Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė, kinų medicinos lektorė Dalia Sekmokienė sako, kad ne taip seniai į lietuvių prieskonių lentynas patekęs kurkuminas, labiau žinomas kaip ciberžolė, yra kur kas daugiau nei spalvą ir skonį suteikiantis prieskonis.

Ciberžolės pagrindinė veiklioji dalis yra kurkuminas. Jis išskiriamas ir koncentruotas parduodamas vaistinėse, patartina vartoti, kai žmogus serga, naudingas net esant onkologinei būsenai. Koncentruotas kurkuminas gali veikti kaip antioksidantas, kuris naikina vėžines ląsteles“, – sako D. Sekmokienė.

Vartodami kurkuminą nekoncentruotą, skirtą maistui pagardinti, kaip ciberžolės dalį, pasak profesorės, būsenos nepabloginsite, tačiau organizmas negaus tokios didelės naudos kaip iš koncentruoto. Visgi ciberžolės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė siūlo turėti kiekvienam, mat, be kurkumino, šis prieskonis dar turi ir kitų naudingų savybių.

Ciberžolė
„Be kurkumino, ciberžolėje yra ir vitaminų, ir mikroelementų, o, svarbiausia, ji – kaip prebiotikas ir turi oligosacharidų, kurie labai teigiamai veikia žarnyną. Taigi, patys turite spręsti, ar vartoti kurkuminą kaip išimtinai labai labai stiprų antioksidantą – gavus chemikalų, radiacijos ar kitais atvejais, kai reikalingas labai stiprus antioksidantas, ar tiesiog pakaks ciberžolės“, – D. Sekmokienė pataria gerai apgalvoti ir nepulti vartoti kurkumino, jei esate sveikas.

Nereikia būti mokslininku, kad pajustumėte, kaip uždegimai ar stresas blogina žmogaus kasdienį gyvenimą. Remiantis net kelių tarptautinių mokslininkų bendru atliktu tyrimu, kurkuminas yra augalinis polifenolis, plačiai ištirtas dėl antioksidacinių, priešuždegiminių ir hipolipideminių savybių.

„Šioje apžvalgoje buvo įvertintas kurkumino veiksmingumas gerinant plazmos lipidų profilį ir lyginamas su statinais – gerai žinoma vaistų, skirtų hipercholesterolemijai ir hiperlipidemijai gydyti, klase. Manoma, kad kurkuminas veiksmingiausiai mažina trigliceridų kiekį (TG), o statinai – mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (MTL-C) kiekį. Be to, aptariami įvairūs molekuliniai ir metaboliniai cholesterolio bei plazmos lipidų homeostazės mediatoriai, atsižvelgiant į tai, kaip juos moduliuoja kurkuminas arba statinai. Apskritai kurkuminas daro įtaką tiems patiems plazmos lipidų pokyčių tarpininkams kaip ir statinai. Beveik visi būdai, kuriais vyksta prekyba cholesteroliu, yra veikiami šių medžiagų. Tai apima su maistu gaunamo cholesterolio absorbciją virškinimo trakte, plazmos cholesterolio pašalinimą iš kepenų ląstelių, atvirkštinio cholesterolio transportavimo tarpininkus ir cholesterolio pašalinimą iš periferinių audinių. Be to, kurkumino reaktyviųjų deguonies rūšių (ROS) pašalinimo potencialas riboja lipidų peroksidacijos riziką, kuri sukelia uždegiminius atsakus, o šie sukelia širdies ir kraujagyslių ligas (ŠKL) bei aterosklerozę. Apibendrinant kurkuminas gali būti naudojamas kaip saugus ir gerai toleruojamas statinų priedas, siekiant veiksmingiau kontroliuoti hiperlipidemiją, nei vien statinai“, – remiamasi Yuneso Panahi, Mahboobeh Sadat Hosseini, Nadhid Khalili, Effat Nami, Luiso E Simental-Mendia, Muhammedo Majeedo ir Amirhosseino Sahebkaro tyrinėjimais.

Kurkunimą tyrinėtojai įvardija ne tik kaip pagalbininką, galintį palengvinti vėžinių ligų simptomus. Alzheimerio, Parkinsono ligos, diabetas, širdies ir kraujagyslių, alerginės ligos, žvynelinė, artritas, nutukimas, metabolinis sindromas, anot tarptautinių universitetų biotechnologų, taip pat gali būti palengvinami vartojant šį antioksidantą.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė D. Sekmokienė sako, kad ciberžolė, kurios viena sudedamųjų dalių – kurkuminas, yra ir puikus priešvirusinis maisto papildas.

„Ciberžolė pasižymi ir priešvirusinėmis, ir antibakterinėmis savybėmis, tad naudokite ją. Tai sumažins viruso galimybę įsiskverbti ir daugintis. Galima net skalauti gerklę su ciberžolės ir imbiero mišiniu“, – pataria profesorė.

D. Sekmokienė sako, kad žmonės neturėtų pamiršti, jog maistas, prieskoniai, turi labai didelę įtaką
Prieskoniai
visam žmogaus organizmui, tad galvodami, ką valgome, galime išvengti ne vienos ligos ar sumažinti jų pasekmes. Net sąnarių uždegimo skausmą sumažinsite vartodami ciberžolę, kaip antioksidantą. Be to, profesorė primena, kad ši medžiaga, vartojama protingai, nėra kenksminga net vaikams ir suteikia daugiau naudos nei vitaminas C.

Anot Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorės, naudojant ciberžolę visai nereikia išmokti rytietiškų patiekalų – ji puikiai tinka žuvims, mėsai, bulvėms ir net arbatai ar augalinio pieno gėrimams pagardinti.

Pasaulyje žinomas kurkuminas vartojamas įvairiomis formomis – pavyzdžiui, Indijoje maistas gausiai gardinamas kariu, Japonijos ir Korėjos gyventojai geria arbatas, kuriose yra kurkumino, Tailande ši medžiaga net naudojama kosmetikos pramonėje, Kinijoje kurkuminas naudojamas irgi ne tik kaip prieskonis. Jungtinėse Valstijose paskaičius maisto etiketes, kurkuminą išvysite net ant garstyčių padažų, sūrio, sviesto ar traškučių pakuočių.