„Medicinoje net naudojamas toks terminas – kalėdinis svorio priaugimas. Vidutiniškai priaugama pusė kilogramo, tačiau reikia turėti omenyje, kad kai kurie žmonės per šventes nepriauga svorio, o kiti priauga 3 kilogramus ir daugiau”, - DELFI sakė biomedicinos mokslų daktaras, garstroenterologas Vaidotas Urbonas.

Vilniaus universiteto docentas pastebėjo: bandant numesti per šventes sukauptus kilogramus, likutis lieka, nors žmogus gali stengtis sulieknėti.

Kiek normalu priaugti?

Dietologai pabrėžia, jog yra žalingas pasiteisinimas, kad neva Kalėdų laikotarpiu beveik visi priauga po 2-3 kg ir tai yra normalu.

Kaip rodo įvairios apklausos, paskutinį metų mėnesį dauguma žmonių priauga po 1,5-2 kg svorio. Didžioji dalis tų kilogramų taip ir neatsikrato. Taigi, per kelerius metus vien Kalėdos gali pareikalauti keliais dydžiais didesnių drabužių.

Kad taip neatsitiktų, prieš šventes patariama apgalvoti valgymo strategiją.

Lieknėti žada nuo Naujųjų, pradeda - pavasarį

Visų pirma patariama neatsisakyti įprasto maitinimosi, guodžiant save, kad sausį bus galima grįžti prie dietos. Kaip rodo gydytojų praktika, dauguma per šventes svorio priaugusių žmonių sveikai maitintis pradeda ne sausį ir net ne vasarį, o tik apie Velykas.

Todėl per šventes logiškiau kiek sušvelninti dietą, bet jokiu būdu visiškai neatleisti vadžių.

Pasak mitybos specialistų, tobula dieta – sveikos mitybos principų laikymasis visą gyvenimą, o ne prieš šventes ar po jų. Sveikos mitybos atostogos kenkia figūrai.

Jeigu vakare laukia gausios vaišės

Žinant, kad vakare laukia gausiai nukrautas vaišių stalas, dieną patariama užkandžiauti po nedaug, rinktis nekaloringus produktus, o vakare nepamiršti saiko.

Jeigu nenorime ignoruoti tradicijų, per Kūčias galime paragauti ir visų 12 patiekalų. Tačiau tokiu atveju specialistai pataria jų įsidėti tik tiek, kad vienu metu visas maistas tilptų į vieną lėkštę.

Pataria neminėti žodžių „dieta“ ir „lieknėjimas“

Nenorintiems įžeisti šeimininkų patariama laikytis paprasto principo – nekalbėti apie tai, kad kažko nevalgai, o pagirti maistą ruošusius žmones, renkantis tai, kas tinka.

Žodžių „dieta“ ir „lieknėjimas“ patariama prie vaišių stalo apskritai neminėti. Blogiausiu atveju, galima pasiteisinti, kad laikytis tam tikrų mitybos taisyklių verčia sveikatos problemos.

Jei šventiniu stalu rūpinasi riebų maistą išpažįstantys artimieji, meniu galima paįvairinti į svečius atsineštais savo gamybos patiekalais. Bus įvairiau ir sveikiau.

Kas žinotina apie saldainius ir vaikus?

Kalbėdamas apie šventes ir vaikus, gastroenterologas Vaidotas Urbonas įspėjo, kad apsinuodijama tradiciškai visai nakčiai ant Kūčių stalo paliktais patiekalais, kurie šilumoje sugenda.

„Tačiau dažniau problemų kyla dėl to, kad vaikai per šventes valgo ne tai, ką reikėtų. Nematyčiau problemų, jei suvalgytų saldainį, tačiau kai gauna keletą gražių dovanėlių ir prisiragauja, gali sunegaluoti“, - sakė dr. V. Urbonas.

Vadinamieji čiulpinukai, pasak daktaro, ne toks blogis, kaip mišrūs saldėsiai: šokoladiniai saldainiai su vafliais, riebūs, saldūs kepiniai.

Pavojaus signalas: jei išsivėmus nepalengvėja

Vaidotas Urbonas
„Nuo jų, liaudiškai tariant, gali sustoti virškinimas. Kaip apsigynimo reakcija kyla pykinimas ir vėmimas. Jei po išvėmimo palengvėja – viskas gerai. Tačiau kitiems nepraeina, todėl į žarnyną patekęs maistas gali sukelti viduriavimą“, - atkreipė dėmesį gastroenterologas.

Pykinimą neretai lydi pilvo skausmas, tačiau tik labai retais atvejais pakyla temperatūra.

„Suaugusiems gana dažnai, tačiau vaikams retais atvejais gali pasireikšti pavojinga liga - kasos uždegimas, vadinamas pankreatitu. Tačiau reikėtų to nepamiršti ir nepavėluoti kreiptis į gydytoją“, - pabrėžė doc. V. Urbonas.

Gydomas arba namuose, arba reanimacijoje

Kaip sakė gastroenterologas, pankreatitas nustatomas paprastais tyrimais. Jo simptomai – pykinimas, vėmimas. Tačiau, kaip minėta, kasos uždegimui būdinga ir tai, kad išsivėmus ligoniui nepalengvėja.

„Kitas simptomas – skausmas viršutinėje pilvo dalyje, virš bambos. Kartais kairėje, po šonkauliu. Tačiau tokie pat skausmai lydi ir skrandžio uždegimą, todėl geriau padaryti tyrimus, nes kasos uždegimas – labai sunkiai prognozuojamas. Kaip sakoma, jį gali gydyti arba namuose, arba reanimacijoje“, - pabrėžė V. Urbonas.

Tenka aukoti dalį kasos

Pasak gydytojo, kartais susirgus pankreatitu užtenka namuose pasilaikyti dietos ir kasos uždegimas nurimsta, bet kartais liga progresuoja ir su sunkia būkle važiuojama į reanimaciją, kur tenka nupjauti dalį kasos.

Gastroenterologo žodžiais, taip būna retai, tačiau jei vargina pykinimas, vėmimas, o ypač, jei po jo nepalengvėja, negalavimą lydi pilvo skausmas, ypač viršutinėje pilvo dalyje – nereikėtų rizikuoti. Geriau kreiptis į polikliniką ar vykti į ligoninės priimamąjį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)