Atlantos lietuvių bendruomenės vicepirmininkė Šarūnė Stankevičienė pasakojo, kad lietuviška dvasia dvelkianti Kalėdų eglutė Hartsfyldo–Džaksono Atlantos tarptautiniame oro uoste puošiama jau ketvirtą kartą.


„Ir mes nesame vieni tokie JAV, kurie tai darome. Lietuviškais papuošimais kasmet puošiama eglutė ir Čikagoje“, – kalbėjo pašnekovė.

Įtraukė ir lietuviškos mokyklėlės vaikus

Pasak jos, tradicija prasidėjo tuomet, kai konsulus vienijančiai organizacijai Atlantos oro uostas pasiūlė papuošti kalėdines eglutes, kurios simbolizuotų skirtingas valstybes. Tuomet garbės konsulė Roma Kličius pagalvojo, kad būtų visai puiku oro uoste paskleisti ir lietuvišką Kalėdų dvasią.



„Tuomet prieš ketverius metus ji užklausė mūsų, ar prisidėtume prie idėjos įgyvendinimo ir mes nusprendėme tai padaryti“, – tęsė Atlantos lietuvė.

Visi eglutės papuošimai – gaminti JAV. Šiaudinius žaisliukus garbės konsulė R. Kličius buvo gavusi iš Čikagos lietuvės.



Kalėdinė eglutė Atlantos oro uoste

„Taip pat buvo idėja panaudoti varpas. Tiesiog surišome į kuokštelius ir pirmus dvejus metus buvome juos pakabinę. Pernai nusprendėme pritraukti ir mūsų šeštadieninės lietuviškos mokyklėlės vaikus. Sugalvojau, kad reikia padaryti angeliukus ir pernai juos pagaminome. Aš iškarpiau formas ir vaikai priklijavo veidukus. Tai kiekvienas padarė po du angelėlius – vieną parsinešti namo, o kitą kalėdinei eglutei“, – pasakojo pašnekovė.



Pačia Kalėdų eglute pasirūpina pats oro uostas. Iš viso kasmet puošiama po keliolika eglučių skirtingų šalių motyvais.



„Kai puošėme mūsiškę, jau buvo Jamaikos, Kanados eglutės papuoštos, – pridėjo Š. Stankevičienė. – O, pavyzdžiui, pernai buvo labai įdomi japonų eglutė su origami lankstiniais. Kitos šalys puošia paprasčiau. Dažnai savo vėliavos spalvomis, bet su pirktais žaisliukais“.



Kadangi patekimas į oro uostą yra sudėtingas ir saugomas, dažniausiai puošti eglutės lietuviai važiuoja dviese ar trise.



Kalėdinė eglutė Atlantos oro uoste

Pasiteiravus, ar neatsiranda oro uosto lankytojų, kurie nusprendžia pasisavinti lietuviškus kalėdinės eglutės papuošimus, Atlantos lietuvė nusišypsojo: „Mes jau tokių klausimų nekeliame ir apie tai negalvojame. Ir tikrai niekas nedingsta. Jei koks vienas žaisliukas ir prapuolė, net nepastebėjome“.



Po šventinio laikotarpio eglutę nupuošia oro uosto darbuotojai ir sudėję į dėžę grąžina bendruomenėms.



JAV gyvenanti lietuvė pasakojo, kad jau puošiant eglutę sulaukė daug susidomėjimo dėl jos dekoracijų. Oro uosto keleiviai domėjosi, kodėl būtent taip puošiama eglė, kodėl angeliukai, pastaruosius fotografuodavo.


Ne tik kalėdinė eglutė

Šiuo metu Atlantos lietuvių bendruomenėje yra užsiregistravusios apie 1 tūkst. šeimų. Kasmet per Kalėdas yra organizuojama speciali kalėdinė šventė, į kurią susirenka apie 250 aktyviausių lietuvių.



„Kaip tik šiuo metu ruošiamės kalėdinei vakarienei, kur bus laikomos ir mišios“, – kalbėjo pašnekovė.



Kalėdinė eglutė Atlantos oro uoste

Š. Stankeviečienė teigė, kad po olimpinių žaidynių Atlantos miestas pradėjo labai greitai augti, o kartu pradėjo daugėti ir lietuvių. Tačiau bendruomenė neturi jokių lietuviškų patalpų, todėl glaudžiasi vienoje priemiesčio katalikiškoje bažnyčioje. Į ją laikyti mišių 2–3 kartus per metus atvažiuoja kunigas Gintaras Jonikas.



Šiemet Atlantos lietuviai Kalėdas minės gruodžio 14 d., kur po mišių rinksis didelėje salėje.

„Turėsime mūsų mokyklos vaikų pasirodymą, tuomet bendruomenės apdovanojimus, šoks mūsų tautinių šokių kolektyvas, vyresnysis žmogus paskaitys žodžius, gausime kunigo palaiminimą, laušime kalėdaičius ir vėliau vaišinsimės Kūčių vakariene“, – vardijo pašnekovė.



Kalėdinė eglutė Atlantos oro uoste

Šios vakarienės metu Amerikos lietuviai laikosi tradicijų ir visi patiekalai gaminami be mėsos. Š. Stankevičienė teigė, kad gana nesudėtingai pavyksta pasigaminti įvairiausių lietuviškų patiekalų, nes Atlantoje esančioje rusiškoje parduotuvėje galima įsigyti visų reikalingų produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)