Didesnė problema – cukrus

Tradiciniuose lietuviškos virtuvės patiekaluose gausu druskos, kuri dažniausiai yra naudojama sūdant ar konservuojant įvairius maisto produktus. Pavyzdžiui, druska yra vienas pagrindinių elementų ruošiant ant Kūčių stalo stovėsiančią silkę, marinuotų daržovių salotas, per Kalėdas – ir šalto bei karšto rūkymo vištienos ar kiaulienos gaminius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Daugiau sveikatos problemų visgi gali sukelti ne pridėtinės druskos, o perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas. Ant šventinio stalo netrūksta įvairių konditerijos gaminių, saldainių, šokoladų ar pyragų, taip pat gaiviųjų gėrimų. Jeigu tam tikri druskingi tradiciniai valgiai sutinkami tik per Kūčių vakarienę, saldėsių vartojimas tęsiasi visu šventiniu laikotarpiu ir nė kiek nemažėja jam pasibaigus", – pažymi J. Dobrovolskienė.

Dietologė priduria, kad ypač daug pridėtinio cukraus į mūsų organizmus patenka valgant ne tik šventinius, bet ir kasdien vartojamus maisto produktus. Pridėtinio cukraus gausu saldžiuose pieno produktuose: šokoladu glaistytuose sūreliuose, varškės desertuose, jogurtuose, leduose ir kt., taip pat pusryčių dribsniuose su saldikliais bei koncentruotose vaisių sultyse.

Pridėtinio cukraus vartojimas – priklausomybė

Per parą žmogui galima suvartoti iki 24 g arba maždaug 6 arbatinius šaukštelius cukraus. Į šį skaičių reikia įtraukti tiek pačių į valgį ar gėrimus pridedamą, tiek įvairiuose maisto produktuose natūraliai esantį bei pridėtinį cukrų.

„Kasdien suvartoti daugiau cukraus negu rekomenduojama yra labai lengva. Jo gausu labiausiai žmonių pamėgtuose produktuose, o jų, kaip ir saldaus skonio, atsisakyti labai sunku – tai galima prilyginti priklausomybei. Dėl to daugelį kamuoja įvairios sveikatos problemos. Pirmiausia, tiek vaikams, tiek suaugusiems išsivysto dantų ėduonis. antra, kalorijų pervartojimas cukraus ir saldumynų sąskaita veda į nutukimą, o šis, kaip antrinė komplikacija – į II tipo diabetą. Be to, ilgą laiką esant viršsvoriui išsivysto įvairios lėtinės ir kaulų bei sąnarių ligos", – pasakoja J. Dobrovolskienė.

Sveikatos problemos neaplenkia ir gausiai druską vartojančių žmonių. Pasak dietologės, perteklinis druskos vartojimas lemia padidėjusį kraujospūdį: „Kraujospūdžio problemos yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl šalyje vyresnio amžiaus žmones ištinka insultas arba infarktas."

Atsisakyti tradicinių valgių tikrai nereikia

J. Dobrovolskienė pataria pridėtinio cukraus ir pridėtinės druskos atsisakyti palaipsniui, kad organizmo neištiktų šokas. Tam reikėtų sąmoningai per ilgą laiką mažinti tiek sūdytų, tiek ir saldintų produktų suvartojimą, atsisakyti produktų su daug pridėtinio cukraus ir druskos.

„Norint maitintis sveikiau, nereikia šventiniu laikotarpiu visiškai atsisakyti gerai pažįstamų, tradicinių saldėsių. Juos gali pakeisti želė desertai su vaisių gabaliukais. Taip pat – gaivūs biskvitiniai pyragai su uogų ar natūralaus jogurto pertepimais, kuriuos ruošiant galima dėti mažiau cukraus, nei nurodyta recepte. Galiausiai, kaip pagrindinį vakaro akcentą galima skanauti saldžiarūgščius vaisius – kivius, greipfrutus ar kriaušes", – vardija dietologė.

Kalėdų stalo dekoras

Per Kūčias atsisakyti sūdytos silkės su pagardais daugeliui gali būti sunkiai suprantamas dalykas, todėl J. Dobrovolskienė pataria verčiau mažinti suvalgomas porcijas. Be to, sūrią žuvį galima pakeisti paprasta žuvimi ar jūros gėrybėmis. Norint suteikti valgiui daugiau skonio, žuvį galima ruošti pagardinant žolelėmis ar patiekiant su neįprastu kruopų ar šviežių daržovių garnyru. Per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau 5–6 g arba iki maždaug vieno arbatinio šaukštelio druskos, pažymi dietologė.

Svarbu vartoti sveikatai palankesnius produktus

Šalies statistikos duomenys rodo, kad cukraus lietuviai suvartoja dvigubai daugiau, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, o vaikai – net kelis kartus daugiau. Be to, dauguma lietuvių ne tik per šventes viršija ir rekomenduojamos pridėtinės druskos kiekį.

„Tokia problema iš dalies vyrauja todėl, kad vartodami tam tikrus produktus nesusimąstome, kiek juose gali slypėti minėtų medžiagų. Nors siekiant spręsti šią problemą yra itin svarbu gyventojų švietimas, prekybininkai ir gamintojai savo ruožtu turi ieškoti galimybių kurti sveikatai palankesnius produktus.

Nors duonoje cukraus ir druskos yra palyginti nedaug, tačiau šiuos gaminius vartojame itin dažnai, todėl svarbu gerinti ir jų receptūras. Šiais metais atnaujinome net 15 kepinių sudėtis – 13 duonos ir 2 pyragų. Duonos gaminiuose druskos kiekis buvo vidutiniškai sumažintas 18,6 proc., o cukraus – 12,8 proc. Kitų metų pradžioje „Lidl" lentynose pasirodys dar bent dešimt patobulintų duonos gaminių", – pasakoja Karolis Lebednikas, „Lidl Lietuva" kokybės užtikrinimo departamento atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)