Urologas Aivaras Grybas papasakojo, kodėl labai svarbu laiku pastebėti šiuos susirgimus ar profilaktiškai užkirsti jiems kelią. Gydytojas atsakė, kodėl dažnai sergantiems patariama profilaktiškai vartoti spanguoles ir kaip riziką susirgti mažina vakcinos.

Dėl ko susergama šlapimo takų uždegimu?

– Šlapimo takų uždegimai būna kelių rūšių. Viršutinių takų – inkstų, šlapimtakių, bei apatinių – šlapimo takų – šlapimo pūslės, šlaplės, prostatos. Moterims dažniausiai pasireiškia cistitas – šlapimo pūslės uždegimas, vyrams – prostatitas arba uretritas.

Gyvename aplinkoje, kurioje gausu mikroorganizmų, kurie nuolat kėsinasi į mūsų organizmą. Patekę į vidų jie sukelia uždegimus bei kitokių problemų. Ilgainiui žmogaus organizmas „išmoko“ apsisaugoti ir neįsileisti kenkėjų, tačiau kartais, susvyravus tam tikroms sistemoms kūne, susergama, kad ir šlapimo takų uždegimu.
Karščiavimas

Mus saugo paviršiaus mikroflora, kuri neleidžia patologiniams mikroorganizmams patekti į vidų. Pavyzdžiui, raumenų, kurie uždaro šlapimo takus ir sustabdo šlapimo nelaikymą, tonusas. Jeigu mikroorganizmas patenka į šlapimo pūslę ar šlaplę, susiduria su apsauginiais gleivinės barjerais, imunine sistema, šlapimo tėkme, kuri šalina mikroorganizmus. Jeigu kažkuris iš šių barjerų sušlubuoja, lengviau susirgti šlapimo takų uždegimu.

Kokiais simptomais jis pasireiškia?

– Dažniausiai pasireiškia dažnu, skausmingu šlapinimusi, apatinės pilvo dalies skausmu, dažnu noru į tualetą, skubiu noru šlapintis. Šlapime gali pasirodyti kraujo, pasikeičia šlapimo spalva ir kvapas.

Sakoma, jeigu kartą susirgai, esi linkęs į šią ligą ir ji kartosis, kodėl taip yra?

– Kartą gyvenime suserga apie 60 proc. moterų, apie 20 proc. iš jų uždegimas gali pasikartoti. Yra grupė žmonių, kuriems šlapimo takų infekcijos kartojasi, todėl būtina rasti to priežastį. Dažniausiai tokiais atvejais aptinkami rizikos veiksniai, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, nutukimas, šlapimo nelaikymas, imuninės sistemos sutrikimai. Neretai aptikus ir panaikinus priežastį pavyksta sumažinti riziką susirgti šia liga.

Kodėl vieniems žmonėms pakanka sušalti kojas ir prasideda šlapimo takų uždegimas, o kiti gali vaikščioti basi per sniegą ir nesuserga?

– Pastebime, kad šlapimo takų uždegimo atvejų dažniau pasitaiko šaltuoju metų laiku. Tai paaiškinti galima tuo, kad šaltuoju laikotarpiu organizmui tenka daugiau iššūkių.
Grūdinimas

Grasina padažnėjusios kvėpavimo takų infekcijos, gauname mažiau saulės, pakinta mityba, nes gauname mažiau šviežių daržovių ir vaisių. Šie veiksniai slopina imuninę sistemą. Taip pat šilčiau apsirengiame, daugiau prakaituojame, sukaistame, todėl mikroorganizmams tampa lengviau patekti į mūsų kūnus, kartu ir į šlapimo takus.

Žiemą kai kurios ligos pasireiškia dažniau, kaip manote, ar maudymasis eketėje, voliojimasis sniege – naudingas organizmui, o gal atvirkščiai – tik streso kėlimas?

– Žodis grūdinimas reiškia stiprinimą. Tai turėtų būti įvairiapusis stiprinimas, įskaitant sportą, sveiką mitybą, žalingų įpročių mažinimą ar atsisakymą. Žmonės dažnai grūdinimąsi įsivaizduoja būtent kaip šokimą į eketę, bet grūdinimasis yra kompleksas įvairių organizmą stiprinančių priemonių, o ekstremalūs temperatūriniai iššūkiai, kaip maudymasis lediniame vandenyje yra tik viena iš šių priemonių. Nepatariame pradėti grūdintis nuo tokių kraštutinumų, o ypač – šaltuoju metų laiku. Organizmo stiprinimą reikėtų pradėti pavasarį ar vasarą pasitelkiant mitybą, vitaminus, saulės vonias, gryną orą, svorio reguliavimą. Ekstremalius grūdinimo elementus turėtų naudoti patyrę sveikuoliai, kurie iki to laiko sustiprino organizmą ir nuėjo ilgą kelią.

Šlapimo nelaikymas

Nepasiruošus lakstyti basomis po sniegą ar nerti į eketę nėra gerai, nes organizmui sukeliamas stresas. Tuo metu išsiskiria streso hormonai, gali įvykti kraujagyslių spazmai, raumenis sutraukti mėšlungis. Ekstremalūs veiksmai neparuoštam organizmui gali sukelti nepageidaujamų reiškinių.

Kodėl ši liga būdingesnė moterims?

– Tai lemia anatomija. Moterų šlaplė yra gerokai trumpesnė, todėl mikroorganizmams daug lengviau į ją patekti. Taip pat moterų tarpvietės raumenų tonusas – mažesnis, neretai po gimdymų jis susilpnėja dar labiau. Moterims labiau būdingas ir šlapimo nelaikymas.

Vyrai taip pat serga šlapimo takų uždegimais, tačiau dažniau bakterijos nepasiekia šlapimo pūslės ir sukelia šlaplės arba prostatos uždegimą. Šios ligos dažnai pereina į lėtinę formą ir gydomos ilgiau.

Ko reikėtų vengti nenorint susirgti šlapimo takų uždegimu?

– Rekomenduojama vartoti daugiau skysčių, per parą išgerti bent 1,5 litro skaidrių skysčių: arbatų, vandens, sulčių. Reikėtų vengti žalingų įpročių, sveikai maitintis, vartoti daugiau vaisių. Šlapimo takų infekcijų profilaktikai galima vartoti spanguolių, petražolių, bruknių lapų arbatas.
Spanguolės

Taip pat labai svarbus raumenų tonusas, todėl reikėtų atlikti jiems skirtus pratimus, mankštas. Jeigu šlapimo takų infekcijos kartojasi, šaltuoju metų laiku profilaktikai galima vartoti tam skirtus maisto papildus.

Kodėl spanguolės – tokios naudingos kovojant su šlapimo takų infekcijomis?

Spanguolių sudėtyje yra elementų, vadinamų proantocianidinais. Jie prilimpa prie bakterijų žiuželių ir neleidžia joms aktyviai migruoti į šlapimo takus bei prisitvirtinti prie sienelių. Todėl bakterijos nepajėgia pažeisti šlapimo pūslės sienelių ir sukelti uždegimą. Svarbu žinoti, kad šios medžiagos efektyviausios susirgimo pradžioje ar naudojant profilaktiškai. Tai reiškia, kol bakterija patenka į šlapimo pūslę, bet dar nespėja prisitvirtinti. Spanguolės labai naudingos uždegimo profilaktikai ir pirmąją parą vos pajutus pirmuosius simptomus. Vėliau jų efektyvumas šlapimo takų uždegimui ženkliai sumažėja.
Tualetas.

Ar ši liga gali lemti ar turėti įtakos kitiems susirgimams?

– Organizme daug kas susiję tarpusavyje. Tai reiškia, kad ir infekcijos gali turėti įtakos kitiems susirgimams. Šlapimo takų uždegimas gali tapti lėtinių dubens skausmų priežastimi. Taip pat gali lemti šlapimo pūslės akmenų atsiradimą, infekcija gali virsti lėtine forma. Negydomas šlapimo pūslės uždegimas gali sukelti inkstų uždegimą, kuris laikomas rimtesniu susirgimu, galinčiu lemti inkstų nepakankamumą. Vyrams pasikartojančios šlapimo takų infekcijos gali pažeisti vaisingumą. Taip pat šis susirgimas trikdo įprastą žmogaus gyvenimą – riboja fizinį aktyvumą, socialinį bei seksualinį gyvenimą, darbingumą, didina finansines išlaidas. Todėl negalima į šį susirgimą žiūrėti atmestinai ir reikėtų jį gydyti.

Kada būtina kreiptis į gydytoją?

– Norisi sakyti, kad visada pajutus simptomus reikėtų kreiptis į gydytoją, nes mes esame tam, kad padėtume. Jeigu sergama ne pirmą kartą ir žinoma, kas padeda efektyviausiai, galima imtis patikrintų priemonių. Žmonės, dažnai sergantys šlapimo takų infekcijomis, turi namuose anksčiau vartotų vaistų. Jeigu jie pradedami vartoti laiku, gali pakakti ir 3–5 dienų kurso.

Jeigu šlapimo takų infekcijos pasikartoja 3 ar daugiau kartų per metus, reikėtų kreiptis į gydytojus dėl papildomų tyrimų ir priežasties nustatymo. Tokiais atvejais gali būti siūloma ir vakcinacija – tabletėmis arba purškiant vakciną po liežuviu. Taip pat gydoma hialiurono rūgšties preparatais, kurie padengia šlapimo pūslės sieneles apsauginiu sluoksniu ir padeda atsistatyti natūraliems apsauginiams barjerams. Moterims naudinga pasitarti su ginekologu dėl galimų makšties gleivinės ar sienelių pažeidimų.