Kodėl vienoms moterims menstruacijos nesukelia jokio diskomforto, o kitoms atima net kelias normalaus gyvenimo dienas, medikai sako neturintys vieno visoms tinkamo atsakymo. Gydytoja akušerė-ginekologė Greta Balčiūnienė neslepia, kad skausmas neretai būna kur kas pavojingesnis, nei manome, nes sukelia diskomfortą, be to, ir psichologinę įtampą.

„Gyvenimo kokybė mažiau ar daugiau nukenčia, esant bet kurios srities skausmui. Kaip smarkiai nukentės gyvenimo kokybė skausmingų mėnesinių metu, priklauso nuo to, kokio stiprumo skausmas jaučiamas. Vienos moterys jaučia tik maudimą pilvo apatinėje dalyje, kitos – vidutinio stiprumo skausmą, o trečios – stiprų pilvo skausmą, kurį lydi pykinimas, vėmimas, viduriavimas, alpimas ir kitos organizmo reakcijos į skausmą. Gyvenimo kokybė mažiau nukenčia, kai skausmas yra lengvas, maudžiančio pobūdžio, ir žymiai daugiau nukenčia esant vidutiniam ir stipriam mėnesinių skausmui. Tokiomis dienomis sumažėja darbingumas, dėmesys, koncentracija, norisi ramybės bei daugiau poilsio, – teigia medikė. – Esant lengvam mėnesinių skausmui, vaistų griebtis tikrai nebūtina. Jei toks skausmas nesutrikdo įprasto gyvenimo ritmo, be didelių bėdų kelios dienos prabėgs ir be vaistų. Tačiau jei skausmas stiprus, be vaistų apsieiti sudėtinga, nes jis ne tik sutrikdo įprastą dienotvarkę, bet ir sukelia psichologinę įtampą.“

Gydytoja sako, kad priežasčių, kodėl skausmas tampa menstruacijų palydovu, – ne viena ir ne dvi. Skausmas gali kilti net dėl per mažai išgeriamo vandens kiekio.
„Randama mokslinių tyrimų, kuriuose analizuojama vandens svarba kalbant apie skausmo atsiradimo biomechanizmą. Buvo pastebėta, kad esant dehidratacijai (kai išgeriama per mažai vandens), biocheminių žymenų, kurie atlieka svarbų vaidmenį sukeliant gimdos susitraukimus ir kraujagyslių spazmą, koncentracija kraujyje yra santykinai didesnė, ir šie faktoriai aktyvuojami greičiau, tai ir sukelia stipresnį skausmą mėnesinių pradžioje. Taigi rekomenduojama gerti pakankamai vandens kasdien, ne tik per mėnesines“, – patikina G. Balčiūnienė.

Anot klinikai vadovaujančios ginekologės, ne visuomet skausmas suvaldomas tik vaistais, – organizmą galima paruošti, tačiau jei kiekvienas mėnuo tampa išbandymu ir esant labai skausmingoms mėnesinėms prireikia vaistų, moterys dažnai daro vieną didelę klaidą.

Mėnesinių skausmui malšinti galima pasitelkti kompleksinių priemonių. Vienas svarbiausių dalykų – laiku išgerti vaistų nuo skausmo. Pacientės dažnai mėgsta palaukti, kol skausmas bus labai stiprus, ir tik tuomet griebiasi vaistų. Tai viena dažniausių klaidų. Norint, kad skausmas nepasiektų piko ir būtų mažesnis, rekomenduojama vaistus nuo skausmo išgerti iš karto, tik prasidedant mėnesinėms, tai yra pastebėjus pirmuosius mėnesinių požymius. Be to, rekomenduojamas reguliarus fizinis aktyvumas, atpalaiduojantys pratimai mėnesinių metu, sveika mityba, žolelių arbatos (melisų, pirpirmėčių, ramunėlių ir kt.). Taip pat pirmomis mėnesinių dienomis galima pamėginti šiltą kompresą pilvo apatinėje dalyje, pilvo ir nugaros masažą. Galima vaistinėje be recepto įsigyti augalinės kilmės papildų, kurie skirti savijautai pagerinti premenstruacinio sindromo ir mėnesinių metu“, – rekomenduoja klinikai vadovaujanti medikė.

Gydytoja pastebi, kad moters psichologinė savijauta taip pat turi įtakos menstruacijoms, tad sportas ir mityba gali padėti sumažinti tomis dienomis patiriamą stresą organizmui.
Mitas ar tiesa, kad po gimdymo mėnesinės tampa ne tokios skausmingos? Medikė patikina, kad tai priklauso nuo skausmo kilmės.

„Literatūroje randama nemažai tyrimų, analizavusių mėnesinių skausmo pokytį po gimdymo. Buvo pastebėta, kad mėnesinių skausmas po gimdymo pasikeičia. Didžiajai daliai skausmas tampa lengvesnis, ypač jei moteris gimdė natūraliais takais. Tai siejama su tuo, kad po gimdymo gimdos kaklelio forma kiek pasikeičia, kaklelio anga būna praviresnė, minkštesnė, todėl gimdos spazmai, siekiant pašalinti susikaupusią gleivinę ir krešulius, būna lengvesni. Be to, manoma kad biocheminių žymenų, atsakingų už gimdos susitraukimus ir kraujagyslių spazmus, išskyrimas po gimdymo irgi pasikeičia. Gal moteriai prieš nėštumą buvo diagnozuota endometriozė, – tai galėjo būti viena iš skausmingų mėnesinių priežasčių. Nėštumas – geriausias natūralus vaistas nuo endometriozės, tad po gimdymo gali jausti pagerėjimą“, – teigia medikė.
Mėnesinių skausmas, anot G. Balčiūnienės, skirtingame amžiuje taip pat gali būti skirtingas.

„Labiau svarbu atkreipti dėmesį, ar skausmingos mėnesinės vargino nuo pat paauglystės, ar skausmingos tapo kažkuriuo laikotarpiu vėliau. Jei skausmingos mėnesinės vargino nuo pat paauglystės, tai vadinama pirminės kilmės skausmingomis mėnesinėms, ir tai nereiškia ko nors blogo. Kita situacija, kai neskausmingos mėnesinės dėl kokios nors priežasties vėlesniame amžiuje tampa skausmingos. Tuomet skausmo priežastis vadinama antrinės kilmės – tai reiškia kad kažkas sukėlė šį pasikeitimą. Esant tokiai situacijai, reikia priežasties paieškoti, tai galėtų būti endometriozė, polipai, miomos ar kitos ligos“, – paaiškina pašnekovė.

Ginekologė neslepia, kad medikams tenka neigti ne vieną mitą, kuris lydi menstruacijų skausmus. Bene populiariausias, esą vanduo tomis dienomis gali sukelti infekciją, išties yra itin veiksminga priemonė skausmui mažinti, nors moterys vis dar bijo nepagrįstai sukurtų istorijų. G. Balčiūnienė sako, kad mėnesinių metu šilta vonia gali palengvinti mėnesinių skausmą, ir tai nekelia jokio pavojaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)