Galima išlošti

„Manau, kad akcijų rinkose daug kur dar bus raudonos spalvos. Tai nereiškia, kad reikia parduoti viską ir nebeinvestuoti. Periodinis investavimas leidžia nusipirkti ir brangiai, ir pigiai, ir nereikėtų žiūrėti į trumpalaikius svyravimus“, – laidoje „Investavimo akademija“ kalbėjo „Swedbank“ Lietuvoje vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Dėl raudonuojančių rinkų nesijaudina ir „Milvas“ fondų valdytojas ir valdybos narys Tautvydas Marčiulaitis. Jis planuoja investuoti dar tris dešimtmečius, todėl rinkos nuosmukiai ilguoju periodu jam neatneš finansinio nuosmukio. Priešingai – sudarys galimybę kapitalą padidinti. Tačiau kaip fondų valdytojas jis elgiasi atsargiau – riziką sumažino ir stebi, kas vyks toliau.

„Aš norėčiau išskirti turbūt investuotoją ir žmogų, kuris aktyviai dirba rinkose. Tai aš esu abu, nes pats asmeniškai investuoju. Tai kai kalbame apie asmeninį investavimą, man investavimui dar liko apie 30 metų. Todėl man vienodai – čia yra „vienas iš“ ir tokių įvykių dar bus. Tiesiog nereikia sukti galvos, atsipalaiduoji ir gyveni.

Bet kaip investicijų valdytojas, labai sumažinau riziką. Žiūrint į visus rodiklius, jeigu žiūrėsim tokiu nepopuliariu šiais laikais metodu, kad įmonės turi uždirbti pinigus, tai dar korekcija daug kur turėtų būti didelė ir jeigu centriniai bankai nepakeis savo pozicijos, manau, kad veiksmo tikrai dar labai gero ir labai smagaus bus“, – kalbėjo jis.

Mačiulis stebėjosi paradoksu

Ekonomistas N. Mačiulis laidoje pastebėjo, kad dabartinė situacija finansų rinkoje paradoksiška. Jis aiškino, kad mėgėjai investuotojai perka brangiai ir kai kainos kyla – jie džiaugiasi, kai krenta – jiems pasidaro nebeįdomu.

Investavimo akademija (Foto: Jurga Urbonaitė)

„Gyvenime tai juk priešingai yra: mes norime pirkti braškės, kai jos pigios, o ne tada, kai jos labai brangios. Tai vat reikėtų ir į akcijas žiūrėti kaip į pavasarines braškes: nereikėtų pirkti, kai jos yra pačios brangiausios, bet reikėtų pirkti tada, kai jos yra pigios.

Manau, kad galimybių atsiras vis daugiau – atpigs labai gerų įmonių akcijos. Kaip ir pigių pinigų banga pakėlė sudužusius, supuvusius laivus, taip dabar atsitraukianti banga nusitemps net ir labai geras, perspektyvias įmones. Bus geras metas jas pirkti“, – aiškino finansų ekspertas.

Net ir blogiausias scenarijus nenuskandina

„Synergy finance“ santykių su klientais vadovė Rena Saribekian kalbėjo, kad blogiausias scenarijus finansų rinkose, žiūrint iš istorinės perspektyvos, įvyko 1929 metais, kai Jungtinių Amerikos Valstijų akcijų indeksas „Dow Jones“ nukrito beveik 90 procentų.

„Bet dabar galvoti, kad toks scenarijus galėtų atsitikti, būtų labai radikalu. Mūsų įmonė apskaičiavo, kad net jeigu jūs būtumėte investavę pačiame pike prieš tokį kritimą, kuris tęsėsi keletą metų, ir investuotumėte periodiškai bei didintumėte savo investicijas, nors akcijos atsistatė tik po 25 metų tokio kritimo, jūs galėtumėte trigubai anksčiau išeiti iš šitos duobės“, – sakė ji.

Periodinio investavimo naudą ji iliustravo ir tyrimų duomenimis.

„Vieno tyrimo metu buvo palyginti rezultatai periodiškai investuojančių ir tobulai gaudančių kainų dugną. Buvo lyginami skirtingi 20-ies metų periodo laikotarpiai. Periodinio investavimo mėnesinis rezultatas buvo tik 0,5 procento prastesnis negu investuotojų, kurie 20 metų iš eilės bando tobulai gaudyti dugną.

Investuojant periodiškai – recesija yra ar jos nėra: jūs problemų neturite. Tiesiog didinkite savo investicijas palaipsniui. Ir moksliškai, ir istoriškai patvirtinta – taip greičiau išeisite iš šios situacijos“, – aiškino specialistė.

Investavimo akademija (Foto: Jurga Urbonaitė)

Pasyviai ir periodiškai

Tad patyrę investuotojai ir investicinių fondų valdytojai laidoje kalbėjo, kad svarbiausia taisyklė vidutiniam investuotojui yra investuoti periodiškai. Taip pavyks išvengti ekonominių nuosmukių žalos savo kapitalui. Šia taisykle reikėtų vadovautis nepaisant to, ar rinkoje stebimas kilimas, ar kritimas. Derėtų rimtai apsvarstyti ir finansų patarėjo pagalbą.

„Volstrytas matė ir profesionalų, kurie per vieną metų ketvirtį praranda visą savo turtą, užaugintą per daug metų. Todėl jeigu jums reikia gydytojo, dantisto, ar teisininko savo problemoms spręsti, mes manome, kad jums taip pat reikia ir paranku turėti profesionalų patarėją, kuris padėtų, ypatingai dabar, tokiais kriziniais atvejais, tos disciplinos laikytis. Investavimas yra tiesiog disciplina ir planas“, – sakė R. Saribekian.

Kaip pridūrė ir investuotojas T. Marčiulaitis, kiekvienas vidutinis investuotojas, neskiriantis viso savo laiko finansų rinkų analizei ir investavimui, turėtų gyventi ramiai ir nepanikuoti – jam nereikia gaudyti investicijų piko ar dugno.

„Niekas iš jūsų neinate į gatvę kiekvieną dieną ir neklausiate tiesiog praeivių, kiek jie įvertintų jūsų butą ar namą, neinate, nedarote, bet savo investicinius portfelius tikrinate kas penkias minutes ir galvojate, kad nupirksite geriau negu visi. Yra žmonės, kuriems moka po milijoną vien tik bonuso ir jūs galvojate, kad jūs su savo laptopu padarysite geriau – taip nebus.

Nusiraminame, nusiperkame indeksinį fondą ir sėdime ramiai. Jeigu nedirbate tame – negaudote jokių dugnų ir negaudote jokių pikų, kiekvieną mėnesį tvarkingai investuojate. Čia yra vienintelė pasiteisinanti strategija ilguoju laikotarpiu ir jeigu ji nepasiteisins – ateis kapitalizmo pabaiga ir jums neberūpės pinigai“, – pabrėžė investuotojas.

Kur investuoti šiandien?

Vis dėlto, daugeliui ne tik kyla klausimas, ar verta investuoti, bet ir į ką? Kokių investicinių priemonių ieškoti ir kas turi didžiausią perspektyvą? Didžiausia vidutinių investuotojų klaida, pasak ekonomisto N. Mačiulio, investuoti į tai, kas neturi vertės. Kaip pasakojo ekonomistas, jiems užtenka svajonės ir potencialo, kad po dešimties metų pavyks susikrauti turtus.

„Augimo akcijos, net ir negeneruojančios pelno, pradėjo kilti į nesveikas aukštumas. Tiems investuotojams nebuvo įdomios fundamentalios vertės akcijos. Ilgą laiką vidutinis investuotojas, gavęs 5-7 procentų metinės grąžos pasiūlymą, jį sutikdavo keiksmažodžiais. Visi ieškojo greitos grąžos. Jeigu per dieną negali uždirbti 10 proc. – tai kas čia per investicija?

Visos vertės akcijos buvo užmirštos, o jų yra labai daug. Renkantis fondus nebūtina rinktis konkrečias akcijas, bet yra fondai su augimo akcijomis, vertės akcijomis – jos garantuoja dividendų grąžą ir nedalina pažadų, kad užkariaus naujas rinkas. Jos jau dabar uždirba pelną, moka stabilius dividendus. Tos akcijos šiuo metu patraukliausios ir reikėtų perskirstyti portfelį taip, kad jų svoris būtų didesnis už tas, kurios daug žada ir daugeliu atvejų yra tik labai pervertintos akcijos“, – aiškino ekonomistas.

Advokatų kontoros „Primus“ vadovaujantis partneris Robertas Juodka taip pat pastebėjo, kad neretai investuotojai į investavimo procesą žiūri labai siaurai – vertina jį kaip vertės prieaugį. Jis į investavimą žiūri kaip į pinigų srautą.

„Vertės prieaugis yra gerai, bet iš vertės prieaugio nei nusipirksi duonos, nei nuvažiuosi atostogų, nei dar kažką padarysi. Atostogas, duoną, restoranus ir bet ką gyvenime perka šiandienos pinigai. Reiškia, atitinkamai, jeigu manęs paklaustumėte, tai mano investavimo filosofija yra pinigų srautas – tavo aktyvai turi generuoti pinigų srautą. Ką tai reiškia?

Investavimo akademija (Foto: Jurga Urbonaitė)

Jeigu jūs perkate fondą ar kažką, ta vertė visą laiką kyla arba krenta, bet tau gyventi reikia šiandien. Tu nesugaudysi to momento, ar šiandien čia parduoti reikia, ar rytoj nusipirkti. Tą galima daryti, bet tu taip darydamas mažini savo investicijų bazę. Jeigu perki dividendinį aktyvą, atitinkamai tu dividendus vis tiek gauni. Ir ta vertė aukštyn žemyn bėgioja, bet vis tiek grąžą gauni“, – sakė jis.

Pasak patyrusios investuotojos R. Saribekian, dabar geriausia rinktis ne pavienes akcijas, o investuoti į fondus, aktyviai ar pasyviai valdomus, kurie investuoja labai plačiai geografiškai ir turi labai skirtingų akcijų bei kitų klasių.

„Jeigu tavo investicijos teisingai alokuotos ir turi planą, gali džiaugtis, nes turi korekciją – gal jau niekada jos vėl nepamatysi, o dabar turi galimybę gerų, indeksinių, plačiai išskaidytų fondų nusipirkti pigiau.

Ir tai apsimoka daryti, nes vidutiniškai jeigu pažiūrėsime, meškų rinka, kai akcijos krenta daugiau negu 20 procentų, vidutiniškai trunka apie metus arba pusantrų, kai akcija auga – būna dvigubai ar trigubai ilgesnis laikotarpis. Dabar yra gera galimybė, jeigu teisingai alokuojamos investicijos, užsipirkinėti ar didinti riziką“, – sakė ji.