Dažnam pirkėjui gali kilti klausimas, kuo skiriasi ekologiškos daržovės nuo neekologiškų? Kaip komentuoja Laurynas Miškinis, „AUGA group“ ekologiškų produktų vystymo ir komercijos vadovas, vizualių skirtumų tarp ekologiškų ir įprastų daržovių nėra.

„Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į du esminius momentus – kaip daržovės auginamos ir ar jos paženklintos. Ekologiškos daržovės užaugintos laikantis ekologinės gamybos taisyklių – joms auginti nėra naudojami pesticidai ar kiti cheminiai preparatai. Daržovės tręšiamos tik natūraliomis trąšomis. Kalbant apie „AUGA group“, auginamos daržovės tręšiamos organinėmis trąšomis, kurias sudaro kitų žemės ūkio veiklų atliekos“, – komentuoja Laurynas Miškinis.

Laurynas Miškinis

Produktų ženklinimas

„AUGA group“ ekologiškų produktų vystymo ir komercijos vadovas pridūrė, jog ekologiškos daržovės turi būti sertifikuotos. Produktai privalo būti pažymėti Europos Sąjungos patvirtintu žalio lapo bei Lietuvoje galiojančiu ekologinio ūkio ženkliukais. Be šio ženklinimo joks produktas negali būti vadinamas ekologišku, ekologiškai užaugintu, pagamintu iš ekologiškų sudedamųjų dalių ar panašiai.

Pasak Anos Čiudinienės, bendrovės „Rimi Lietuva“ kokybės vadovės, ant produktų pakuočių egzistuoja daug įvairių ženklų, kurie nurodo, kad tai sertifikuotas ekologiškas produktas. „Produktai, gaminami Lietuvoje, atitinkantys ekologiškiems gaminiams keliamus reikalavimus, ženklinami ženklu su užrašu „Ekologiškas žemės ūkis“.

 Ana Čudinienė

Nuolat bendradarbiaujame su VšĮ „Ekoagros“, kuri sertifikuoja ir kontroliuoja ekologiškumo sritį, audituoja gamintojus, platintojus. Šios organizacijos svetainėje visi vartotojai gali pasitikrinti informaciją apie „Ekoagros“ ženkliuką turinčius produktus ir sužinoti jiems taikomus reikalavimus.

Analogišku principu veikia panašios organizacijos kitose Europos Sąjungos šalyse. „Rimi“ asortimente Lietuvoje turime per 800 ekologiškų sertifikuotų produktų skirtingose prekių kategorijose, bendradarbiaujame su daugiau kaip 60 ekologiškų prekių gamintojų ir platintojų. Šių produktų pakuotės pažymėtos tokiais ženklais kaip „Europos ekologiškumo ženklas“, „Ekologiškas žemės ūkis“, „I love ECO“, jų pavadinimuose prekės žymimos kaip ekologiškos ar organinės. Sertifikatus, patvirtinančius reikalavimų atitikimą, mums suteikia produktų tiekėjai; jie įsipareigoję skaidriai ir detaliai informuoti mus apie įvairius su produktų kokybe susijusius aspektus“, – komentuoja A. Čiudinienė.

Maistinė vertė

Dažnam vartotojui atrodo, kad paprastos daržovės, kurios nepažymėtos ekologiškų produktų ženklu, yra blogos ir nenaudingos, tačiau, kaip komentuoja mitybos profesorius Rimantas Stukas, bet koks maistas, tiekiamas į rinką, privalo būti saugus ir nepavojingas sveikatai.

„Kartais vartotojai įsivaizduoja, kad tos paprastos daržovės blogos, su nitratais ir t. t. Reikia turėti mintyje, kad visos daržovės, tiek ekologiškos, tiek neekologiškos, jeigu yra parduotuvėje, negali kelti rizikos sveikatai, ir tos medžiagos, pavyzdžiui, pesticidai, sunkiųjų metalų likučiai, negali viršyti leistinos koncentracijos.

prof. Rimantas Stukas

Ekologiškos daržovės nuo neekologiškų skiriasi tuo, kad jas auginant išvis neleidžiama naudoti išvardytų medžiagų, o nitratų gali būti ir ekologiškose daržovėse, kartais netgi daugiau nei neekologiškose. Nitratai – natūraliai susidarančios medžiagos, jų nebus per daug daržovėse: jeigu į augalą patenka daugiau nitratų, jis žūsta, tad pavojingo kiekio parduotuvėse mes nerasime“, – kalbėjo profesorius.

Kaip pastebi ekspertas, ekologinio ūkio plėtra labiau orientuota į aplinkos apsaugą, tačiau tai gali atsiliepti ir produkto kokybei.

„Kuo daugiau ekologinių ūkių, tuo mažiau naudojama įvairių augalų apsaugos priemonių, cheminių trąšų, taip mažiau teršiama aplinka, o į tas vadinamąsias neekologiškas daržoves iš aplinkos pateks mažiau įvairių medžiagų. Tai ir yra esminis dalykas dėl aplinkos apsaugos, jis saugus iš principo viskam“, – pastebėjo prof. R. Sutkus.

Kaip prideda profesorius, ekologiškos daržovės gali būti naudingos tam tikroms žmonių grupėms.

„Kalbant apie ekologiškas daržoves, aišku, kūdikiams arba vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems medžiagų apykaitos ligomis, jos tinka labiau. Tų medžiagų, net ir mažyčių likučių, nebus. Bet reikia turėti omenyje, kad mes valgome mišrų maistą, ne vien tik tas daržoves.“


Ekologiškų daržovių kainos

Nors ekologiškos daržovės mums tinkamesnės, dalis pirkėjų atsisako šių produktų dėl didesnės kainos. Pasak L. Miškinio, kainų skirtumą lemia keletas esminių priežasčių.

Mityba

„Užauginti ekologišką produktą sunkiau, nes pasirinkus tokį ūkininkavimo būdą yra taikomi specifiniai reikalavimai, pavyzdžiui, jei užsiimama ekologine žemdirbyste, svarbu tinkamai paruošti dirvą, tai reikalauja daugiau žmogiškųjų išteklių bei laiko. Kalbant apie ekologinį ūkį, itin daug dėmesio skiriama dirvos gerinimo priemonėms, o jos brangesnės už įprastas. Verta paminėti ir tai, jog, lyginant su tradicine žemdirbyste, užsiimant ekologine gamyba iš tokio pat žemės ploto vieneto gaunamas mažesnis derlius“, – komentuoja „AUGA group“ ekologiškų produktų vystymo ir komercijos vadovas.

Pasak jo, mes susiduriame su tam tikru uždaru ratu – nesant paklausai, neorganizuojama didesnio masto gamyba, kuri leistų sukurti produktą palankesnėmis kainomis.

„Visgi pastebime, kad ekologiškos produkcijos, taip pat ir daržovių, poreikis auga, tad pasitelkus inovatyvias žemės ūkio technologijas ir padarius veiklą efektyvesnę ekologiška produkcija gali tapti prieinamesnė didesnei daliai vartotojų“, – komentuoja L. Miškinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)