Pasak medicininių tyrimų labaratorijos „Anteja" gydytojos Eglės Marciuškienės, cinkas vaidina svarbų vaidmenį užtikrinant ląstelių sukeltą ir humoralinį imunitetą, kaulų formavimąsi, audinių augimą, smegenų funkciją ir vaisiaus bei vaiko augimą.

„Cinkas (Zn) yra mineralas, kuris žmogaus organizme dalyvauja ląstelių gamyboje, baltymų sintezėje. Cinkas palaiko ląstelių funkciją ir dalyvauja maždaug 100 fermentų – molekulių cheminėse reakcijose. Cinkas veikia kaip antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo žalingo deguonies radikalų poveikio", pasakojo gydytoja.

Eglė Marciuškienė

Kas ketvirtam lietuviui trūksta cinko

Pasak gydytojos, cinko paros norma priklauso nuo lyties ir amžiaus. Pavyzdžiui, vyrams rekomenduojama 11 mg per parą, o moterims 8 mg per parą. Kaip pabrėžia E. Marciuškienė, nėščioms ir maitinančioms moterims paros norma yra 12 mg, o vaikams patariama nuo 2 iki 11 mg per parą.

„Ar organizmui pakanka cinko, nustatyti galima atlikus kraujo laboratorinį tyrimą. Moterims rekomenduojama cinko koncentracija kraujyje svyruoja nuo 10.7–17.5 μmol/l, mažesnė koncentracija gali būti nustatoma moterims nėštumo ir menstruacijų metu. Vyrų kraujyje cinko koncentracija turėtų būti nuo 11.1 iki 19.5 μmol/l, o vaikams 9,8 – 16,8 μmol/l. Jei tyrimo rezultatai yra mažesni nei 7 μmol/l, tai rodo, kad žmogus kenčia nuo cinko trūkumo, o pirmieji trūkumo požymiai gali pasirodyti normai nukritus žemiau 9,9 μmol/l.

Mano atlikti 2020 m. cinko tyrimų paskaičiavimai parodė, kad kas penktam lietuviui trūksta cinko (23,6%). 2021 m. šis tyrimas dar labiau išpopuliarėjo, kreipėsi tris kartus daugiau asmenų, tačiau trūkumą stebėjome praktiškai kas ketvirtam lietuviui (24,6%). Džiugu tai, kad didžiajai daliai buvo vidutinis trūkumas ir tik apie 1% turėjo ryškų deficitą, kai cinko koncentracija buvo nukritusi mažiau 5 μmol/l.", kalbėjo gydytoja.

Medžiagos trūkumas gali sukelti depresiją

Pasak gydytojos, cinkas dažnai vadinamas grožio mineralu, bet šios medžiagos trūkumas neturi specifinių simptomų, dažniausiai būna sausa oda, trapūs nagai, slenkantys plaukai.

„Taip pat būna nuovargis, nemiga, bei gana būdingi ir lengvai atpažįstami simptomai – baltos dėmelės ant nagų, blogas burnos kvapas. Neatstačius cinko trūkumo, gali išsivystyti cinko deficito sukeltos ligos, pavyzdžiui, depresija, mažakraujystė, nevaisingumas, kvapo ir/arba skonio praradimas.

Klinikiniai cinko trūkumo požymiai gali atsirasti, kai cinko koncentracija plazmoje sumažėja žemiau 9,9 μmol /l. Cinko trūkumo simptomai, tokie kaip skonio ir kvapo jutimas, anoreksija, odos problemos ir viduriavimas, išsivysto, kai cinko koncentracija plazmoje sumažėja iki 5 μmol/l.

Kartais cinko trūkumas gali pasireikšti ir mažakraujyste. Nors esame įpratę, kad dažniausia mažakraujystės priežastis – geležies trūkumas. Visgi, jei gydymas geležies preparatais nepadeda, reiktų susimąstyti apie galimą cinko trūkumą, kadangi cinkas yra kelių fermentų kofaktorius ir vaidina svarbų vaidmenį geležies apykaitoje", pasakojo gydytoja.

Dažniausios cinko deficito priežastys – medikamentai, aplinkos toksinai ir vartojami produktai

Pasak E. Marciuškienės, cinkas randamas mūsų kasdien vartojamuose produktuose – saulėgrąžų ir moliūgų sėklose, jūros gėrybėse, grybuose, baltymais turtingoje mėsoje, ankštiniuose produktuose, riešutuose, vaisiuose ir daržovėse.

„Dažniausios cinko deficito priežastys – medikamentai, aplinkos toksinai ir vartojami produktai. Mėgstama frazė „pilnavertė mityba“ ne visuomet tinkama. Dėl pramoninių ir automobilių išmetamų dujų susidaro rūgštūs lietūs, kurie išeikvoja dirvožemio, maisto produktų cinko kiekį. Todėl pavyzdžiui maistinio cinkas poreikis griežtiems vegetarams, kurių pagrindiniai maisto produktai yra grūdai ir ankštiniai, gali būti net 50 proc. didesnis, nes didelis fitino rūgšties kiekis šiuose maisto produktuose sumažina cinko pasisavinimą. Kartais, kai cinko trūkumas yra didelis, gali reikėti ir cinko papildų", kalbėjo medicininių tyrimų laboratorijos „Anteja" gydytoja Eglė Marciuškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)