Pirmą kartą Gedimino prospektas buvo puoštas dabartinės įmonės „Švenčių studijos“ dalies komandos narių iniciatyva. Kaip pasakoja studijos vadovė Jolita Tūraitė, 1996-1997 metai Vilniui buvo sudėtingi finansiškai, todėl prospekto dekoracijoms pinigai buvo surinkti kooperuojant rėmėjų ir savivaldybės lėšas.

Gedimino prospektas 2007 m.

„1996 metais vaikščiojome po prospektą ir supratome, jog čia labai tamsu. Diskutuojant su draugais gimė idėja papuošti Gedimino prospektą. Tuo metu mes buvome aktyvūs oreivystės švenčių organizatoriai ir, kaip aš juokauju, prasibėgome su skrybėle pro įmones, kurias pažinojome anksčiau, ir papasakojome jiems savo idėją.

Kažkiek prisidėjo privačios įmonės, kažkiek savivaldybė ir kartu mes papuošėme dalį Gedimino prospekto – nuo Katedros aikštės iki Vinco Kudirkos aikštės“, – prisimena J. Tūraitė.

Įvertinkite, kuriais metais Gedimino prospektas jums papuoštas gražiausiai.

J. Tūraitė pasakoja, kad per šiuos metus buvo įvairiausių papuošimų ir eksperimentų. Pavyzdžiui 2003 metais iškabintos žvaigždutės yra tarsi Europos Sąjungos žvaigždės Lietuvai besiruošiant įstoti į bendriją.

Turbūt daugiausiai prieštaringų vertinimų sukėlė 2004 metų dekoracijos – prie šviestuvų prikabintos raudonos žvaigždės, kurios kai kuriems piliečiams asocijavosi su sovietine simbolika.

„Taip, buvo kilęs šaršalas, nors tos žvaigždutės net nepanašios į tarybines. Tai buvo normalios kalėdinės žvaigždės, nes buvo šešiakampės ir su vienu prailgintu spygliu. Bet turbūt blogi prisiminimai yra taip stipriai įsišakniję žmonėse, jog jie mato tai, ko nėra“, – stebisi J. Tūraitė ir priduria, kad visoje Europoje raudona žvaigždė yra kalėdinis simbolis.

Gedimino prospektas 2003 m.

Tai, jog Gedimino prospekto šventinės dekoracijos nesikeičia kelerius metus, tikina pašnekovė, dažniausiai priklauso nuo biudžeto ir nuo pasaulinės praktikos, pasakoja „Švenčių studijos“ vadovė. Anot jos, tie patys papuošimai didžiosiose gatvėse laikomi apie trejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)