„Dovanų periodui reikia ruoštis ne paskutinę dieną. Tai bus karštligiškas dalykas. Reikia ruoštis visus metus. Nuo tų šv. Kalėdų, kurios jau įvyko“, - patikina žurnalistas, keliautojas Algimantas Čekuolis. Pasak jo, šventinės dovanos yra labai svarbios, tačiau mūsų visuomenėje į jas vis dar žvelgiama primityviai ir kartais net atsargiai.

„Dovanos yra labai svarbus faktorius santykiuose tarp žmonių. Mes to dar nelabai suprantame, nes ilgą laiką gyvenome neturtingai, ir dovanos buvo kaip kyšis. Todėl jos turi „blogą kvapą“. Tačiau, pasak keliautojo, turi būti priešingai – jas reikia skirti gerų santykių palaikymui ir stiprinimui.

Keliautojas pasakoja apie kitų šalių sveikinimo patirtis ir priduria, kad be dovanų civilizuoto pasaulio gyvenimas neįsivaizduojamas. Todėl kitose pasaulio šalyse į jas kreipiamas ypač didelis dėmesys. O štai Lietuvoje jas kartais priskiriame pataikavimui, norui kažką gauti atgal.

Santykius stiprinti reikia dovanomis

„Dovana artimiesiems, pažįstamiems, bendradarbiams, nors ir smulkutė, nors medinis šaukštas su gražiais pagražinimais, stiprina ryšį tarp žmonių. Žinoma, ryšio su viršininku stiprinimą galima vadinti kyšiu“. Todėl, esą, dovanos artimiesiems ir draugams pas mus dovanojamos šilčiau ir dažniau nei oficialiems asmenims.

„Šv. Kalėdos artėja, Naujieji metai... Reikės dovanų vaikams, anūkams, žmonai. Prašom nesakyti, kad tai kyšis. Tai draugystės ir abipusės priklausomybės stiprinimas, nes aš žinau, kad ir iš jų gausiu“.

Dovanos, esą, sutvirtina santykius, ypač apgalvotos ir kruopščiai renkamos. „Svarbiausia, į tai reikia žiūrėti ne kaip į banalų, miesčionišką dalyką. O kaip į labai svarbų visuomenei dalyką, šeimos patvarumui. Tai rimtas cementas. Visi mes esame akmenys. O dovanos tampa cementu.“

Prieš dovanodami pažinkime žmogų

Paklaustas, kaip geriausiai išsirinkti dovaną artėjant Kalėdoms, A. Čekuolis patikina, kad svarbu pažinoti žmogų, kuriam renkama dovana. Rašytojas paneigia vyraujančią nuomonę, kad dovanas draugams ir artimiesiems perkame galvodami apie tai, ko reikia mums, o ne jiems, ką norėtume gauti patys, o ne mums artimi žmonės: „Žmogus kitiems dovanoja vadovaudamasis principu, ką jis apie tą žmogų žino, ko jam trūksta šiuo metu, arba apie ką jis svajoja, koks jo hobis, silpnumas.

Kai moteris vyrui dovanoja cigarų dėžę, tai nereiškia, kad ji irgi nori gauti cigarų. Reikia turėti empatijos – mokėjimo būti to žmogaus batuose. Ir, gerai pagalvojęs, dovaną visada surasi. Mano patarimas yra – gerai pagalvoti“.

Nuoširdūs sveikinimai sklaido niūrią nuotaiką

Pasak žurnalisto ir keliautojo, teikiant dovanas nemažiau svarbūs ir sveikinimai bei palinkėjimai, kurie sukelia geras emocijas ir jausmus. Tačiau į juos reikia įdėti daug šilumos, įsiklausyti į savo žodžius iš šono. Nes neigiamos nuotaikos aplink yra ir bus apstu, todėl ją reikia nuolat papildyti nuoširdumu ir šiluma, ypač prieš ir per šventes.

„Niekada mūsų visuomenė nebus labai stipri. Niekada jai netruks blogumo. Kuo mažiau blogumo, kuo daugiau širdingumo, tuo visiems geriau. Ir dovanoje, ir dar labiau žodžiuose, kurie lydi tą dovaną, svarbiausias faktorius yra nuoširdumas“, - priduria A. Čekuolis.

Kalėdos jau greit, dovanų pradeda dairytis ne tik A. Čekuolis, o ir kiekvienas jas švenčiantis. Puiki galimybė surasti šaunių idėjų kaip nudžiuginti artimuosius – jau šį sekmadienį Vilniaus Rotušėje.

Kas prekiaus?

Šioje mugėje prekiaus 78 komandos, kurios ieškojo atsakymo į svarbiausią šio meto klausimą: ką padovanoti, kad pradžiuginti artimąjį. Tai yra kaip dovanos pagalba išreikšti artimiems žmonėms šiltus jausmus ir sustiprinti ryšį. Mugėje prekiaus jauni žmonės (20-27 m.), kurie yra Talentų Kartos 6 mėn. programos dalyviai. Programos tikslas padėti jauniems žmonėms aptikti savo talentą, t.y. veiklą, kuri patinka, pavyksta ir yra įvertinama.

Programa vadovaujasi taisykle, kad aptikti savo stipriąsias puses žmogus gali veikdamas ir išbandydamas įvairias veiklas. Tai ne simuliaciniai žaidimai, o realus patyrimas. Kalėdinė mugė yra viena iš programos užduočių. Tai yra unikali patirtis dalyviams: organizavimo, koordinavimo, viešinimo, pardavimo ir kitose srityse. Ši mugė vienas iš 6 mėnesius truksiančios programos etapų.

Dovanos nuo 5 iki 30 litų

Šioje mugėje didžioji dalis dovanų yra nuo 5 iki 30 litų. Kaip pasakė Algimantas Čekuolis: “mažos dovanėlės turi būti labai pataikytos, didelės dovanos gali būti ir nelabai”. Tai šioje mugėje yra mažų dovanų lobynas. Kiekvienas lankytojas galės įsigyti dovaną, kuri pradžiugins artimąjį ir primins apie santykį.

Jokio pelno, viskas aukojama.

Apie 30-35% suprekiautos sumos bus paaukota per aukok.lt, mamuunija.lt ir kitas organizacijas. Pajamos bus skirtos tik padengti organizacines ir prekybines išlaidas, o taip vadinamas uždarbis paaukotas. Nežinome net kas vertingiau, ar paaukota suma ar tai, kad 500 žmonių įsitrauks į aukojimo procesą. Nes būtent patys komandų dalyviai spręs kam ir kokiomis dalimis nori paaukoti.

Kur? Kada?

Gruodžio 8 d., šį sekmadienį, nuo 10 iki 18 val. Vilniaus miesto Rotušėje, ne Rotušės aikštėje, o Rotušės viduje. Ar esi buvęs Rotušėje viduje? Jau šį sekmadienį, apsilankyk ir surask atsakymą į svarbiausią šio meto klausimą: ką padovanoti, kad pradžiugintum artimąjį.