Aktyviai naudojasi parama

Visi norintys įsirengti saulės elektrinę ant nuosavo būsto stogo, soduose ar gyvenamosios vietos sklype, kasmet gali teikti paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) ir gauti Europos Sąjungos paramą. Šiuo metu kvietimas yra pasibaigęs, bet APVA specialistai prognozuoja, jog ateinančių metų pirmąjį ketvirtį gyventojai ir vėl galės teikti paraiškas finansavimui gauti.

Šiais metais gauta rekordiškai daug – net 17,2 tūkst. tokių paraiškų. Iš jų beveik 16,9 tūkst. atitiko finansavimui gauti keliamus reikalavimus. Bendra jų prašoma suma siekia beveik 46,3 mln. Eur. O teigiamai įvertintų prašymų suma viršijo kvietimui skirtą finansavimą kiek daugiau nei 16,3 mln. Eur, todėl buvo sudaryti pagrindinis ir rezervinis projektų sąrašai.

„Kol yra didelis susidomėjimas galimybe tapti gaminančiais vartotojais, finansavimą gaus visi pateikę paraišką, nepriklausomai į kurį sąrašą – pagrindinį ar rezervinį, jie pateko“, – sako Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

APVA informuoja, jog artimiausiu metu, Energetikos ministerijai skyrus papildomą finansavimą minėtam kvietimui, paraiškos esančios rezerviniame sąraše galės būti perkeltos į pagrindinį sąrašą ir finansuojamos. Agentūra pabrėžia, kad šiuo metu atliekami visi būtini veiksmai, kurie garantuos finansavimą visoms paraiškoms.

Didžioji dalis pareiškėjų planuoja įsirengti 10 kW elektrines. Už vieną įsirengtą saulės elektrinės kW bus išmokėta 323 Eur, o maksimali suma, kurią gali susigrąžinti gyventojas, gali siekti beveik 3,230 Eur.

Asociatyvi nuotr.

Rugpjūtį baigėsi ir kvietimas teikti paraiškas kompensacijoms už elektrinių įsigijimą iš nutolusių saulės parkų. Finansavimas pagal šią priemonę taip pat skiriamas už iki 10 kW galios saulės elektrinę, nesiskiria ir kompensacijos dydis už 1 kW. APVA skaičiuoja sulaukusi beveik 7,5 tūkst. tokių paraiškų už kiek daugiau nei 12,1 mln. Eur.

„Kasmet daugėja gyventojų, negalinčių ar neturinčių techninių galimybių įsirengti elektrinių savo būste, atranda saulės elektrinių parkų galimybes. Jei pernai ar užpernai tokių gyventojų būdavo kiek daugiau nei 2 tūkst., šiemet jų jau per 12 tūkstančių. Tiek jų planuoja energija apsirūpinti patys ir užsitikrinti mažesnes išlaidas už elektros energiją“, – sako APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Jonas Balkevičius

Įrangai įsirengti – skolinasi iš bankų

Gyventojai elektrines įsirengia ne tik naudodamiesi valstybės parama, bet pagalbos ieško ir varstydami komercinių bankų duris. „Swedbank“ Lietuvoje duomenimis, per devynis šių metų mėnesius saulės elektrinių įsirengimui ir investicijoms į energijos efektyvumą didinančius sprendimus gyventojai pasiskolino beveik 9 mln. Eur, palyginus su kiek daugiau nei 1 mln. Eur tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Šiais metais vidutinė paskolos suma siekia apie 8,1 tūkst. Eur, 2021-aisiais – 6,7 tūkst. Eur.

„Gavus paskolą saulės elektrinėms galima finansuoti tiek nuosavos, tiek nutolusios saulės elektrinės iš saulės parkų įsigijimą, taip pat galima finansuoti šilumos siurblių (pavyzdžiui, oras–oras, oras–vanduo, žemė–vanduo, vanduo–vanduo), elektros energijos kaupiklių įsirengimą. Turint didesnę sąmatą ir daugiau poreikių, kurie gerintų namų energinį efektyvumą, gyventojai gali kreiptis dėl paskolos energiniam efektyvumui gerinti, įkeičiant nekilnojamąjį turtą.

Šis finansavimo sprendimas aktualus, kai vienu metu reikia atlikti daugiau darbų, kurių sąmata didesnė nei 20 tūkst. Eur, pavyzdžiui, apšiltinti namą, įrengti šiuolaikišką šildymo ar vėdinimo sistemą, pakeisti langus ar duris ir panašiai“, – sako Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.

Pavel Ladziato

Ženkliai sumažėja elektros išlaidų sąskaitos

Kaip aiškina „Ignitis“ produkto vadovė Indrė Baltušienė, įsigijus saulės elektrinę, nepriklausomai ar ji nutolusi, ar nuosava, klientas moka tik už pagamintos saulės energijos pasaugojimo tinkluose paslaugą pagal pasirinktą atsiskaitymo būdą. Šiuo metu privatūs gaminantys vartotojai gali rinktis vieną iš trijų atsiskaitymo būdų: už atgautas kilovatvalandes, už elektrinės galią arba atsiskaityti elektros kiekiu, o ne pinigais.

„Nutolusią elektrinę turintys gaminantys vartotojai dažniausiai pasirenka antrą atsiskaitymo būdą (mokant 2,52 Eur už kiekvieną įsigytos elektrinės galios kW), o turintys nuosavą elektrinę dažniau renkasi pirmąjį (mokant 0,045 Eur mokestį už iš tinklo atgautą kWh)“, – aiškina pašnekovė.

Indrė Baltušienė

Bendrovės skaičiavimais, itin didžiulio susidomėjimo sulaukęs noras įsigyti elektrinę iš nutolusio saulės parko ar įsirengti patiems – išties turi pagrindo.

Pasak I. Baltušienės, vertinant dabartines elektros kainas, įsirengus saulės elektrinę, elektros išlaidų sutaupymas yra apie 70 – 90 proc. Pavyzdžiui, anot specialistės, jei suvartojate vidutiniškai 350 kWh per mėnesį, mokant 0,24 Eur/kWh tarifu už elektros energiją, jūsų elektros sąskaita sudarys 84 Eur. Įsigijus 4 kW saulės elektrinę, mokėsite tik pasinaudojimo tinklais mokestį – 10,08 Eur per mėnesį (pasirinkus atsiskaitymo būdą pagal įrengtąją elektrinės galią).

„Jei tai yra saulės parkas, reiktų įvertinti mokamos metinius priežiūros mokesčius, kurie yra apie 30 Eur/kW per metus. Jei teisingai įvertinta elektrinės galia, klientui gali visai nereikti pirkti papildomai elektros iš tiekėjo, o už saulės pagamintą energiją mokėti tik pasinaudojimo tinklais mokestį, kurio naudingiausias atsiskaitymo būdas saulės parkų turėtojams yra atsiskaitymas už įrengtą elektrinės galią, mokant po 2,52 Eur/kW“, – teigia specialistė.

Pašnekovės teigimu, sprendžiant kokios galios saulės elektrinę pasirinkti, reikia įsivertinti metinį elektros energijos suvartojimą. Įsirengus saulės elektrinę ant į pietus orientuotos namo stogo pusės, 1 kW elektrinės galios per metus pagamins apie 1000 kWh elektros.

„Tad, pavyzdžiui, jei metinis elektros energijos suvartojimas siekia 5000 kWh, tai reikėtų rinktis apie 5kW galios saulės elektrinę. Taip pat svarbu iš anksto įvertinti elektrinės prijungimo sąlygas prie skirstomojo tinklo – jas išduoda ESO“, – aiškina ji.

Elektrinės atsipirkimo terminas – 4 metai

„Ignitis“ skaičiavimais, pasinaudojus Europos Sąjungos teikiama parama, kurią gyventojams skiria APVA, investicijos į saulės elektrinę atsiperka per maždaug 4 metus, o be paramos tokia elektrinė atsiperka per maždaug 6 metus.

„Negalintys įsirengti saulės elektrinės ant namo stogo, gali ją įsigyti nutolusiame saulės parke ir lygiai taip pat tapti gaminančiu vartotoju. Esminis saulės elektrinės nutolusiame saulės parke privalumas, jog nereikia montuoti saulės modulių konstrukcijų ant namo stogo, visiškai nereikia rūpintis modulių priežiūra.

Elektrinė nutolusiame saulės parke yra geriausias sprendimas tiems, kas gyvena bute arba namo stogas yra šiaurinėje pusėje, arba jį dengia šešėliai, taip pat kultūros paveldo name, kur įrengti saulės elektrines yra kur kas sudėtingiau arba neįmanoma“, – sako I. Baltušienė.

Asociatyvi nuotr.

Aukštos elektros kainos spartina elektrinės atsipirkimą

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidento Martyno Nagevičiaus teigimu, tiek norintiems įsirengti saulės elektrinę ant nuosavo namo stogo ar sklypo, tiek perkantiems ją nutolusiame saulės elektrinių parke vis dėlto gali kilti keblumų.

„Susidarė eilės net ir statant ant savo namo stogo. Net ir čia tenka palaukti, kadangi paklausa yra tokia didelė, kad rangovai, kurie stato saules elektrines, negali to padaryti greitai. Eilės nusidriekusios pusmečiui. Dabar užsakius saulės elektrinę, ją bus galima pastatyti tik kitų metų pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje.

Jeigu kalbant apie parkus, situacija dar kitokia. Parkų pasiūlos trūksta. Dabar jie pardavinėjami, bet bus baigti statyti tik kitų metų antroje pusėje. Tai nėra labai palanku. Problema susidarė dėl to, kad tam tikru metu buvo valstybės reguliavimas, kuris labai stabdė parkų vystymą ir jų neatsirado tiek, kiek yra norinčių juos įsigyti. Dabar dalis tų trikdžių buvo išspręsti, tačiau didelių saulės elektrinių parkų statyba vis tiek užtrunka mažiausiai pusantrų metų“, – aiškina energetikos ekspertas.

Pašnekovas prognozuoja, kad pasiūlai pasivyti paklausą gali prireikti net trejų metų. Kai kuriems kyla ir klausimas, ar toks didžiulis susidomėjimas nesukels ir rinkos persotinimo efekto, kai elektrinių bus tiek, jog elektra atpigs ir elektros negaminantiems vartotojams.

„Gali būti, kad ateityje elektros energijos kaina gali būti ir mažesnė, todėl elektrinės atsipirkimo laikas nebus toks greitas. Gali būti, kad atsiras ir rinkos persotinimo efektas, kai bus labai daug saulės elektrinių ir jos netaupys tiek daug, nes jų bus tiek, kad kai saulė švies, jos gamins daug elektros ir kainos bet kuriuo atveju sumažės visiems. Tada nebebus tokios didelės prasmės investuoti į saulės elektrinę, bet prisotinimo efekto mes tikrai nelaukiame anksčiau nei po 5–6 metų“, – sako jis.

Martynas Nagevičius

Atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidento teigimu, artėjančius dvejus–trejus metus elektros kainos, remiantis ateities sandoriais biržoje, rodo aukštą elektros kainų lygį. Todėl investicija daroma šiandien, jo nuomone, yra geras sprendimas.

„Pasižiūrėjus į ateities sandorių elektros kainas, kurios bus po metų ar dvejų, toje pačioje Vokietijoje arba kitose didelėse Europos Sąjungos šalyse, matome, kad rinka prognozuoja, jog elektros kainos po truputį mažės, bet jos vis tiek išsilaikys tikrai aukštos. Smarkiai aukštesnės, nei buvo 2020–aisiais ar 2021–ųjų pradžioje.

Aišku, kažkokie dideli pasikeitimai, sakykime, karo Ukrainoje pabaiga ar valdžios pasikeitimas Rusijoje, gali per vieną dieną pakeisti ateities sandorius ir prognozes. Šito mes negalime nuspėti. Bet rinkos dalyviai ir tie ekspertai, kurie dirba prie to kiekvieną dieną ir vertina įvairias rizikas bei galimybes, prognozuoja pakankamai aukštas kainas ir ateityje. Bent jau pirmus dvejus–trejus metus tai tikrai. To visiškai užtenka, kad atsipirktų ta saulės elektrinė, kurią įsigytumėte dabar“, – sako energetikos ekspertas.

Kokių klaidų vengti?

Nusprendusiems tapti gaminančiu vartotoju, kaip pastebi „Nogridas“ direktorė Lolita Šileikienė, derėtų vengti klaidų, kurios gali baigtis finansiniais nuostoliais ir gerokai pailgėjusiu elektrinės atsipirkimo terminu. Viena jų – pasirenkama per mažos galios elektrinė. Specialistė aiškina, kad tokiu atveju elektrinės praplėtimas gali kainuoti brangiau, nei iškart statyti ją galingesnę.

„Todėl svarbu įvertinti ne tik dabartinius, bet ir ateities poreikius – pavyzdžiui, jeigu įrengsite šilumos siurblį, įsigysite pirmą ir dar daugiau elektromobilių, ar netgi suplanuosite šeimos pagausėjimą“, – sako saulės energetikos paslaugas teikiančios įmonės vadovė.

Lolita Šileikienė

Dar viena klaida – netinkamas rangovų ir įrangos pasirinkimas. Dažniausiai vartotojai renkasi tuos specialistus, kurie pasiūlė mažesnę kainą. Tačiau L. Šileikienė skuba atkreipti dėmesį: kaina rodo kokybę, o ji saulės elektrinių atveju itin svarbi, nes šis daiktas tarnaus daugiau kaip porą dešimtmečių. Specialistės teigimu, pasirenkama įranga turi būti sertifikuota ir bent jau iš top 30 pasaulyje labiausiai pripažintų gamintojų.

„Tačiau saulės elektrinės sprendimas konkrečiai vietai – pastatui ar sklypui prie pastato – yra išties unikalus. Tokį sprendimą ir pateikia patyręs bei patikimas rangovas, atsižvelgiantis į elektros energijos poreikius, stogo formos ir orientacijos į pasaulio šalis, galimą šešėlio kritimą ir pan. Tokie projekto parengimo kriterijai deramai gali būti įvertinti tik rangovui apsilankius toje vietoje, kur bus įrengiama saulės elektrinė“, – sako L. Šileikienė.

Be to, pašnekovė ragina ir atidžiai įvertinti rekomendacijas bei siūlo teikiančius jas visada detaliai paklausinėti, kaip rangovas bendravo su rekomenduojančiu žmogumi, ar jis atliko detalią apžiūrą prieš projekto pateikimą, ar turi visus sertifikatus.

Asociatyvi nuotr.

„Šiuo metu į saulės elektrinių rangos rinką plūstelėjo daug dalyvių, kurie anksčiau su energetika ar net statybų konstrukciniais darbais nieko bendro neturėjo. Tai kelia pagrįstą žmonių rūpestį vertinant galimus rangovus ir tai ypač aktualu dėl garantinės įrangos priežiūros vykdymo. Renkantis darbų rangovą siūlome atkreipti dėmesį į kelis aspektus.

Pirma, ar pasirinkta įmonė turi siūlomos įrangos tiekėjų sertifikatus, ar jos montuotojai taip pat turi atitinkamus kvalifikacijos sertifikatus. Šių dokumentų turėjimas įrodo, kad rangovas turi gilias žinias apie siūlomą produktą.

Antra, atidžiai stebėkite, kaip rangovas pateikia pasiūlymą. Kiekvienas projektas yra unikalus, todėl patikimi rangovai jam skiria didelį dėmesį – atvažiuoja apžiūrėti stogo, naudoja bepilotes skraidykles ir pateikia individualizuotą pasiūlymą. Jeigu rangovas to neatlieka ir jūs gaunate standartinį pasiūlymą – vertėtų susimąstyti“, – pastebi pašnekovė.

Dar viena neretai pasitaikanti klaida – noras viską pasidaryti patiems. Kaip sako pašnekovė, pasitaiko tokių, kurie nusprendžia saulės elektrines sumontuoti patys arba patys praplėsti jau sumontuotos elektrinės galią.

„Suprantame, kad to dažniausiai imasi bent kiek statybų ar elektros instaliacijos srityje išmanantys žmonės, tačiau ir jiems pasitaiko klaidų, nes saulės elektrinės yra labai specifinė sritis, kurioje reikia išmanyti daug aspektų. Visiems rekomenduojame prieš tai pasitarti su saulės elektrinių rangovais“, – aiškina L. Šileikienė.

Asociatyvi nuotr.

Teisinga priežiūra

Įsirengusiems saulės elektrinę neretai kyla klausimas, kaip reikėtų ją prižiūrėti. Ekspertų teigimu, pasitaiko atvejų, kai priežiūra būna netinkama ir taip tik padidėja tikimybė sugadinti įrenginį ir patirti finansinę žalą.

Pasak L. Šileikienės, saulės elektrinę sudarantys fotovoltiniai elementai bei su jais susijusi įranga ypatingos priežiūros nereikalauja, tačiau jų visai pamiršti nereikėtų.

„Pavyzdžiui, jeigu aplinkoje yra didelė dulkių koncentracija, kartas nuo karto modulius reikėtų pavalyti minkšta kempinėle, šluoste arba nailono šerius turinčiu šepečiu“, – sako ji.

Kaip pabrėžia specialistė, žiemą saulės moduliai priežiūros dažniausiai nereikalauja.

„Žiemą modulių valyti dažniausiai nereikia. Dėl jų orientacijos į tą pusę, kur būna daugiau saulės, bei montavimo su pasvirimo kampu, sniegas pats nuslysta ar ištirpsta. Vėlgi, jeigu snygis būna itin gausus, galima modulius nuvalyti šepečiu su nailono šeriais. Itin svarbu negramdyti modulių nuo susidariusio ledo, nes taip bus negrįžtamai pažeistas jų jautrus paviršius.

Klientus, kurie įtaria, kad saulės moduliai generuoja mažesnius nei turėtų elektros energijos kiekius, visada raginame kreiptis į mus ir kartu spręsti klausimus“, – teigia pašnekovė.