DELFI domėjosi, kokias naujienas šiemet pristatys prekybos centrai ir kiek pirkėjams kainuos pasiruošimas Kalėdoms.

Dėl pasikeitusių vartotojų įpročių kalta krizė

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis pasakojo, kad vartotojų pirkimo įpročius pakeitė praūžusi krizė. Anksčiau žmonės apsipirkdavo paskutinę savaitę prieš Kalėdas, o pastaruoju metu šis periodas išsitęsė, nes žmonės prekes renkasi atidžiau.

Anot D. Ryliškio, per kalėdinės prekybos piką pardavimas išauga bemaž dvigubai, palyginti su įprastomis dienomis.

„Kalėdinės prekės kiekvienais metais išlieka panašios, tad stengiamės kasmet atrasti tos pačios rūšies prekių naujovių. Lentynose išlieka tik ankstesniais metais didelės paklausos sulaukusios prekės, pavyzdžiui, gyventojų pamėgti stikliniai įvairių figūrų, ornamentikos ir spalvos (apie 100 rūšių) ukrainietiški žaisliukai eglutėms puošti, kurių vieneto kaina yra nuo 2,49 iki 19,99 Lt. Ypač išsiplės elektrinių girliandų ir dekoracijų su LED lempučių apšvietimu pasiūla. Elektrinės girliandos kainuos nuo 16,99 iki 68 Lt, o kalėdinės dekoracijos, naudojamos kaip interjero elementas, nuo 60 iki 110 Lt. Prekiausime dirbtinėmis puoštomis (nedidukėmis) ir nepuoštomis eglutėmis (nuo 60 cm iki 2,4 m dydžio), kurios kainuos nuo 4,5 iki 400 Lt“, - pasakojo „Norfa“ atstovas spaudai.

Nors pastaruoju metu kalbama apie sunkmečio pabaigą ir truputį pagerėjusią gyventojų finansinę padėtį, D. Ryliškis šiemet dar nesitiki kitokio pirkėjų elgesio. Anot jo, žmonių pajamos yra ribotos. Be to, neaišku, ar šiemet bus šalta žiema, kiek išlaidų pareikalaus šildymas.

Prekybą papildė kalėdiniais vainikais ir žibintais

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis pasakojo, kad pradėti prekiauti Kalėdoms skirtomis prekėmis lapkričio viduryje jau tapo tam tikra tradicija, tad piktinis dėl to nederėtų. Taip elgiamasi norint paraginti vartotojus šventėms ruoštis iš anksto.

„Lapkritį pirkėjai pradeda ieškoti šventinių puošmenų, teminių kostiumų ir smulkių dovanėlių. Ypač išauga saldumynų pardavimai: tiek įvairių tortų ir pyragų, tiek saldainių rinkinių, šokoladinių Kalėdų senelių ir zuikių. Gruodį pirkėjai jau ima svarstyti apie šventinį stalą. Naudodamiesi įvairiomis nuolaidomis, jau gruodžio pradžioje planuoti mėgstantys pirkėjai pigiau įsigyja ilgiau galiojančių maisto prekių. Artėjant šventėms perkami kūčiukai, o švenčių išvakarėse – žuvis, ingredientai įvairiems kepiniams ir salotoms“, - pasakojo A. Petraitis.

Jis tikina pastebėjęs, kad greta tradicinių patiekalų, pirkėjai vis dažniau ieško ir įdomesnių, įvairesnių gėrybių. Taip pat nori gausiau pasipuošti namus. Tad to pasekoje planuojama daugiau dėmesio skirti „Pagaminta IKI“ patiekalų meniu atnaujinimui, o reklaminiuose leidiniuose dalytis patarimais, kaip sumaniai pasipuošti namus, serviruoti vaišių stalą ir išsirinkti šventinius patiekalus.

„Šiemet namų dekoravimui skirtų prekių asortimentą papildėme ir kalėdiniais vainikais bei žibintais. Taip pat pasiūlysime ir platų tradicinių kalėdinių saldumynų asortimentą – pirkėjų laukia pamėgti šokoladiniai Kalėdų seneliai, šventiniai saldainiai dėžutėse“, - apie naujoves pasakojo A. Petraitis.

Pasak jo, „Iki“ parduotuvėje dirbtinę eglutę galima įsigyti nuo 14,99 iki 99 Lt, blizgias girliandas – nuo 1,49 iki 6,99 Lt, eglutės papuošimus – burbulus – nuo 2,99 iki 18,99 Lt, angeliukus – nuo 2,99 iki 14.99 Lt, arkliukus – 2014 metų simbolius – nuo 1,99 iki 32,99 Lt, kalėdinius rašiklius – nuo 3,99 iki 5,99 Lt, bengališkas ugneles – nuo 0,89 iki 3,99 Lt, dekoracinius vainikėlius – nuo 4,99 iki 37,99 Lt.

Populiariausia prekė – žaislai

„Rimi Lietuva“ atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė pasakojo, nematanti bėdos dėl to, kad Kalėdas prekybos centrai pradeda švęsti iš karto po Vėlinių. Pasak jos, pasaulyje pastebima tendencija, jog Kalėdoms pradedama puoštis ir dar anksčiau.

„Po Vėlinių tamsėja vakarai, niūrokas metas, žmonės pradeda laukti ir po truputį ruoštis Kalėdoms. Pradžioje jie dairosi kuo papuošti namus. Todėl ir visa strategija nukreipta į tai, kad patenkintume pirkėjų poreikius. Puošiame savo prekybos centrus, kad būtų šviesiau ir linksmiau, vėliau pristatysime įvairius interjero papuošimus, dovanas, rinkinius, suvenyrus. Vėliausiai perkamas maistas šventiniam stalui ir gėrimai“, - pagal kokią sistemą pradeda ruošti šventėms pasakojo R. Stanaitytė-Česnulienė.

Anot jos, jau jaučiamas susidomėjimas vaikams skirtu asortimentu – žaislais ir žaidimais. Prognozuojama, kad šiemet šių gaminių pirkimai išaugs.

Paklausta, kokių naujovių pirkėjams žadės jos atstovaujamas prekybos tinklas, moteris pasakojo, kad buvo pasirūpinti įvairia atributika, susijusia su arkliais, kurio metai bus minimi 2014 m. Pagal tai buvo derinamos interjero spalvos, suvenyrai, prekių išdėstymas.

Ieško tradicinių prekių

UAB „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė pasakojo, kad kalėdiniais aksesuarais „Maxima“ pradeda prekiauti likus kiek daugiau nei mėnesiui iki didžiųjų švenčių pradžios – lapkričio 21 dieną. Taip daroma todėl, kad žmonės rastų laiko pagalvoti, kokių Kalėdų nori šiemet – kaip puoš namus, ką pirks dovanų, netgi kokie patiekalai bus ant šventinio stalo.

Anot R. Saulytės, pastebima tendencija, kad mažųjų dovanoms netaupoma. Geriau atsisakoma papildomų dovanų giminėms, artimiesiems, renkamasi pigesnius papuošimus namams, tačiau žaisliukus renkamasi pačius naujausius ir aukštesnės kainos – tai, kas madinga, populiaru.

„Naujienomis galime pavadinti tarkime prieš trejetą metų mūsų atsivežtas originalias apverstas eglutes, pernai karšiausia naujiena buvo minkšti įvairių balti žaisliukai (ant eglutes) ir snaigės. Šiemet taip pat pasiūlysime naujų, netradicinių formų, iš pačių įvairiausių medžiagų pagamintų žaisliukų eglutei, žibančių girliandų ir kitų papuošimų. Itin didelė pasiūla per šias Kalėdas bus įvairių figūrinių žaisliukų: stiklinių, keramikinių snaigių, sniego senių ir pan. Lietuviai vis dar pakankamai konservatyvūs pirkėjai. Jie atsargiai įvertina naujoves, naujas madas ir dažniau linkę rinktis klasikinius papuošimus, tradicinius apvalius (burbulus) žaisliukus eglutei netgi tradicinius patiekalus. Žodžiu, lietuvių kalėdos pirmiausiai turi būti tradicinės“, - pastebėjimasi dalijosi „Maxima“ komunikacijos vadovė.

Vartojimo pokyčių nesitiki

Jos teigimu, nors jau perkama racionaliai, planuojama kalėdinius pirkinius iš anksto, jais vis dar dauguma lietuvių pasirūpina paskutinę – prieššventinę savaitę.

„Jei reikėtų sudėlioti tradicinį lietuvio kalėdinį krepšelį jame be abejo būtų gausu saldumynų, vaisiai (mandarinai, apelsinai), majonezas, žirneliai, šviežios daržovės, kiaušiniai, mielės. Iš ne maisto produktų – papuošimai namams – žaisliukai eglutei, kitos mielos smulkmenos namams papuošti ar draugui padovanoti, žaislai, galbūt knyga (viena populiariausių kalėdinių dovanų), loterijos bilietai. Kasmet nusekliai auga ir dovanų kortelių pardavimai. Tai siejama su pasikeitusiais vartojimo įpročiais. Sunkmetis išugdė racionalų vartotoja, vis dažniau renkamasi praktiškas dovanas, labiau simbolines nei labai brangias ar dovanos pasirinkimo laisvė paliekama pačiam dovanos gavėjui“, - pastebi R. Saulytė.

Ji įvardijo kelias populiariausias Kalėdų prekes – dirbtinės eglutės šiemet kainuos nuo 7,99 iki 499 Lt, žaisliukų eglutei kaina svyruoja nuo 0,99 iki 59,99 Lt, elektrinių girliandų nuo 4,99 iki 79,99 Lt, folinių girliandų – nuo 1,99 iki 12.99 Lt. Artėjant šventėms bus pradėta prekiauti ir gyvomis vazonėliuose bei kirstinėmis eglutėmis.

Praėjusiais metais „Maxima“ internetu atlikta šventinė apklausa rodė, kad maždaug trečdalis apklaustųjų kalėdinio stalo vaišėms planavo išleisti nuo 100 iki 200 litų, panašią sumą planavo skirti ir kalėdinėms dovanoms. Galima sakyti, šios prognozės pasiteisino. Vidutinės pirkėjų išlaidos praėjusių metų prieššventinę savaitę buvo – maždaug 145 litai.

„Ženklių vartojimo pokyčių per šias Kalėdas nesitikime. Sunkmetis išugdė racionalų ir taupų vartotoją, kuris planuoja savo pirkinius, seka nuolaidas ir netgi šventėms nebeperka to, ko jam iš tiesų nereikia“, - pripažino R. Saulytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)