Vaistinėse kalio jodido tablečių šiuo metu gauna ne visi

„Eurovaistinių“ tinklo komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė patvirtina, jog praėjusią savaitę buvo išpirkti beveik visi kalio jodido medikamentai, todėl vaistinės priverstos pasirūpinti didesnėmis jų atsargomis.

„Susidomėjimas kalio jodidu vaistinėse išaugo praėjusią savaitę, kuomet ir buvo išpirkti beveik visi šie medikamentai. Šiuo metu yra gautas nedidelis prekių papildymas, kuris per kelias dienas pasieks vaistines. Nuolat bendradarbiaujame su tiekėjais ir didesnius kiekius kalio jodido tikimės turėti „Eurovaistinėse“ jau kovo viduryje“, – situaciją komentuoja R. Lipnevičiūtė.

„Eurovaistinių“ atstovė atkreipia dėmesį, kad kalio jodidas ir kiti jodo preparatai nėra tas pats, tad nereiktų jų maišyti ar tikėtis panašaus poveikio iš kitų medikamentų, kurių sudėtyje yra jodo.

„Labai svarbu kalio jodido nevartoti jo savo nuožiūra. Kalio jodidas vartojamas tik gavus SAM nurodymą ir maždaug per 2–8 val. po nelaimės suaugusiam reiktų išgerti dvi tabletes iš karto. Vaikams vartojimas skiriasi priklausomai nuo amžiaus, todėl būtina perskaityti informacinį lapelį. Kalio jodido vartojimas savo nuožiūra gali būti kenksmingas sveikatai“, – įspėja R. Lipnevičiūtė.

Vaistinė

Tuo metu vaistinių tinklo „Camelia“ komunikacijos vadovė Žiedūnė Juškytė pažymi, jog šiuo metu vaistinėse yra kalio jodido tablečių, kurios dar 2020 metais Vilniaus krašto gyventojams buvo parūpintos Astravo atominės elektrinės nelaimės atveju. Anot jos, šias tabletes Vilniaus krašto gyventojams dar dabar galima nemokamai atsiimti iš vaistinių, tačiau tam reikalingas receptas.

„Nemaža dalis Vilniaus rajono gyventojų tokias tabletes atsiėmė anksčiau, taip pat jos buvo perduotos per švietimo įstaigas, globos namus. Šiuo metu kalio jodido tablečių, kurias būtų galima įsigyti kitiems šalies gyventojams savo lėšomis, vaistinėse nėra. Tačiau stebime poreikį ir visais būdais siekiame šių tablečių papildymą gauti“, – sako Ž. Juškytė.

„Laukiame, kada vaistinėse turėsime kalio jodido tablečių. Kai taurėsime, informuosime klientus savo informaciniais kanalais. Tokias tabletes bus galima įsigyti ir be recepto“, – prideda ji.

Apie bet kokį gresiantį pavojų gyventojams būtų nedelsiant pranešta

Visoje Lietuvos teritorijoje išdėstytos 43 oro ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo sistemos (RADIS) stotys, kurių duomenys nuolat stebimi. Apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, gyventojams būtų nedelsiant pranešta.

Kalio jodido tablečių vartojimas

Kaip įspėja Lietuvos respublikos sveikatos apsaugos ministerija (SAM), jei nelaimė įvyktų Černobylio zonoje, kalio jodido tablečių vartoti nereikia. Radioaktyvusis jodas pasklinda aplinkoje tik kilus branduolinėms avarijoms veikiančiose atominėse elektrinėse, o Černobylio avarijos metu aplinkoje pasklidęs radioaktyvusis jodas visiškai suskilo ir natūraliai pasišalino iš aplinkos praėjus keliems mėnesiams po avarijos. Šiuo atveju kalio jodido tablečių vartojimas neturėtų jokio pagrindo, nes tabletės apsaugo tik nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio.

Jei nelaimė įvyktų Astravo atominėje elektrinėje, kalio jodido tabletes reikėtų vartoti tik gavus SAM rekomendacijas.

Kalio jodidas sumažina radiacijos žalą žmogui: kaip tai veikia?

Įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai, aplinkoje gali pasklisti žmogaus sveikatai žalingas radioaktyvusis jodas. Kaip teigia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentė, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja endokrinologė dr. Lina Zabulienė, įkvėptas ar patekęs su maistu, radioaktyvus jodas kaupiasi skydliaukėje ir ją žaloja.

Lina Zabulienė

Radioaktyvus jodas pavojingas dėl hipotireozės (sulėtėjusios skydliaukės veiklos), skydliaukės vėžio ar kitų gerybinių skydliaukės audinio pakitimų raidos. Įrodyta, jog kalio jodidas (KI) gali apsaugoti skydliaukę nuo žalojančio radioaktyviojo jodo poveikio 24 valandas. Todėl branduolinės ar radiologinės avarijos atveju tai yra pirmoji apsisaugojimo priemonė.

Skydliaukė sugeria suvartotą kalio jodidą, ir pavojingas radioaktyvusis jodas nėra absorbuojamas, tad pasišalina iš organizmo didžiąja dalimi su šlapimu – taip sumažėja skydliaukės vėžio pavojus. Tai ypač aktualu mažiems vaikams, kuriems skydliaukės vėžys gali vystytis paveikus net ir labai mažoms radioaktyvaus jodo dozėms“, – kalio jodido poveikį apibrėžia dr. L. Zabulienė.

Gydytoja endokrinologė pabrėžia, kad kalio jodido tabletės skydliaukės apsaugai vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda radioaktyvusis jodas, ir tik tada, kai jas vartoti rekomenduoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Tabletė būtina avarijos atveju: ką svarbiausia žinoti apie vartojimą?

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Europos Sąjungos institucijų, Maisto ir vaistų agentūros (JAV) ir Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl radiacinės saugos pabrėžia: numatant branduolinę ar radiologinę avariją ir likus mažiau nei 24 valandoms iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo į organizmą su maistu ar jai įvykus, būtina suvartoti kalio jodidą.
Kalio jodidas

Anot dr. L. Zabulienės, vartoti kalio jodido tabletes veiksminga praėjus 2-8 valandoms nuo radioaktyvaus jodo patekimo į organizmą, bet ne vėliau. Branduolinės ar radiologinės avarijos atveju, Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja suvartoti vienkartinę kalio jodido (KI) tablečių po 65 mg paros dozę, atsižvelgiant į žmonių amžių:

Naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus – 16 mg (ketvirtadalis kalio jodido tabletės);

Kūdikiams nuo 1 mėnesio iki 3 metų – 32 mg (pusė tabletės);

Vaikams nuo 3 iki 12 metų – 65 mg (viena tabletė);

Vaikams nuo 12 metų ir suaugusiems, nėščioms ir maitinančioms moterims – 130 mg (2 tabletės).

Naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims bei vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms rekomenduojama vartoti tik vieną kalio jodido paros dozę, jiems šiuo atveju rekomenduojamos kitos priemonės – evakuacija, maisto tiekimo kontrolė.

Kitoms gyventojų grupėms, esant nepalankiai avarinei situacijai (užsitęsus radioaktyviųjų medžiagų išmetimui į aplinką, nesant galimybių saugiai evakuoti žmones) gali būti rekomenduojama suvartoti dar vieną (antrą) kalio jodido dozę.
Tarša

„Patartina kalio jodido tabletes gerti po valgio. Tabletes galima ištirpinti vandenyje ar skystuose vaikų maisto produktuose, tačiau ištirpintas tabletes būtina suvartoti vartojamos nedelsiant, nes veiklioji medžiaga labai greitai suskyla ir tampa neveiksminga“, – pabrėžia dr. L. Zabulienė.

Tabletės gelbsti tik esant avarijai: visais kitais atvejais vartotižalinga

Gydytojos endokrinologės teigimu, trumpalaikis kalio jodido vartojimas iškilus pavojui yra saugus tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. Visais kitais atvejais, nesant branduolinės ar radiologinės avarijos pavojaus, vartoti kalio jodido nereikia, negalima ir žalinga, nes ilgalaikis netinkamas vartojimas gali sutrikdyti sveikatą.

„Perdozavus kalio jodido, gali padidėti nerimas, dirglumas, prakaitavimas, pakisti skonis. Ilgalaikis vartojimas gali sukelti seilių liaukų uždegimą, virškinimo trakto sutrikimus, alergines reakcijas ar bėrimus, skydliaukės ligas“, – įspėja ji.

Be to, netinkamai, ne laiku ir ilgai vartojant kalio jodido tabletes, užblokuojama skydliaukės veikla, gali pasireikšti hipotireozė (sulėtėjusi skydliaukės veikla) ar hipertireozė (pagreitėjusi skydliaukės veikla), ypač vyresniems asmenims, padidėja skydliaukė.

Tarptautiniai ekspertai atkreipia dėmesį, kad naujagimiams ir kūdikiams, kuriems buvo skirtas kalio jodidas, pirmaisiais gyvenimo mėnesiais būtina reguliariai tirti skydliaukės hormonus dėl hipotireozės pavojaus jų fiziniam ir protiniam vystymuisi, ir, jai pasireiškus, kuo skubiau skirti skydliaukės hormonų pakaitinę terapiją.

„Kalio jodido vartojimo indikacijos ir laikas turi griežtai numatytas taisykles, tad be Sveikatos apsaugos ministerijos informacijos apie poreikį jas naudoti, nerekomenduojama jų vartoti. Gyventojai, kuriems gali kilti pavojus patekti į branduolinės ar radiologinės avarijos poveikio zoną, namuose greičiausiai jau turi išdalintas 4 kalio jodido tabletes po 65 mg, galiojančias iki 2024 metų pabaigos, ir jų naudojimo instrukciją. Tenka viltis ir tikėti, kad jos taip ir liks dūlėti saugiai padėtos stalčiuose ar spintelėse, ir jų mums niekada neteks naudoti“, – viliasi dr. L. Zabulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)