Organizmas siunčia aiškius signalus

Klinikos „Antėja“ šeimos gydytoja V. Vilkė pasakoja, kad tai, jog imunitetas nusilpo, parodo įvairios ir besikartojančios infekcinės ligos. Žmogų gali kamuoti peršalimas, virusinės ar bakterinės kvėpavimo takų ligos, įvairūs nemalonūs odos pakitimai.

„Pastebiu, kad dauguma pacientų pavargsta nuo nuolat besitęsiančių ligų ir kreipiasi į gydytojus, mat nori išsiaiškinti imuniteto susilpnėjimo priežastis. Tačiau pasitaiko ir tokių žmonių, kurie ignoruoja organizmo siunčiamus signalus, taip dar labiau jį alindami ir į medikus kreipiasi tik tada, kuomet būklė smarkiai neramina“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, šaltuoju metų laiku vyrauja peršalimo ligos, virusinės infekcijos. Taip pat pacientai skundžiasi nuovargiu, sumažėjusiu darbingumu, mieguistumu.

„Tokie simptomai ar ligos kaip nuovargis, virškinamojo trakto problemos, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, apetito stoka, nemiga, ilgas žaizdų gijimas, nutukimas – taip pat gali būti susiję su tam tikrų medžiagų stoka ir tuo pačiu tai gali būti nusilpusio imuniteto ženklai“, – sako specialistė.

Gydytoja pabrėžia, kad esant net minimaliems negalavimams, nereiktų jų ignoruoti. Visada galima profilaktiškai apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris paskirs reikiamus kraujo tyrimus. V. Vilkė sako, kad, ieškodama nusiskundimų priežasties, visada peržvelgia ir anksčiau žmogui atliktus tyrimus, mat kartais tam tikras vitaminų ar mikroelementų trūkumas būna užsisenėjęs. Nors dažniausiai nusiskundimų priežastis pavyksta išsiaiškinti, pasitaiko ir tokių situacijų, kuomet tyrimų rezultatai puikūs, tačiau žmogaus savijauta – ne.

Imunitetas

Viskam yra priežastis

Norintiems tinkamai rūpintis savo sveikata specialistė pataria profilaktiškai pas savo šeimos gydytoją apsilankyti bent kartą per metus. Anot jos, tikrai nereikia „aklai“ pirkti visų rinkoje siūlomų sintetinių vitaminų ir saujomis jų gerti. Specialistė rekomenduoja tiesiog propaguoti sveiką gyvenimo būdą – grūdintis, kuo daugiau laiko leisti gryname ore, palaikyti fizinį aktyvumą, nepamiršti pailsėti nuo įtempto darbo, vartoti pakankamai skysčių bei valgyti visavertį maistą. Tai – pagrindas, siekiant išlaikyti stiprų imunitetą.

„Jei jau „įsisukote“ į nesibaigiantį sirgimų ratą, visų pirmą peržvelkite su gyvenimo būdu susijusias imuniteto nusilpimo priežastis. Taip pat patariu apsilankyti pas jus prižiūrintį šeimos gydytoją, kuris paskirs atlikti kraujo tyrimus dėl galimos mažakraujystės, bendrą kraujo tyrimą, geležies atsargų, folio rūgšties, vitamino B12 tyrimus, taip pat siekiant išsiaiškinti blogos savijautos priežastį verta nustatyti vitaminų D, C, mikroelementų – cinko, magnio kiekį kraujyje. Įtariant rimtesnius imuninės sistemos sutrikimus galima ištirti ir imunoglobulinus M, G, A, E“, – pataria pašnekovė.

Gydytojos patirtis byloja, kad dažniausiai pacientams trūksta vitaminų A, C, D, E, B12, geležies ar folio rūgšties. Specialistė pastebi, kad neretai žmonėms trūksta ir mikroelementų – cinko, magnio. Anot jos, šių medžiagų trūkumą dažniausiai lemia nepilnavertė, nesubalansuota mityba, lėtinės ligos. D vitamino neretai trūksta mūsų tautiečiams dėl klimato juostos, kurioje gyvename.

Imuniteto priešai

Dar prieš apsilankant pas šeimos gydytoją V. Vilkė ragina skirti laiko nuodugniam pergalvojimui, kokie simptomai vargina. Taip pat būtina panagrinėti ir savo kasdienybę, įpročius, maisto racioną, poilsio režimą, patiriamo streso intensyvumą. Kol laukiate vizito pas gydytoją, pašnekovė pataria koreguoti viską kasdienybėje, kas priklauso nuo jūsų pačių. Taip pat verta pasižymėti, kokius vaistus ar maisto papildus pastaruoju metu vartojote ar vartojate.

„Imuninę sistemą silpninti gali labai daug skirtingų faktorių: įvairių maisto medžiagų, vitaminų ar mikroelementų trūkumas, antibiotikų, įvairių vaistų, slopinančių imuninę sistemą vartojimas, nevisavertė mityba, per didelis angliavandenių ir cukraus kiekis maiste bei maisto priedų vartojimas, stresas, miego trūkumas, įvairios neigiamos emocijos, rūkymas, per dažnas alkoholio vartojimas, specifinės dietos, netgi aplinkos užterštumas. Be to, imuninę sistemą veikia lėtinės ligos, senėjimo procesai“, – sako specialistė.

Vidmantė Vilkė

Gydytoja įsitikinusi, kad gyvenimo būdo korekcijos tikrai turi teigiamos įtakos ne tik bendrai savijautai, bet ir imunitetui.

„Deja, negaliu pasidžiaugti, kad kiekvienas pacientas, kuriam stengiesi paaiškinti, kaip svarbu yra keisti įpročius, ima ir pradeda sveikai maitintis, atsisako žalingų įpročių ar pradeda sportuoti. Stengiuosi motyvuoti, tačiau viskas mūsų pačių rankose. Sveikata – taip pat. Tas ligų „kibimas“, jeigu tam nėra diagnozuotų objektyvių sutrikimų, dažniausiai visgi turi aiškias priežastis“, – teigia ji.

Šeimos gydytoja ragina neignoruoti prastos savijautos, savo sveikata rūpintis kasdien ir nepamiršti reguliariai apsilankyti pas prižiūrintį šeimos gydytoją. Juk sveikata – brangiausias turtas, kurį turime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją