Bandė stotis net ir sulūžus kaulams

Vieną rugpjūčio penktadienį Arnas Jacevičius leido laiką sodyboje, draugų apsuptyje. Kitą dieną, iš sodybos važiuodamas motociklu, jaunas vyras kaktomuša trenkėsi į automobilį 100 km/val greičiu. Tragiška nelaimė nutiko todėl, nes vyras manė, jog važiuoja pagrindiniu keliu, o iš tiesų buvo šalutiniame.

Po smūgio su pagrindiniame kelyje važiavusiu automobiliu, motociklas išsitaškė į dalis, o daugybinius lūžius patyręs Arnas, nors ir liko sąmoningas, dėl patirto šoko tolesnius įvykius prisimena tik iš draugų pasakojimų.

„Nieko neatsimenu iš avarijos, nors man pasakojo, kad buvau sąmoningas. Lūžo šlaunikaulis, krūtinkaulis, mentikaulis, riešas, šešiose vietose lūžo raktikaulis, plaučiai kraujavo. Jau trys mėnesiai praėjo nuo avarijos, tačiau jau galiu vaikščioti su ramentu“, – sako Arnas.

Vyras negali atsistebėti, jog tokioje mirtinai pavojingoje avarijoje išliko gyvas ir gali judėti – nors tiek mašina, tiek motociklas buvo suniokoti, jam stebuklingai pavyko išsigelbėti.
Nuotraukos iš avarijos

„Pamenu draugus pasakojant, kad po avarijos vis bandžiau stotis, nors kaulai lūžę, ir sakiau: broli, nejaučiu kojų, ar aš vaikščiosiu? Tą klausimą kartojau ir atvažiavus greitajai pagalbai, ir vėliau, nes tai buvo svarbiausia. Žinojau, kad jei vaikščiosiu, galėsiu viską išgyventi, bet jei ne – aš palūšiu visiškai“, – sako jis.

Negali susitaikyti su tuo, kas nutiko draugui

Tačiau Arnui atrodo nesuprantama, kaip jo draugui, su nelaime pernai metais susidūrusiam ne tokiomis pavojingomis aplinkybėmis, pasekmės liko kur kas skaudesnės. Jam skaudu galvoti apie tai, jog po avarijos gali nueiti apsipirkti į parduotuvę, nuvažiuoti kur nors, o draugas to padaryti negali.

„Kaktomuša trenkiausi į automobilį 100 km/val greičiu, motociklas pabiro į dalis, mašina suniokota, o aš likau gyvas – nieko tokio tragiško. O mano bičiulis Tomas tiesiog ėjo maudytis, šoko ant galvos, ir nebegali judėti. Kaip čia tas gyvenimas veikia? Kai pirkau motociklą, visi gąsdino, kad galiu mirti anksčiau laiko, ir aš žinojau tą riziką. Eidamas maudytis tikrai nesitiki, kad kažkas blogo gali nutikti“, – stebisi Arnas.
Žalieji ežerai, asociatyvi nuotr.

Tomą nelaimė ištikusi taip pat leidžiant laiką sodyboje su draugais, tik pernai. Eidamas maudytis, jis šoko ant galvos ir nebeišniro. Tai pastebėję, draugai iškvietė greitąją pagalbą, o vyrą apžiūrėję medikai gerų žinių tuo metu neturėjo – tąkart net buvo sunku pasakyti, ar jis apskritai išgyvens.

Šiandien didžioji dalis Tomo kūno suparalyžiuota, jaunas vyras daug laiko praleidžia reabilitacijose. Kaip pastebi jo draugas Arnas, dabartinė Tomo būklė ne tik reikalauja nuolatinio darbo ir pagalbos – galimybė ir vėl atsistoti ant kojų kainuoja brangiai. Anot jo, nelaimės sukrėstai šeimai net teko parduoti namus, kuriuose praleido visą gyvenimą, kad galėtų persikelti į vieno aukšto namą.

„Tomas nevaldo kojų, o reabilitacija teikia nedaug vilčių. Tačiau yra galimybė atlikti kamieninių ląstelių transplantaciją, kuri duotų 50 proc. tikimybę, kad jis atsistos ant kojų. Kai pagalvoji, jog visą gyvenimą gali praleisti lovoje, nėra net ką kalbėti – dėl tų 50 proc. reikia padaryti viską“, – įsitikinęs Arnas.

Pagalbos prašymą feisbuke palaikė ne visi

Tačiau operacija, nuo kurios priklauso, ar Tomas vaikščios, yra labai brangi – jos kaina siekia 50-120 tūkst. eurų. Todėl draugo istorija socialiniuose tinkluose pasidalinęs Arnas pakvietė neabejingus žmones prisidėti prie gydymo ir skaičiuoja, kad jau pavyko surinkti 10 tūkst. eurų.

„Didžioji dalis komentarų buvo labai gražūs, žmonės linki Tomui stiprybės. Nors pirmomis minutėmis atrodė, kad įrašas nieko nesudomino, ir maniau, kad galbūt blogai jį parašiau, išvažiavęs vakarienės su draugais į restoraną pastebėjau, kad istorija pasidalinta jau 300 kartų. Tomas irgi negali atsistebėti, sako, užkūriau tikrą pirtį“, – reakcijomis džiaugiasi Arnas.
Prieš nelaimę Tomas mėgo kalnų dviračių sportą

Vis dėlto, ne visi komentarai po įrašu buvę malonūs. Įrašo autorius išskiria ir keletą reakcijų, kurios buvo skaudžios, ir stebisi, jog tokiu sunkiu metu kam nors gali kilti ranka rašyti nemalonius dalykus.

„Įraše įkėliau vieną iš paskutinių turėtų Tomo nuotraukų, kurioje jis yra prie tėčio mašinos – naujesnio modelio BMW. Buvo žmonių, kurie rašė – pirma parduokit BMW, o tada prašykit pinigų. O turbūt niekas nežino, kad Tomo šeima parduoda namą, kuriame visą gyvenimą praleido, ir viską dėl jo aukoja. Taip pat niekas nežino, kiek kainuoja reabilitacija, įranga, lovos. Paskaitęs komentarus, suprantu, kad žmonės nesuvokia, ką šneka, bet vis tiek liūdna, kad mes taip galvojame“, – apgailestauja jis.

Dėl galimybės vaikščioti padarys viską

Arnas pasakoja, kad, įrašui išplitus, sužinojo ir įdomų sutapimą – toks pat likimas anksčiau yra ištikęs ir draugo bendravardį.

„Per maltiečių ordiną sužinojau, kad yra žmogus tokiu pačiu vardu ir tokia pačia pavarde, kuris taip pat šokdamas į upę ant galvos liko paralyžiuotas. Nuo tokio sutapimo net šiurpuliukai eina“, – sako jis.

Šiandien Arnas nepraranda vilties, kad jo draugas atsistos ant kojų, ir tiki, kad reikiamą pinigų sumą pavyks surinkti.

„Tikiu, kad surinkti 100 tūkst. eurų – įmanoma. Neprarandame vilties, kad Tomas galės vaikščioti ir važinėti dviračiu, nes tai didžiausia jo aistra. Atrodo, jau yra pasiekta nemažai, bet būtų idealu, jei pavyktų surinkti didžiąją dalį tų pinigėlių. Jei kiekvienas save pastatytume į tą situaciją ir išgirstume, kad tu nevaikščiosi, tačiau galbūt pavyks, jei surinksi 50 tūkst. eurų – turbūt dėl to padarytumėte viską. Tikiu, kad anksčiau ar vėliau pavyks tai padaryti, ir susitikti su Tomu kur nors miške vaikštant“, – teigia jis.

Norintiems prisidėti prie Tomo gydymo, aukoti galima per čia.

Arba tiesiogiai:
Tomas Vasiliauskas
SEB Bankas
LT867044090100242859
Mokėjimo paskirtis: Parama gydymui

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)