DELFI šiandien rašė, jog elektrikui nerimą sukėlė Kauno rotušės aikštėje į elektros srovę buitiniais prailgintuvaios įjungtas elektrinis traukinukas. Netrukus po šios publikacijos į redakciją kreipėsi skaitytojas iš Vilniaus užfiksavęs panašią situaciją Vilniaus Rotušės aikštėje prie šviesos instaliacijos eglutės – labirinto.

„Perduokit, prašau, kolegoms iš Vilniaus, kad pas mus situacija tokia pati, tik žingsnis iki nelaimės. Manau, reikia atkreipti dėmesį dėl tokio aplaidumo“, - rašė jis. Skaitytojas prie laiško prikabino šeštadienį darytą nuotrauką, kuriame matyti ant šlapio grindinio gulinčių laidų raizgalynė. Laidų sujungimai izoliuoti, tačiau fotografijoje matoma, kad izoliacija šiek tiek apiplyšusi.

Tikina, kad suniokojo chuliganai

DELFI susisiekus su „Kalėdos sostinėje 2015“ organizatoriais šie patikino, kad skaitytojo nuotraukoje matyti „dar nebaigtos tvarkyti apgadintos instaliacijos fragmentas“.

Anot vieno iš organizatorių D. Kupliausko, savaitgalį buvo padarytas elektros instaliacijos pažeidimas, tačiau jis buvo sutvarkytas ir grėsmės žmonėms tai nekėlė. Kol vyko remonto darbai, anot organizatorių, elektra buvo išjungta.

DELFI fotografams prie labirinto ant šlapio grindinio besimėtančius laidus pavyko užfiksuoti ir šiandien. Anot D. Kupliausko, instaliacija šiuo metu tvarkinga, ji veikia. Paklaustas, ar iš tiesų saugu, kai laidai guli ant žemės pakankamai pasiekiamoje vietoje, pašnekovas pasitikslino: „Kaip suprasti guli ant žemės apvynioti? Izoliuoti, norite pasakyti?“

D. Kupliausko teigimu, elektros instaliacija iš tiesų buvo pažeista, tačiau dabar esą jokio pavojaus nebėra.

Elektriko akimis – viskas baisu

8-erius metus elektriku dirbantis Mindaugas Šėperis pamatęs DELFI fotografo darytas nuotraukas nustėro. „Net nežinau nuo ko pradėti“, - teigė jis.

Anot specialisto, skaitytojo, kuris kreipėsi į DELFI redakciją, nerimas - ne iš piršto laužtas. „Laidai kaip ir izoliuoti, bet izoliavimas netinkamas. Toks izoliavimas blogų blogiausiu atveju tinkamas tik tada, kai yra vidinė izoliacija, o kai ji yra lauke – tokie dalykai iš viso netinkami“, - teigė M. Šėperis.

Anot elektriko, tose vietose, kur yra kiekvienas atviras sujungimas turėtų būti kokybiška hermetinė dėžutė. „Kultūros ten nėra, laidai išmėtyti. Kaip turėtų būti? Turėtų būti bent jau su dirželiu arba bent jau pritvirtinta prie kažkokio rėmo. Jeigu nėra rėmo, turėtų būti tvirtinama bent jau į gruntą“, - priduria M. Šėperis.

Anot jo, „viskas atrodo baisiai“. Specialistas pastebi, kad prie tokios instaliacijos taip pat turėtų būti įrengta apsauginė elektros dėžutė, turinti bent vieną saugiklį. „Be abejo, kas darė, sakys, kad ji yra kažkur toliau, kažkokiam pastate, mes jos nematome. Negali būti pastate, turi būti arčiau, nes tai vieta, kur vaikšto žmonės, vaikai. Laidai negali tysoti. Kas kliūva, tą vaikai paims. Garantuoju“, - teigia M. Šėperis.

Žoliapjovės laidai ir kiniška izoliacija

Elektrikas taip pat atkreipė dėmesį, kad instaliacijai pajungti naudojamas raudonas laidas – netinkamas lauko sąlygoms. Pašnekovas tikina, kad tai puikiai mato mat ne vienerius metus dirbo žinomų statybinių prekių parduotuvių tinkluose Lietuvoje.

„Šitas laidas naudojamas tik žoliapjovėms, todėl kad žolėje laidas būtų pastebėtas, kad jo neperpjautų. Prieš savaitę pastebėjau, kad šį raudoną kabelį naudoja ir statybininkai. Jie naudoja tik todėl, kad jis yra ypatingai pigus ir ypatingai blogas, bloga izoliacija, nes ji nuo šalčio trūkinėja. Kai trūkinėja, gali tiesiog pratekėti elektra, gali žmogų užmušti“, - aiškina elektrikas.

Jo teigimu, visa elektros instaliacija ne tik nesaugi ir chaotiška, bet jai parinktos ir netinkamos izoliavimo medžiagos. „Aš matau, kad čia naudojama kiniška, pigi izoliacija, kurią galima įsigyti keturis kartus pigiau (nei kokybišką – DELFI). Ji atlimpa nuo šalčio, nuo -5 laipsnių ji visiškai neveiksni, o tuo labiau negalima naudoti ten, kur yra drėgna“, - pažeidimus vieną po kito vardijo elektrikas.

Paklaustas, ar galima teigti, kad toks interaktyvių pramogų prijungimas kelia realų pavojų, M. Šėperis patikino, kad iki nelaimės – tik vienas žingsnis. „Taip, čia tiesiog yra laukimo fazė. Matosi, kad garantuotai yra netvarkinga“, - įsitikinęs elektrikas.

Organizatoriai: technikai viską sutvarkė

Antradienį „Kalėdos sostinėje 2015“ organizatoriai DELFI patikino, kad šviesos instaliacijoje pastebėti trūkumai pašalinti.

„Vakar pats kalbėjau su technikais, kurie atliko visą darbą ir jie užtikrino, kad į pirmadienį išsakytas pastabas atsižvelgta, trūkumai pašalinti, jungtys papildomai izoliuotos“, – DELFI antradienį sakė D. Kupliauskas. Anot jo, chaotiškai išmėtyti laidai taip pat sutvarkyti.

D. Kupliauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad į instaliacijos vidų ir už ekranų lysti negalima nei vaikams nei suaugusiems. Organizatoriai taip pat prašo vaikų be priežiūros labirinte nepalikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)