Badauti ir alinti savęs dietomis nereikia: sprendimas paprastesnis
Ar prisimenate, nuo ko pradėjote dieną po švenčių? Teisingas atsakymas, anot Kilo.lt mitybos specialistės Eglės Saulevičienės – dieną reikėjo pradėti nuo pusryčių, net jei gali pasirodyti, kad po sočių švenčių nuo maisto kurį laiką reikia „pailsėti“.
„Dienoje vis tiek turėtų tilpti penki valgymai: pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė. Tai reikalinga, kad organizmas žinotų tikslų grafiką, kada gaus maisto, ir medžiagų apykaita veiktų nepriekaištingai. Tiesa, valant organizmą, per pusryčius galima suvalgyti kiek mažiau, kad ir tos pačios košės, nei įprasta. Bet atsisakyti jos visiškai – būtų klaida“, – perspėja mitybos specialistė.
Anot mitybos specialistės, savęs kankinimas – tai badavimas ir ekstremalios dietos, kurių vis dar imamasi norint save nubausti už padarytas klaidas. O kodėl mitybos specialistai įspėja, kad to jokiu būdu negalima daryti?
„Badavimas yra visiškas medžiagų apykaitos sujaukimas ir papildomas stresas organizmui. Juk greičiausiai per Kalėdas ir Naujuosius organizmui davėte gerokai daugiau kalorijų, nei jis įpratęs gauti eilinę darbo dieną. Jei staiga pradėsite badauti ar rinksitės kitus drastiškus organizmo valymo būdus, jis tikrai nesivalys, o kaip tik kaups viską, ką gauna, ką jūs valgote“, – aiškina E. Saulevičienė.
Pasirodo, kad, norint po švenčių išsivalyti organizmą, ieškoti ypatingų receptų ir stengtis visai nereikia.
„Valgant švarų ir tinkamai subalansuotą maistą organizmas valosi pats, nesukeldamas šoko medžiagų apykaitai. Juk organizmas, negaudamas maisto reguliariai, kaupia viską, ką gauna, o ne šalina. Jis taip užsitikrina, kad neliks be atsargų. Šventėms pasibaigus, geriausia grįžti prie subalansuoto mitybos plano ir valgymo 5 ar 6 kartus per dieną“, – teigia mitybos specialistė.
Blogiausią tendenciją parodo sporto klubo lankytojų skaičius sausį
Tuo metu gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit teigia, kad svarbiausia, ką turime padaryti po švenčių – grįžti į tą patį ritmą, kuriuo maitinomės iki švenčių, ir laikytis subalansuotos, visavertės mitybos. Bene esminė taisyklė – mityba turi būti reguliari: kasdien sau turime skirti tris pagrindinius valgymus ir 1-2 kartus užkandžiauti.
Taip pat gydytoja dietologė pataria neskubėti imtis dietų, apie kurias galima prisiskaityti internete: reikėtų suprasti, kad ne kiekviena sėkmės istorija yra teisinga, dažniausiai tai tebūna drastiški kraštutinumai.
„Svarbiausia yra gauti visko – baltymų, riebalų ir angliavandenių. Subalansuotos mitybos paslaptis nėra vien daržovės. Svarbu gauti sudėtinių angliavandenių, nes be jų neturėsime energijos. Sudėtiniai angliavandeniai randami įvairiose kruopose, duonoje. Baltymų turime gauti tiek augalinių, tiek gyvūninių. Jei mėsa ir žuvis per šventes atsibodo, galima į savo racioną įtraukti augalinius baltymus – tai įvairūs lęšiai, avinžirniai“, – vardija R. Petereit.
Gydytoja dietologė pastebi, kad dažnai mums būdingas klaidingas mąstymas – štai, per šventes sau leidau viską, buvo gausiai pavalgyta, vartoti ir saldumynai, ir alkoholis, todėl jaučiame norą leisti organizmui pailsėti, pabadauti arba laikytis mažo kaloringumo dietų.
Pastebi, kad po švenčių maistui išleidžia mažiau
Tai, kad po švenčių savo mitybą pakeičiame, pastebi ir prekybos tinklai. Pavyzdžiui, „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, kad sausio ir vasario mėnesiais gyventojai grįžta prie tradicinių apsipirkimo įpročių, jų pirkinių krepšeliuose nelieka šventiniam laikotarpiui būdingų prekių.
„Kaip ir kiekvienais metais, mūsų klientai mažiau išleidžia pasibaigus didžiosioms metų šventėms – šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams. Sausio mėnesio pradžioje, pirmąją-antrąją metų savaitę, labiausiai jaučiamas pardavimų sumažėjimas, tačiau ne itin didelis ir tesiekiantis 10 proc. Būtent tokia dalimi gruodžio mėnesį dėl šventinio laikotarpio vidutiniškai būna išaugę visų prekių pardavimai“, – skaičiuoja ji.
Anot V. Drulienės, pasibaigus šventiniam periodui, gyventojai paprastai perka mažiau tų prekių, kurias renkasi ruošdamiesi metų pabaigos šventėms. Jos teigimu, šiuo laikotarpiu žmonės mažiau perka saldžios bakalėjos, alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų, žuvies bei žuvies produktų, konditerijos gaminių.