Svarbus šaltuoju metų laiku

„Camelia“ vaistininkas Faustas Bertulis supažindina, kad kvercetinas yra flavanolių šeimos cheminis junginys, pasižymintis antioksidaciniu veikimu.

„Šis, antioksidacinis aktyvumas labai skiriasi ir varijuoja. Tai priklauso nuo to, kokioje formoje ar druskoje pats kvercetinas yra. Literatūroje pažymima, jog kvercetino bioprienamumas yra 0–50 proc. Tai reiškia, kad kai kurios kvercetino formos yra iškart pradedamos skaidyti organizme ir reikšmingos naudos mūsų organizmui nesuteikia. Žymiai didesniu bioprienamumu pasižymi kvercetino glikozidas“, – sako specialistas.

Anot jo, laboratorinėmis sąlygomis kvercetinas veikia kaip stiprus antioksidantas, tačiau organizmuose yra greitai metabolizuojamas, tad antioksidacinis poveikis, priklausomai nuo pačio kvercetino formos, neturi laiko pasireikšti.

„Šaltuoju metų laiku kvercetino pasisavinimas galėtų reikšti didesnę organizmo pagalbą kovojant su laisvaisiais radikalais. Tai – pagrindinis antioksidantų priešas. Vis dėlto, šiuo metu nėra pakankamai mokslinių tyrimų ar straipsnių, kurie teigtų, jog toks veikimas yra įrodytas“, – teigia jis.

Koronaviruso paieška.

Laisvieji radikalai organizmui pakenkti gali dėl savo žalingo poveikio. Tai – nestabilios molekulės, kurios natūraliai susidaro kiekvieno iš mūsų organizme. Didelis šių molekulių kiekis gali pažeisti ląsteles ir paskatinti įvairias ligas, tokias kaip vėžys, artritas, diabetas. Taip pat laisvųjų radikalų gamyba organizme gali suintensyvėti dėl nesveiko gyvenimo būdo – rūkymo, nuolatinės nemigos ir patiriamo streso, dažno alkoholio vartojimo. Visa tai silpnina imuninę sistemą, kuri tampa labiau pažeidžiama.

Tyrimai vykdomi nuolat

Vaistininkas F. Bertulis teigia, kad mokslininkai laboratorijose nuolat vykdo cheminių medžiagų tyrimus, analizuoja jų poveikį žmogaus organizmui. Šie tyrimai yra peržiūrimi, papildomi ir atnaujinami.

„Kalbant apie kvercetiną, jo veiksmingumas laboratorinėmis sąlygomis yra labai geras ir jis savo veiksmingumu tikrai galėtų lygiuotis su kitais antioksidantais, tačiau problema iškyla, kai laboratorinėmis sąlygomis gautus duomenis bandoma gauti ir praktikoje – žmogaus organizme. Tokie tyrimai tokių teigiamų rezultatų neparodo. Taip yra dėl intensyvaus metabolizmo. Jo veikimas labai varijuoja, priklausomai nuo kvercetino formos. Tačiau studijos, galinčios patvirtinti ar paneigti jo veiksmingumą, yra vykdomos toliau, mat pačios cheminės medžiagos potencialas yra didelis“, – pasakoja pašnekovas.

Faustas Bertulis

Pasak specialisto, kvercetiną imta nuodugniau tirti prasidėjus koronaviruso pandemijai. Pradėta ieškoti būdų, kaip apsisaugoti ar padėti kovoti su šia virusine infekcija. Laboratorijose šis antioksidantas susilaukė dėmesio, mat turi antioksidacinių, priešuždegiminių, imunitetą formuojančių savybių. Iki šiol vertinamas šių savybių naudingumas bei poveikis žmogaus organizmui.

Pagalbininkas norint išvengti įvairių ligų

Visgi, kvercetinas yra antioksidantas, kuris savo teigiamomis savybėmis mokslininkų buvo vertinamas ir anksčiau. Anot F. Bertulio, yra informacijos apie jo naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, šlapimo takų infekcijų prevencijai, viršutinių kvėpavimo takų prevencijai, lėtinių uždegimų kontrolei. Taip pat nemažai tyrimų buvo ir yra atliekama apie kvercetino panaudojimą vėžio gydymui, tačiau šioje srityje reikšmingų tyrimų, anot pašnekovo, šiuo metu nėra.

„Kvercetino turinčio maisto rekomenduočiau į savo rutiną įtraukti visiems, kurie nori sustiprinti savo imuninę sistemą, apsaugoti ją nuo nepageidaujamų laisvųjų radikalų poveikio. Vaistinėje taip pat jaučiamas susidomėjimas įvairiais maisto papildais, kuriuose yra šio antioksidanto. Nors nėra konkrečios rekomenduotinos kvercetino suvartojimo normos, bet nusistovėjusi rekomendacija yra apie 500 mg per dieną. Vaikams iki 12 metų amžiaus šis antioksidantas nėra rekomenduojamas“, – sako specialistas.

Jis primena, kad antioksidantai yra atsakingi už laisvųjų radikalų prisijungimą ir neutralizavimą. Laisvieji radikalai yra krūvį turinčios molekulės, kurios laisvai cirkuliuoja mūsų organizme. Organizmas, priklausomai nuo imuninės sistemos pajėgumo, juos pilnai neutralizuoja ir neleidžia jiems padaryti žalos. Jų žala gali pasireikšti nuo sveikų organizmo ląstelių suardymo iki uždegiminių procesų atsiradimo. Esant stresinėms būklėms, sumažėja organizmo gebėjimas kovoti su šiais laisvaisiais radikalais. Tokiais atvejais naudojami antioksidantai padeda organizmui apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio ir išlikti sveikam.

„Norint šio antioksidanto gauti drauge su maistu, verta į savo mitybą įtraukti šviežius ir marinuotus kaparėlius, grikius, rūgštynes, lapinius kopūstus ir kitas daržoves. Pagal ekvivalentinį kiekį kvercetino daugiausiai yra šviežiuose kaparėliuose“, – supažindina „Camelia“ vaistinės vaistininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją