Kur investuoja lietuviai?

Vieni Vilniaus gatvėse kalbinti praeiviai saugiausia investicija šiais neramiais laikais laiko nekilnojamąjį turtą, mat tai jiems simbolizuoja saugumą ir užtikrintą grąžą. Kiti – investuoja į save: tobulina žinias įvairiuose kursuose ir studijose.

„Manau, kad yra daug galimybių, kur būtų galima investuoti. Bet kaip Warrenas Buffettas kažkada pasakė: geriausia investicija yra į pačius save. Tai gal nuo to galima pradėti“, – svarstė mergina.

Yra ir tokių, kurie renkasi investuoti į akcijas. Pasak jų, tai viena populiariausių investicinių priemonių.

„Mano manymu, saugiausia gal į akcijas, vis tiek visais laikais išlikdavo tas kilimas akcijų, ypač į akcijų fondus, galbūt. Kiek skaičiau, jie populiariausi. Pats kol kas neinvestuoju, bet žadu artimiausiu metu“, – apie dar vieną investavimo galimybę pasakojo vyriškis.

O štai vienas pensininkas pasakojo, kad kadaise rinkosi investuoti į tas įmones, kurios dabar bankrutavusios. Taip jis stipriai nudegė.

„Vieni pasirenka visus tuos: akcijos, fondai, biržos. Taip jau atsitiko, kad į tas akcijas, į kurias aš investavau, tai bankrutavau ir likau ant nulio“, – nuogąstavo jis.

Įkūrė investicinį fondą

Laidoje „Investavimo akademija“ 34-erių Vilniaus Universiteto fondo direktorius Justinas Noreika pasakojo, kad savo pirmąją investiciją atliko prieš 15 metų. O štai dabar jis vadovauja 2016 metais įkurtam universitetiniam fondui, kurio vertė daugiau nei 3 milijonai eurų.

„VU fondas yra pirmasis Lietuvoje universitetinis neliečiamojo kapitalo fondas, kuris paramą investuoja, o investicijų grąžą naudoja VU finansavimui. Tai iš esmės kiekvieno rėmėjo indėlis yra amžinas ir jo parama amžinai generuos naudą universitetui – laikui bėgant vis didesnę, dėl investicijų prieaugio“, – laidoje „Investavimo akademija“ teigė fondo direktorius.

Justinas pasakojo, kad stipriausi pasaulio universitetai turi savo milijardinius fondus. Todėl siekiant Vilniaus universiteto lyderystės Europoje, toks fondas prieš 6-erius metus ir buvo įkurtas. Į Vilniaus universiteto fondą investuoti gali visi norintys, o Justinas skaičiuoja, kad šiuo metu fondas turi beveik 3 tūkstančius rėmėjų.

„Jie patenka į neliečiamojo kapitalo sąskaitą, kurioje esančios lėšos gali būti tik investuojamos. Mes turime investicijų valdybą, sudarytą iš 5 žmonių, kurie pro bono pagrindais savo srities profesionalai. Mes kartu priimame sprendimus, kur tos lėšos bus investuojamos, turime tam tikrą ilgalaikę investavimo strategiją – portfelis yra išskaidytas po labai įvairias turto klases ir geografiškai po visą pasaulį“, – pasakojo vyriškis.

Portfelio diversifikavimas užtikrina investicijų saugumą ir ilgalaikį grąžos generavimą. Gauta grąža kreipiama į žmogiškųjų resursų pritraukimą – įvairių stipendijų finansavimą, mokslininkų, su užsienio patirtimi, pritraukimą. Justinas tikino – įdirbis pasireiškia palaipsniui.

„Tas rezultatas, tas įdirbis pasireiškia tik palaipsniui, tai yra daugybė rėmėjų su kuriais mes kalbėjome prieš 2-3 metus, jei tik dabar sugrįžta pas mus, kai susiklosto palankios aplinkybės asmeniškai prisidėti prie mūsų“, – aiškino jis.

Investuoja ir į akcijas

Pašnekovas pats asmeniškai investuoja į akcijas. Kaip pats teigė, tai – pelningiausias investavimo būdas. Kaip ir profesinėje praktikoje, taip ir asmeninėje, J. Noreika akcijas investuoja jas išskaidant geografiškai po visą pasaulį – taip užtikrinant diversifikaciją.

„Didžioji dalis mano portfelio yra tokio pasyvaus investavimo, tiesiog viso pasaulio akcijas sekančių indeksų įsigijimas, bet dėl profesinių žinių ir dėl to, kad būtų paskata domėtis, kas vyksta finansų rinkose. Apie trečdalis–ketvirtadalis portfelio sudaro labiau aktyvus investavimas“, – kalbėjo investuotojas.

Justino teigimu, jo investicijų krepšelis apima įvairias sritis – nuo technologijų iki žaliosios energetikos. Norėdamas palaikyti vietinę rinką, dalį investicijų jis nukreipė į Baltijos valstybes.

„Akcijos yra viena iš patraukliausių ir pelningiausių turto klasių, kuri yra prieinama paprastam žmogui“, – aiškino pašnekovas.

Justinas Noreika

Ir pridūrė, kad savo pirmą investiciją atliko dar prieš 2008 metų krizę, tuomet nudegė, bet suprato, jog krizės generuoja didžiausias uždarbio galimybes. O svarbiausia, anot vyro, laikytis strategijos ir vadovautis sveiku protu.

Justinas taip pat rūpinasi ir savo dvejų metų sūnaus ateitimi – vaiko pinigus kaupia specialiame fonde.

„Vaiko pinigus kreipiame į jam atidarytą investicinę fondo sąskaitą, kur ne tik patys prisidedame, bet ir kviečiame giminaičius, draugus, pavyzdžiui, gimtadienio proga ar kita proga nebūtinai pirkti žaislą, kurių yra perteklius namuose, o, tarkime, lėšas skirti jo ateičiai ir ta suma augs, iš kurios jis galės išvažiuoti į kokį nors prestižinį universitetą, apmokėti savo studijų kainą arba įsigyti savo pirmąjį būstą“, – teigė jis.

Anot J. Noreikos, domėjimasis ilgalaikių investuotojų patirtimi, disciplina bei nuoseklumas gali atverti sėkmingo investavimo kelią.