Svarstydami, kaip būtų galima išnaikinti erkes namuose, gyventojai neretai kreipiasi į dezinfekcijos bei vabzdžių naikinimo tarnybas. Mūsų šalyje, kur erkės užkrečia daugiausiai žmonių Europoje, svarstoma, ar būtų įmanoma jas naikinti purškiant chemikalais, miškus, laukus ir parkus?

Ekspertai įsitikinę, kad tokia galimybė yra, bet tik teoriškai. Praktiškai, naikinimas biocidas veiksmingas palyginus trumpą laiką, o ir dažnas didelių plotų dezinfekavimas neaišku, kaip paveiktų gamtą. Apie erkių naikinimą biocidais ir galimybes taip pasirūpinti savo aplinka ar pritaikyti tokį variantą valstybiniu mastu, „Delfi" kalbėjosi su dezinfekcinių paslaugų įmonės atstovu Daniilu Kuznecovu.

Vis dėlto šiuo metu susiruošus į gamtą reikia saugotis ne tik erkių, bet ir koronaviruso. Todėl važiuodami iškylauti nepamirškite pasirūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis, skirtomis apsisaugoti nuo viruso.

– Kokiais būdais galima išnaikinti erkes?

Erkių populiaciją galima smarkiai sumažinti tvarkant aplinka. Tai yra, pjauti žolę, kad ji būtų iki 5-8 cm aukščio. Taip pat, genėti krūmus ir medžius. Tokiu būdu mažinti natūralaus pavėsio plotus. Erkės – drėgnų ir vėsių aplinkų gyventojai. Saulė joms kenksminga, patekusi į saulės šviesą, ilgai neišgyvena. Deja, Lietuvoje ne visada yra pakankamai saulės. Reikėtų sumažinti gyvūnų migraciją: laukinių (graužikų, paukščių, zuikių, šernų, briedžių ir t.t.) ir naminių (šunų, kačių ir kt.). Erkės migruoja gyvūnų pagalba. Gyvūnai surenka erkes net to nenutuokdami iš įvairiausių vietų, kur žmogus dažnai net negali patekti. Naudoti nuodus (biocidus) paviršių apdorojimui. Chemija naikina vabzdžius prie jų prisilietusi.

– Kokiam plotui gali būti naudingas purškimas nuo erkių lauke, ar įmanoma išpurkšti didelį plotą, tarkime, mišką ar pievą, o gal tik mažesnį – namų pievelę?

Jei yra galimybė kartoti procedūrą ir neapsiriboti finansais, tai galima daryti ir parkams. Miške, kur daug laukinių gyvūnų, netaikant gyvūnų nuerkinimo priemonių, būtų sudėtinga.

– Galbūt būtų įmanoma erkių naikinimo procedūrą išpurškiant gamtą, pritaikyti valstybiniu mastu?

Technologiškai pasiekti rezultatą visada įmanoma, tik ne visada tai – tinkamas sprendimas. Galima paruošti personalą tokiam projektui, galima naudoti didesnio galingumo įrangą, bet poveikis nebus greitas ir ilgalaikis, manau, tai būtų net ne vieno ar dviejų sezonų klausimas. Reikėtų pasiruošti veiksmų planą, kuriame būtų numatytos teritorijos, specialistai, jų veiksmai, technologijos ir, svarbiausia, cheminė medžiaga ar medžiagos, kurios būtų naudojamos erkių naikinimui. Aišku, erkių populiacijos mažinimas nesusidaro vien iš chemijos naudojimo. Aplinkos priežiūra neleidžia erkei patogiai gyventi ar patekti į mūsų teritoriją, bet tokią aplinką galime sukurti tik žmonių prižiūrimose teritorijose.

Efektyviausiai profilaktika veikia individualiuose sklypuose, tai yra kai žmonės patys apsaugo savo sklypą nuo erkių. Šalies mastu naudoti vien profilaktinius veiksmus, kai yra tiek gyvos ir saugomos gamtos, tikrai be galo sunku. Tuomet susiduriame su kelių specialistų sprendimais, mat reikia įvertinti ir poveikį aplinkai. Iš pradžių galima būtų apsiriboti erkių mažinimu miestų teritorijose. Kartu nuosekliai vykdyti tyrimus, nustatant erkių koncentracijas, užkrėstumą ir suderinus veiksmus su visomis institucijomis jį šalinti ar mažinti. Impulsyvūs veiksmai šalies mastu, gal ir atneštų didesnių rezultatų, bet, greičiausiai, liktų neįvertintos visos pasekmės. Būtų gerai, kad šiai situacijai spręsti būtų pasitelkta ir kitų ES šalių praktika bei specialistai.

Miškas

– Kiek laiko apsaugoma nuo erkių grįžimo išpurškus aplinką?

Biocidai prižiūrimi Europos Sąjungos ir Lietuvos prieš patenkant į šalį, dėl to leidžiami produktai – tie, kurie suirsta aplinkoje, nuo saulės, vėjo, dulkių ir vandens. Tose vietose, kur chemija išvengs saulės, vėjo, vandens ir dulkių, ji bus aktyvi iki savaitės, visur kitur – apie 48 valandas, ar mažiau. Jei erkė pateks pasibaigus chemijos galiojimui, ji nežus.

– Ar tokiu būdu išnaikinamos visos išpurkštoje teritorijoje esančios erkės, ar tik dalis jų?

Išnaikinamos visos erkės, kurios yra ant paviršių ir palikusios savo slėptuves, ką dažnai daro, pajutusios chemiją, biocidų galiojimo laikotarpiu.

– Kuriuo metų laiku geriausia atlikti šią procedūrą, koks oras tam tinkamas ir kaip dažnai ją reikia kartoti norint visiškai apsisaugoti nuo erkių?

Naikinti reikia pradėti prasidėjus erkių aktyvumui. Jei tai leidžia oras, galima ir anksčiau. Erkių aktyvumas prasideda pavasarį, kai atšyla žemė ir prasideda gyvūnų migracija. Mūsų žiemos darosi vis šiltesnės, dėl to erkių judėjimas gali prasidėti jau ir žiemą. Geriausiai stebėti aplinką, ypač naminius gyvūnus, nes dažnai jie pirmieji mums praneša apie erkių atsiradimą.

Kartojimo dažnis priklauso nuo oro sąlygų ir aplinkos. Erkių naikinimas vyksta kelis kartus per šiltąjį sezoną. Po naikinimo darbų išnaikinama apie 95-98 proc. erkių, kita dalis dažnai pasislepia ar kitokiais būdais išvengia chemijos, kas gali įvykti dėl daugelio veiksnių, kurių dažnai neįmanoma sukontroliuoti.

Padidinti išnaikinimo procentą galima sunaikinimo dažnio kartojimo didinimu, tik nepamirškite saugoti gamtą ir nepadauginti. Erkės nėra judrios, jos per savo gyvenimą savarankiškai nenukeliauja iki 5 metrų, dėl to naikinimo procedūrų kartojimas priartina erkių populiacijos dydį prie 0 proc. išpurkštoje teritorijoje. Bet tai galioja sklypams, esantiems toli nuo miško, aukštos augmenijos, gyvūnų migracijos ir nesant naminių gyvūnų. Visais kitais atvejais 0 proc. erkių populiacijos koncentracija gali būti tik iš karto po naikinimo darbų, o kai chemija išnyksta, erkės gali ir vėl patekti į sklypą. Erkių naikinimo dažnis po kiekvienų metų naikinimo darbų retėja. Jei jūsų sklypas toli nuo erkių koncentracijos aplinkos, per sezoną užteks 1-2 kartų, o po metų-kitų gali ir iš viso nereikėti, bet jei arti, reikės 3-4 kartų, o gal ir kas mėnesį.

– Galbūt yra prevencinių priemonių, kurių imtis patariate klientams po erkių naikinimo procedūros?

Žmonėms chemija nepavojinga daugiau nei šampūnai nuo niežų ar utelių, bet kaip ir po bet kokios chemijos naudojimo ar patekimo ant maisto, būtinai reikia gerai juos nuplauti ir palaikyti vandenyje bent 20 minučių. būtų geriausia sulaukti, nustos veikti naikinimo preparatai. Nerekomenduojama vaikščioti žole tą pačią dieną po purškimo basomis kojomis, ir liesti ją rankomis. Alergiškiems žmonėms ar naujagimiams, kaip ir nuo bet kokios chemijos, rekomenduojama pasisaugoti kuo ilgiau.

– Kokias klaidas dažniausiai daro žmonės, kurie kreipiasi į jus dėl šios paslaugos?

Kviečia naikinti biocidų pagalba, bet: nesusitvarkę aplinkos, dėl ko erkė turi daugiau slėptuvių nuo chemijos bei būna palikta galimybė migruoti gyvūnams.

– Ar chemikalai, naikinantys erkes, nuodingi ir kitiems vabzdžiams, naminiams gyvūnams, žmonėms?

Bet kokia chemija, kuri skirta erkių naikinimui ir leidžiama pagal LR įstatymus, kenkia aplinkai, nes naikinami visi vabzdžiai iki erkės dydžio ir silpnesni chemijos poveikiui, kitaip neįmanoma. Dėl galimų alergijų kiekvienas žmogus turi nuspręsti savarankiškai, bet žmonėms, kurie yra alergiški, naikinimo metu objekte būti negalima, nes dažnai chemija yra pagaminta iš sintetinių koncentruotų augalų emulsijų.

Ženklas, perspėjantis apie erkes

Pašnekovui antrino ir NVSC prie SAM Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė „Delfi" patvirtinusi, jog naikinti erkes masiškai purškiant laukinę aplinką – vargu, ar būtų naudinga.

Lietuvoje pastaruoju metu nerimsta aistros dėl lauko purškimo nuo erkių, ar įmanomas toks jų naikinimo būdas?

– Teoriškai, toks būdas įmanomas, bet jūs turbūt kalbate apie miškų purškimą iš lėktuvų, nes yra gaji nuomonė, kad sovietmečiu erkės buvo naikinamos būtent taip. Noriu užtikrinti, kad jos niekada nebuvo taip naikintos. Erkė gyvena apatiniame miško sluoksnyje ir ji nelipa labai aukštai. Megstamiausias erkės aukštis yra apie 1-1,5 metro. Šiaip jos tarpsta žemoje žolėje ir laukia praeinančio ar prabėgančio šiltakraujo.

Pačiame žemės ūkyje sumažėjo pesticidų naudojimas ir tai gerai atsiliepė kitiems gyviams, didėja smulkiųjų graužikų ir tai gerai erkėms. Purkšti norint išnaikinti erkes, reikėtų visą apatinį žolės sluoksnį cheminiais preparatais. Jie turėtų būti veikiantys iš išorės, negalima naudoti nieko, ką reikėtų suvalgyti, kadangi erkės maitinasi tik šiltakraujų krauju. Gali būti ir taip, kad cheminiu preparatu išnaikinsime viską aplink, bet nebūtinai jis paveiks erkę.

Šias paslaugas teikiančių įmonių Lietuvoje netrūksta, ar galima veiksmingai išpurkšti didelį plotą nuo erkių, o galbūt – tik kelis arus?

– Teoriškai, galima, tačiau, ko gero, toks būdas naudojamas nedidelėse teritorijose, kur gyvena žmonės. Jie turi visišką teisę prižiūrėti savo aplinką, bet pirmiausia tam reiktų nupjauti žolę. Visa tai padarius, išpurškus, kas gali uždrausti kokiam kirstukui, pelei ar ežiukui ateiti į tą išpurkštą teritoriją, atskristi paukščiui? Jis atneš pavalgiusių erkių, pribarstys ir vieta vėl bus užkrėsta. Na, kažkuriam laikotarpiui, renginiui, dviem-trim dienom gal ir galima būtų užtikrinti erkių nebuvimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)