Kalėdiniame kupolų turgelyje dauguma apklaustų darbuotojų pasakojo, kad po stikliniu gaubtu dirbti labai smagu ir neįprasta. Tiesa, anot jų, kol kas žmonių daugiausiai būna tik savaitgaliais, o darbo dienomis mažiau. Tačiau vaikštant net ir pirmadienio vakarą atkreipiau dėmesį, jog visuose kupoluose, kuriuose apsilankiau, nebuvo nė vieno žmogaus.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, priklausomai nuo veiklos rūšies, teisė prekiauti viename kupole kainuoja 2000-2500 Eur.

Arčiausiai eglutės stovinčiame geokupole veikia makiažo studija „Make up to go“. Ryškiai šviečiančioje studijoje galima surasti dovanų merginoms: kosmetikos priemonių, kremų, dovanų kuponų. Taip pat čia daromas dieninis ir vakarinis makiažas už 25-40 Eur, šventiniai grimai vaikams už 7 Eur, teikiamos nemokamos konsultacijos.

„Esame pasiruošę įvairioms vaikų užklausoms. Berniukai labiausiai nori Jokerio, Betmeno, Supermeno arba Žmogaus voro, o mergaitės dažniausiai renkasi drugelius ir princeses... Tradiciškai“, – pasakojo studijos visažistė.

Kitame apvaliame namelyje menininko Tomo Kondratavičiaus dirbinius iš gintaro, sidabro, medžio, ąžuolo ir kitų brangių medžiagų pardavinėjanti Yva pasakojo, kad žmonės užsuka, tačiau nelabai dažnai.

„Pas mus perka tie, kas supranta gintarą ir kas jautresni grožiui. Užsuka daug užsieniečių ir lietuvių inteligentų. Perka ir seni, ir jauni, ir sau, ir dovanoms. Būna, kad ateina vyras su žmona, tada vyras grįžta ir nuperką tą dirbinį, kuris labiausiai sužavėjo jo žmoną “, – pasakojo Yva.

Pavyzdžiui, vyriški raktų pakabukai parduotuvėlėje kainuoja 20 Eur, o gintarinis kaklo papuošalas čia kainuoja 79 Eur.

Lietuviai bijo praverti duris

Sukdama link kito geokupolo, patraukusio akį, praėjau ir šokoladų, kailinių kepurių, sūrio namų ir stiklo dirbinių parduotuvėles – jose antradienio vakarą pirkėjų antplūdžio nesimatė.

Natūraliais muilais prekiaujanti moteris pasakojo, kad savo produkciją pardavinėja tik mugėse ir internetinėje parduotuvėje: „Buvo seniau parduotuvė Oze, bet kadangi esame iš Žemaitijos ir neturėjome žmogaus, tai labai sunku būdavo viską sužiūrėti. Gyvename Kretingos rajone, Mažučių kaime.

Mes parduodame natūralius šaltuoju būdu gamintus muilus. Tai reiškia, kad naudojame ne gliceriną,o aliejus, kurie sudaro 80 proc. viso muilo. Tai kaip ir senovinis būdas – aliejai, šarmas ir vanduo.

Žmonės labai perka, o ypatingai labai daug užsieniečių. Po mugių matosi internetinės parduotuvės suaktyvėjimas, nes jeigu anksčiau būdavo vienas užsakymas per dieną, tai dabar keturi, penki. Labai smagu, kai žmonės grįžta“, – džiaugiasi „Nimfės“ pardavėja.

Anot jos, kitur parduodami muilai dažnai yra su glicerinu ir nenatūralūs. Parduotuvėlėje nedideli muiliukai kainuoja 3–4 Eur, kvapnūs akmenėliai, skirti spintoms ir stalčiams, kainuoja 7 Eur, o kietieji tepami kvepalai po 8 Eur.

Įvairius kvepiančius produktus siūlančios „Chai chai“ parduotuvėlės pardavėja pripažįsta, jog savaitgaliais būna labai smagu, nes jaučiasi klientų suaktyvėjimas, tačiau darbo dienomis miestiečiai bijo užeiti.

„Jie tik nufotografuoja viską per stiklą, tačiau lietuviai nėra linkę atidaryti durų. Mes tiesiog turime įprotį patys žmones kviesti per kvapą, duoti pauostyti, pasiūlyti, kai jie eina pro šalį. Aišku, žmonės užsuka ir ypač daug užsieniečių turistų, jie nebijo atidaryti durų“, – šypsosi pardavėja Gretė.

Stikliniame kupole galima įsigyti kalėdinių atrinktų arbatų su aromatiniais priedais – 8 Eur už maišiuką, taip pat rankų darbo šokolado už 6 Eur, prieskonių rinkinį už 25 Eur ir kt.

Vienoje iš medinių konstrukcijų vyravo jūrinis, rūgštesnis kvapas. Čia žmonės kviečiami paragauti austrių ir atsigaivinti. Viena austrė – 3 eurai. Kupolo šefas, kaip ir kiti pardavėjai, pasakojo, kad daugiausiai tokią pramogą sau leidžia užsieniečiai, žinoma, lietuvių daugiausiai užsuka savaitgaliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)