Nusileidžiame skandinavų šalims

„Northway“ medicinos centro medikės, burnos chirurgės dr. Ievos Gendvilienės teigimu, geriausius, su burnos sveikata susijusius, rodiklius rodo skandinavų šalys. Be to, 2022–aisiais Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai jau spėjo išleisti straipsnį apie tyrimą, kuriame įvertinta Vilniaus populiacijos burnos sveikata ir ligos:

„Deja, skandinavų šalims tikrai nusileidžiame, tačiau daug kur esame geresni nei pvz. pietų Europos šalys, tarkime Portugalija“,– atlikto tyrimo rezultatais dalinasi I. Gendvilienė.

Dantų taisymas

Burnos sveikata didele dalimi priklauso nuo įpročių, o šie, sako medikė, formuojasi dar vaikystėje, todėl labai svarbu leisti ir mokyti pačius vaikus valyti dantis, tačiau kartu padėti tai atlikti:

„Laikoma, kad vaikas gali kokybiškai išsivalyti sau dantis tada, kai jis išmoksta rašyti. Vadinasi, apie septintus metus. Mes rekomenduojame taip, kad pradžioje leistume vaikams išsivalyti patiems, o paskui tiesiog tėveliams įvertinti ir padėti kokybiškai prisižiūrėti.“

Lemia ir genai, ir įpročiai

Požiūris, kad pieniniai vaiko dantukai nėra tokie svarbūs, nes šie vis tiek iškris, o po jų išaugs nauji, medikės teigimu, labai klaidingas:

„Pieninių dantų būklė ir jų sveikata – labai svarbi, kadangi, jei yra pažeidžiamas dantis ir jo netenkama, dažniausiai atsiliepia tuo, kad sumažėja vietos nuolatiniams dantims išdygti ir dėl to mes turime netaisyklingus sąkandžius, susigrūdusius dantis, paskui sudėtingumą išsivalyti, galimus kariesus tose vietose ir kartu daug didesnį ortodontinio gydymo poreikį.“

I. Gendvilienė sako, kad kariesui arba liaudiškai vadinamai „skylutei dantyje“ atsirasti svarbūs keli veiksniai: pirmiausia, mityba – dažnas cukraus, saldžių gėrimų, ypač sulčių vartojimas. Antras veiksnys – higienos įpročiai. Svarbu ne tik tai, kad šie įpročiai apskritai būtų, bet ir kad būtų atliekami teisingai: dantys valomi minkštu šepetėliu, naudojant pastą, atliekant šluojamuosius judesius nuo dantenų žemyn arba sukamuosius judesius.

Labai svarbus ir laikas, kiek cukrus ar apnašos būna ant dantų: kuo ilgiau mikroorganizmai turi galimybę veikti ant danties – tuo didesnė tikimybė, kad padarys skylutę. Galiausiai, itin svarbūs ir patys žmogaus mikroorganizmai bei danties atsparumas, o čia didelę įtaką gali turėti genetika:

„Kitas dalykas, genetinis paveldėjimas – skirtingi audinių storiai: pas vienus emalis – stiprus ir storas, o pas kitus – plonesnis ir minkštesnis. Čia yra genetinių veiksnių lemiamas dalykas, bet kartu yra ir labai daug mūsų įpročių įtakos – mityba, higiena ir taisyklingas išvalymas“, – „Delfi ryto“ laidoje dalinosi burnos chirurgė.

Sąsajos su diabetu, širdies ligomis ar net nevaisingumu

Estetika – dar ne viskas, dėl ko sveiki dantys yra svarbu. Pasak mokslų daktarės, dantų sveikata gali turėti įtakos ir likusio žmogaus organizmo būklei:

„Dabar jau žinoma, padaryta daugybė tyrimų, kad dantenų ligos, periodonto ligos, kuomet mums kraujuoja dantenos, tirpsta kaulas, yra labai tiesiogiai susijusios su kitomis sisteminėmis ligomis ir sunkina jų buklę. Pavyzdžiui, cukrinis diabetas, širdies kraujagyslių ligos, net Alsheimerio liga gali pablogėti.“, – apie burnos sveikatos ir kitų ligų sąsajas kalba medikė.

Kraujuojančios dantenos

Anot pašnekovės, yra tyrimų, įrodančių apie burnos būklės ir nevaisingumo ar rizikingo nėštumo, galimų komplikacijų sąsajas. „Yra kalbama apie tai, kad burnos ligos net provokuoja burnos vėžį arba virškinamojo trakto vėžio atsiradimo galimybę“, – priduria I. Gendvilienė.

Svarbu atpažinti burnos vėžį: kada būtina pasirodyti gydytojui

Nors plačiai kalbama, jog burnos vėžį pirmiausia turėtų pastebėti odontologas, ir pats žmogus turi žinoti ženklus, į kuriuos jokiu būdu negalima numoti ranka:

„Jeigu atsiranda darinukas, žaizdelė, guzelis, net spalvos pokytis, kuris nesikeičia arba kaip tik keičiasi ir didėja bei neišnyksta per dvi savaites savaime – būtina tokias neišnykusias dėmeles, žaizdeles, opas, guziukus, darinukus parodyti gydytojui specialistui – odontologui arba burnos priežiūros specialistui“, – perspėja burnos chirurgė ir priduria, jog specialistams svarbu pasirodyti ir tais atvejais, kuomet dvi savaites negyja žaizdelės veido srityje.

Medikės teigimu, pasitaiko net tokių atvejų, kai navikas aptinkamas vyrui nusiskundus, jog, skusdamasis barzdą, nuolat toje pačioje vietoje įsipjauna ir ten žaizdelė sunkiai gyja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją