Anot gydytojos, šio kofermento organizme mažėja senstant, sergant neurodegneracinėmis ligomis, fibromialgija, diabetu, mitochondrijų ligomis, onkologiniais susirgimais, širdies ligomis, metant svorį, aktyviai sportuojant.

„Mokslininkai iškėlę hipotezę, kad preparatai, kurie skirti dislipidemijos gydymui, gali būti priežastis sumažėjusiam Q10 organizme“, – kalbėjo gydytoja I. Stukienė.

Naudingas sergantiesiems cukriniu diabetu

Kalbant apie šį antioksidantą, I Stukienė pabrėžia, kad kofermentas Q10 reikalingas kūno ląstelių augimui ir palaikymui. Pagrindinė jo funkcija – energijos pernešimas.

„Šis kofermentas gali padėti sumažinti kraujospūdį, yra naudingas sergantiems širdies nepakankamumu, ateroskleroze, gerina jų simptomus. Ubichinonas lėtina Alzhaimerio, Parkinsono ligos progresavimą. Kenčiantiems nuo migrenos jis gali sumažinti galvos skausmų dažnį, taip pat turėti teigiamos įtakos vaisingumui, sumažinti vėžio riziką.

Q10 kofermentas naudingas sergantiesiems cukriniu diabetu, nes gerina jautrumą insulinui ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, teigiamai veikia sergančius LOPL (lėtine obstrukcine plaučių liga) ir astma. Taikant šio kofermento turinčius produktus tiesiai ant odos, sumažėja UV spindulių oksidacinė žala“, – kalbėjo šeimos gydytoja.

Ji taip pat priduria, kad kofermentas Q10 atlieka daugybę svarbių vaidmenų, reikalingų optimaliam imuninės sistemos funkcionavimui. Medžiaga saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, turi priešuždegiminį vaidmenį, nes gali slopinti uždegiminių genų ekspresiją.

Pagrindiniai produktai

Pasak I. Stukienės, galima išskirti pagrindinius produktus, kuriuose aptinkamas kofermentas Q10:

  • Mėsoje (kiaulienoje, jautienoje ir vištienoje);
  • Riebioje žuvyje (upėtakyje, silkėje, skumbrėje ir sardinėse);
  • Organų mėsoje (širdyje, kepenyse ir inkstuose);
  • Daržovėse (špinatuose, žiediniuose kopūstuose, brokoliuose);
  • Vaisiuose (apelsinuose ir braškėse);
  • Ankštiniuose augaluose (sojos pupelėse, lęšiuose);
  • Riešutuose ir sėklose (žemės riešutuose, pistacijose ir sezamo sėklose);
  • Aliejuose (sojų pupelių ir rapsų);
  • Kiaušiniuose;
  • Neskaldytuose grūduose.
Subalansuota mityba

Pasak šeimos gydytojos, kofermentas Q10 laikomas saugiu vartoti. Visgi nustatyta, kad kai kuriems žmonėms retais atvejais jis gali sukelti šalutinius poveikius, tokius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas, odos bėrimai, nemiga, dirglumas, galvos skausmas, svaigimas.

„Atlikti tyrimai sergantiems kepenų ir inkstų ligomis yra riboti, todėl šiems pacientams reikėtų vengti vartojimo. Kadangi yra įrodyta, kad kai kuriems žmonėms Q10 mažina gliukozės kiekį kraujyje, reikėtų atsargiai vartoti tiems, kurie linkę į hipoglikemiją ar serga CD“, – kalbėjo I. Stukienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją