose bandėme atspindėti įvairius variantus, darėme vizualizacijas, darėme skaičiavimus“, – pasakoja J. Tūraitė.

Nors šiemet lūkesčiai dideli, J. Tūraitė tikisi, kad vilniečiai nenusivils, o sostinės eglė dar kartą bus pripažinta pasaulio žiniasklaidos kaip viena gražiausių. Be to, patirties „Švenčių studijai“ netrūksta, būtent jų sukurtos eglės praėjusiais ir dar ankstesniais metais atsidūrė dėmesio centre.

„Galima sakyti, kad Lietuva savotiškai diktuoja eglučių madą, bent jau prisideda prie tendencijų kūrimo. Tikimės, kad ir šiais metais eglė bus pastebėta tarptautinės žiniasklaidos ir Vilnius bus akcentuotas kaip Kalėdų metu vienas patraukliausių miestų, kurį verta aplankyti užsieniečiams ir Lietuvos gyventojams. Stengiamės, kad mūsų projektai būtų patrauklūs turizmui, kad parodytume šalies eleganciją, grožį.

Tai yra ypatinga atsakomybė ir tai įgyvendinti nėra paprasta. Kartu tai didelis džiaugsmas, kad suteikta garbė daryti tokius projektus, o mūsų kūrybinis kolektyvas žengia koja kojon su laikinų vizualių objektų pasaulio kūrėjais. Tai didelė atsakomybė, didelis džiaugsmas ir didelis optimizmas, nes ta šviesa iš Kalėdų eglės nuvilnija į kiekvieno širdį“, – sako J. Tūraitė.

Laukia daugybė pramogų

Lapkričio 26-ąją 19 val. vilniečiai ir miesto svečiai Katedros aikštėje bus kviečiami įžiebti pagrindinę Lietuvos Kalėdų eglę. Koncerto, skirto visai šeimai, metu renginio svečiai klausysis Manto Jankavičiaus, Merūno Vitulskio, Lino Adomaičio, Girmantės Vaitkutės, Jurgio Brūzgos ir Sasha Song atliekamų dainų.

Kalėdų traukinukas šventiškame Vilniaus centre važinėsiantis nuo lapkričio 25 d. iki sausio 8 d. Beveik valandą laiko truksiančios kelionės traukinuku metu pirmą kartą „Kalėdų sostinės“ istorijoje nukeliausite iki Bernardinų sodo, kuriame lauks karuselė ir kitos pramogos visai šeimai. Šįmet Kalėdų traukinuko pagrindinė stotelė bus priešais Katedros aikštę – Šventaragio gatvėje, šalia Odminių skvero.

Dar viena šiųmečių šventinių renginių programos naujiena – Kalėdinis dizaino skveras, gruodžio 15–23 dienomis lankytojus kviesiantis Vinco Kudirkos aikštėn. Čia jaukioje erdvėje savo kūrybą pristatys beveik pusšimtis Lietuvos dizainerių bei kūrėjų. Kalėdinis dizaino skveras – puiki vieta tiems, kurie ieško išskirtinių ir originalių kalėdinių dovanų ir vertina jaunų Lietuvos dizainerių kūrybą.

Dar viena džiugi žinia „Kalėdos sostinėje 2016 programoje“ – ilgai lauktas 3D projekcijų pasakos sugrįžimas. Nuo gruodžio 25 iki gruodžio 29 d. tris kartus per vakarą Katedros aikštės lankytojus užburs specialiai šioms Kalėdoms sukurta Kalėdų 3D istorija – „Sofijos žvaigždėlapis“. Fantastiškas pasakojimas žiūrovus įtrauks į nuotykių sūkurį, o pasakojimo magija užburs visą Vilnių.

Kalėdų dvasia pasklis ir Rotušės aikštėje – čia gruodžio 3 d. bus surengta tradicinė 14-oji Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė, kurioje bus galima įsigyti Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadų darbuotojų, visuomeninių organizacijų atstovų pagamintų rankdarbių ir suvenyrų. Mugės metu surinktos lėšos bus skirtos mažamečių, jaunimo ir senjorų gerove besirūpinančioms organizacijoms.

Kalėdos – šventė ir sportuojantiems Ištikimiausi sporto gerbėjai gruodžio 18 dieną bus kviečiami į tradicinę Kalėdinio bėgimo šventę. 41-ojo „Eurovaistinės“ Kalėdinio bėgimo dalyviai mėgins įveikti žiemos šalčius ir rungtis 12, 6 arba 3 kilometrų distancijose, o mažiausieji savo jėgas galės išbandyti 200 metrų bėgime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)