Apie liaudiškus gydymo metodus sutiko pakalbėti endobiogenikos, integraliosios fiziologijos ir klinikinės fitoterapijos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė.

Kojų kaitinimas

Pasak gydytojos, toks metodas gali kažkiek padėti nuo ūmių gerklės ar slogos ligų, ypatingai jeigu organizme vyksta pati ligos pradžia ir virusas dar tik pradeda kibti. „Tai padeda padidinti organizmo gyvybines jėgas, bet nederėtų to daryti, kai žmogus karščiuoja", kalbėjo daktarė.

Kalbant apie aliejų ar druskų naudojimą kojų kaitinime, pasak gydytojos, tai nėra labai svarbus komponentas šioje procedūroje.

„Tie aliejai ar druskos turi mažai įtakos, aliejai kažkiek pereina per odą, tai yra būdas suderinti kojų kaitinimą ir inhaliaciją viename".

Natūralūs gydymosi būdai

Pasak medikės, kojų kaitinimas gali trukti tiek laiko, iki kol pravėsta vanduo, apie 10-15 min. Po procedūros kojas rekomenduojama laikyti šiltai, pavyzdžiui, vilnonėse kojinėse. Tačiau, kaip pripažįsta gydytoja, kojų kaitinimas nėra tas būdas, kurį ji rekomenduotų susirgus.

Taurių dėjimas ir garstyčių kompresai

Taurių dėjimas yra senosios kinų medicinos tradicija, kuri tapo naudojama ir tarp lietuvių, dažniausiai buitiniame lygmenyje. Pasak gydytojos, šis metodas geriausiai veikia, kai jį atlieka kinų medicinos specialistas, kuris žino visus taškus, ant kurių reikia dėti taures.

„Todėl šio gydymo būdo nerekomenduočiau daryti patiems. Dažniausiai tas skausmingumas ir kyla iš nemokėjimo taikyti šio gydymo būdo", komentavo E. Nevardauskaitė-Rudzikienė.

Natūralūs gydymosi būdai

Pasak gydytojos, šis ar garstyčių kompreso gydymo būdas yra naudojamas suaktyvinti kraujotakos veiklą plaučių ar gerklės srityje, todėl gydytis tokiu būdu vertėtų tada, kai norima suaktyvinti kraujotaką.

„Reikėtų atsargiau imtis šio būdo, jeigu jau yra plaučių uždegimas. Bronchito metu tinkamai pritaikius kompresą galima padaryti teigiamą efektą gydymui. Kompresų negalima dėti širdies plote, nes tokiu būdu žmogus gali apalpti. Taip pat dedami kompresai su spiritu, kurie šiuo metu jau nerekomenduojami dėl to, kad kažkiek spirito patenka per odą. Tikrai galima rekomenduoti kompresą su varške, garstyčiomis ar su druska ir citrinos sultimis. Labai svarbu neprisižaisti ir nedeginti odos, čia tiesiog reikia suaktyvinti kraujotaką", pasakojo daktarė.

Gerklės skalavimas druskingu vandeniu

Kaip komentuoja E. Nevardauskaitė-Rudzikienė, gerklės skalavimas vandeniu su druska yra geras gydymo būdas, ypatingai jeigu po to mes taikome kokius nors purškalus ar kitus preparatus.

„Vis tiek seilės ar gleivės padengia mūsų gerklę, todėl mes niekaip negalime prieiti su purškalu iki gleivinės, tad toks nuplovimas su druska gali turėti labai gerą efektą".

Kaip priduria gydytoja, būtina parinkti reikiamą druskos tirpalo koncentraciją.

„Jeigu druskos tirpalas yra hipertoninis (daugiau nei 0,9%), tai tada ta druska ištraukia vandenį, todėl labai dažnai jeigu kūne ar audinyje yra infekcija, paburkimas, tai padeda tą paburkimą sumažinti. Aš netgi rekomenduočiau pirma gerklę nuskalauti druskos tirpalu, o po to naudoti purškalą ir tada dar naudoti kitus preparatus, jeigu jie yra reikalingi. Tai galėtų būti kokie du arba trys šaukštai vienam puodeliui", komentavo gydytoja.

Asociatyvi nuotr.

Gydytojos teigimu, jodą ir sodą druskos tirpale dažniausiai naudoja žmonės, norėdami išgydyti anginą, tačiau medikė įspėja, kad reikėtų būti atsargiems, nes Lietuvoje daug žmonių turi problemų su skydliauke. Taip pat E. Nevardauskaitė-Rudzikienė paminėjo, kad soda gali padėti esant refliukso problemai:

„Kažkiek sodos gali būti tirpale, nes žmonės, kurie turi problemų su gerkle ir vartoja druskos tirpalus, dažnai turi ir refliukso problemų, todėl soda neutralizuoja tas rūgštis gerklėje", komentavo gydytoja.

Inhaliacijos

Pasak gydytojos, kalbant apie inhaliacijas, labai svarbus druskos ir vandens santykis, nes skirtingos koncentracijos gali sukelti skirtingą efektą.

„Prasmė yra vandens ir druskos santykyje, jeigu yra normalus fiziologinis druskos kiekis, tai mes tokiu būdu šiek tiek padrėkiname plaučius, jeigu jau yra viršijamas druskos kiekis, tai paskatina kūnų gamybą mūsų organizme, taip mes galime paskatinti žmogų išsikosėti ir išsivalyti. O jeigu mes turime tokį lengvą kosėjimą, tai toks tirpalas gali paskatinti kosulį ir, pavyzdžiui vaikui, tai gali būti labai sunku ar nepakeliama.

Šioje vietoje verta pagalvoti, kokį druskos kiekį reikėtų vartoti. Todėl jeigu norima išsikosėti bronchitą, tai gali būti visai geras būdas ir pagalbinė medžiaga, o jeigu, pavyzdžiui, yra alergijos, tai tada gal ir nerekomenduočiau inhaliacijų", kalbėjo gydytoja.

Inhaliacija

Kalbant apie eterinius aliejus, gydytoja pasidalino, kad ji yra labiau linkusi rekomenduoti eterinius aliejus naudoti per išorę – odą, kvėpavimą.

„Labai reikia atsargiai su eteriniais aliejais, ypatingai eukalipto eteriniu aliejumi, o ypač mažiems vaikams. Eukalipto aliejus gali būti dirbtinai prisotintas, jis kartais gali net ir sustabdyti kvėpavimo centrą, todėl nėra rekomenduojamas kaip inhaliacijos priemonė vaikams. Reikia atsargiai daryti inhaliaciją su eteriniais aliejais, dėl to yra geriau tiesiog, juos pauostyti, nes tokiu būdu galime gauti tokį pat efektą. Eteriniai aliejai nėra tinkami tepti gleivinei. Nebent tai specialiai tam pritaikytas aliejus".

Gydytoja, kaip alternatyvą inhaliacijai, rekomendavo kvėpavimą paprastais vandens garais.

Arbatos, nuovirai ir kiti žoliniai preparatai

Su gydytoja aptarėme taip pat dažnai naudojama gydymo būdą žolines arbatas, nuovirus ar kitus iš žolių gaminamus preparatus. Kaip teigia medikė, parinkti žoliniai preparatai gali daryti gerą įtaką gydymui nuo peršalimo ligų.

„Pavyzdžiui, čiobrelis labai gerai džiovina, todėl palengvina ligos procesą. Jeigu mes jau norime atsikosėti, tada geriau eina gebenė, raktažolė arba kiti panašūs augalai, kurie skatina išsivalymą. Taip pat, jeigu yra polinkis alerginiam išburkimui, tai gyslotis gali turėti tą atkemšantį poveikį. Rekomenduoju skystinančių augalų ar druskinių preparatų nenaudoti labai ilgai, o po savaitės gydymosi pasitarti su gydytoju", kalbėjo gydytoja.

Pasak endobiogenikės, dauguma šių natūralių priemonių yra skirtos pačioje ligos pradžioje. Daugelis jų aktyvina kraujotaką ar skysčių išsiskyrimą, tačiau imtis liaudies medicinos būdų yra geriau kartu su gydytojo priežiūra, pasiklausant plaučių ir įsivertinus, ar tikrai to reikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)