Medikų žinios optimizmo nekelia – auga sergančių skaičiai, virusinės ligos „piktėja“.

„Šiuo metu dominuoja būtent viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, nemažai yra COVID-19 atvejų ir, be abejonės, gripas. Gripas – šiuometinė problema, nes jis truputį kitoks, nei buvo, atrodo truputį piktybiškesnis, sukelia daugiau komplikacijų“, – sako Šeimos gydytojų asociacijos vadovas Julius Kalibatas.

Pasak pašnekovo, dauguma žmonių jau persirgę koronavirusu, jis nualino imuninę sistemą, be to, šiais metais gripas itin aktyviai plinta tarp vaikų.

„Praėjusio sezono metu buvo mažai gripo atvejų, ypač tarp vaikų, – tik 6 procentai. Šiuo metu vaikų sergamumas gripu – 70 procentų. Matyt, pernai mažai žmonių sirgo gripu ir daugelis nesiskiepijo, tad imunitetas nebuvo įgytas. Dalinis imunitetas, įgytas pernai, lieka ir šį sezoną. O šį sezoną daug žmonių pasitiko su labai silpnu imunitetu gripui ar visai be jokio“, – sergamumo šuolį paaiškina gydytojas.

Gripo komplikacijos, J. Kalibatos žiniomis, į ligonines jau paguldė 79 asmenis, iš jų – net 71 vaikas.

„Matome, kad gripas sukelia komplikacijų, šiemet jis piktybiškesnis. Gripas sukelia ir pneumoniją – plaučių uždegimą, širdies raumens uždegimą, gali sukelti inkstų, smegenų dangalų ir smegenų uždegimus, encefalitą ir kitas ligas. Be abejonės, būtina apsisaugoti nuo gripo. Mes truputį jau užsiliūliavom, kad kovidas kone užsibaigė, omikrono potėpiai sukelia labai švelnią kliniką ir nuo jų lyg niekas nemiršta. Užmiršome, kad žmonių susibūrimo vietose reikia nešioti kaukes. Važiuojant visuomeniniu transportu taip pat reikia būti su kauke. Būtina rankų higiena. Būtina saugotis ir nevaikščioti į krautuves, žmonių susibūrimo vietas, kai mums tikrai šito nereikia“, – primena J. Kalibatas.

Medikas pasidalija ir dar viena nemalonia žinia – be gripo, šiais metais dar ėmė siautėti ir respiracinis sincitinis virusas, itin pavojingas vaikams.

„Šis virusas ne tik pažeidžia viršutinius kvėpavimo takus, bet ir labai linkęs nusileisti žemyn, dažnai pasiekia bronchioles (tai bronchų pačios smulkiausios šakelės) ir sukelia bronchiolitą, o jis mažiems vaikams labai labai pavojingas. Sukelia kvėpavimo takų nepakankamumą – vaikai pradeda dusti ir dažnai atsiduria reanimacinėse palatose. Būtent dėl šito viruso 2020 metais Pasaulio sveikatos organizacija jau paskelbė pandemiją, nes jis apėmė daugelį pasaulio šalių. Šiemet šio viruso atvejų padaugėjo ir jis prisideda prie to, kad masiškai serga vaikai bei daugelis jų atsiduria ligoninėse“, – pasakoja J. Kalibatas.

Atėjusi žiema, didelės pusnys, daugybė sniego vaikams kelia didžiulį džiaugsmą, tad ilgiau pažaidęs lauke vaikas į namus gali grįžti peršalęs ar prisiragavęs sniego. Pasak pašnekovo, medikų bendruomenė pastebi, kad išties daug tėvų su vaikais atvykta į poliklinikas ir ligonines, tačiau ne visuomet reikia skubėti per gydytojus.

„Jei atsirado sloga, nedidelė temperatūra, vaikas jaučiasi gana gerai, nebūtina jo vežti į polikliniką, ligoninę. Stebėkime, kaip jaučiasi. Galbūt tai tiesiog virusinis kvėpavimo takų uždegimas. Su tuo mes susiduriame kasmet ir geriant šiltų arbatų, daugiau gulint ši liga praeina praktiškai per vieną savaitę be jokio papildomo gydymo. Bet noriu priminti: jei pastebite, kad situacija blogėja, vaikas tapo dezorientuotas, pabalo oda, atsirado bėrimas, neduok Dieve, prasidėjo traukuliai, dusulys, – aišku, nedelsdami stenkitės susisiekti su gydytoju, kvieskite greitąją“, – medikas paaiškina, kada geriau reaguoti ramiai, o kada išties reikia medikų pagalbos.

Pašnekovas sako, kad sergant gripu gali kilti komplikacijų, visgi, kol nėra rimtų simptomų, į susibūrimo vietas, polikliniką geriau nevykti. J. Kalibatas teigia suprantantis, kad ne visuomet galima greitai susisiekti su savo šeimos gydytoju, tad esant rimtam poreikiui visuomet padės greitosios pagalbos darbuotojai.

Kaip atskirti paprastą peršalimą nuo gripo? Anot Šeimos gydytojų asociacijos vadovo, gripas turi labai aiškių simptomų.

„Gripo klinika labai labai aiški. Ši liga prasideda staiga, net galima nurodyti valandą, kada žmogus susirgo. Pakyla aukšta temperatūra, „laužo“ kaulus, gali skaudėti akių obuolius, galvą; klinika apogėjų pasiekia antrą trečią dieną. Po to, jei nėra komplikacijų, viskas po truputį rimsta. Jei toliau neišsivysto komplikacijų, praktiškai per savaitę Jūs pasveiksite. Bet jei yra komplikacijų, be abejonės, liga užsitęsia ir yra rizika, kad bus pažeisti plaučiai, širdies raumuo ir kiti svarbūs organai. Gripas nustatomas serologiniu būdu, tai gana nesudėtinga, – šeimos gydytojas nuspręs, ar reikia atlikti šį testą, bet dažniausiai gripas nustatomas kliniškai“, – sako gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją