Naudingos ne tik uogos, bet ir lapai, žiedai, žievė

Pavasarį ir vasarą putinai mus keri baltais žiedynais, o rudenį – skaisčiai raudonomis uogomis. Nuo seno mūsų protėviai putinais ne tik puošdavo savo sodus, bet ir vertino juos dėl gydomųjų savybių. Kaip pasakoja žolininkė Danutė Kunčienė, senovės dainose apdainuotas augalas nuo seno turėjęs ir ypatingą simbolinę reikšmę.

„Yra daug graudžių ir liūdnų liaudies dainų apie putiną, nes jis buvo laikomas našlaičių, paguodos ir grožio trapumo simboliu. Jei pažiūrėtume į gilią praeitį, matytume, kad žvejai, pasigaminę naują valtį, pabarstydavo ją putinų uogomis ar žiedais, tikėdami, jog tai apsaugos nuo audrų ir vėjų. Per Sekmines pindavo putinų šakelių vainikus ir užkabindavo karvytėms, kad jas saugotų. Plukdydami rąstus, į sraunias upes mesdavo putinų uogų, prašydami, kad vanduo nurimtų. Žmonės nuo seno kreipiasi į putiną dėl ypatingų jo savybių, o dabar jau į vaistines skubame ir gamtoje mažai ką bepamatome“, – pastebi žolininkė.

Liaudies medicinoje buvo naudojami putinų žiedai, lapai, uogos, žievė. Žievė renkama pavasarį iš nugenėtų šakelių – tuo laikotarpiu, kai putinu pradėdavusi „vaikščioti“ sula, o krūmas turėdavęs būti ne jaunesnis nei 5 metų. Putinų žiedai ir lapai buvo renkami pavasarį ir vasarą, uogos – vėlyvą rudenį.
Putino krūmo žiedai

Nuo seno žinoma, kad skirtingos krūmo dalys pasižymi skirtingomis sveikatai palankiomis savybėmis, kurios vertinamos iki šiandien.

Pavyzdžiui, iš putinų krūmų lapų ir žiedų gaminama arbata gali būti naudojama nuo vidurių užkietėjimo, o juose esantis vitaminas C padeda apsisaugoti nuo skorbuto.

„Putinų uogos didina skrandžio rūgštingumą ir ypač tinka tiems, kam skrandžio rūgštingumas sumažėjęs. Žievės nuoviras pasižymi stiprius spazmus atpalaiduojančiomis, kraujavimą stabdančiomis ir raminamosiomis savybėmis. Žievė įeina į mišinius astmai gydyti ir pilvo skausmams per mėnesines malšinti, nes ji veiksmingai atpalaiduoja gimdos raumenis“, – sako D. Kunčienė.

Senovėje didelės koncentracijos putinų žievės užpilas buvo naudojamas ir persileidimui sukelti, todėl žolininkė įspėja, jog nėščiosioms putinų žievės preparatų vartoti negalima. Nors putinų uogas visiems galima vartoti drąsiai, žievės preparatus geriau rinktis tik pasitarus su gydytoju.

Uogas naudoja arbatoms, desertams ir šventinėms dekoracijoms

Vis dėlto šiandien dažniausiai tiek mityboje, tiek dekoruojant naudojama putinų krūmų dalis – uogos. Tiesa, norint jas vartoti maistui, svarbu įsitikinti, kad spėjo gerai sunokti. Kaip įspėja D. Kunčienė, jei putinų uogas rinksime ankstyvą rudenį, jomis galime ir apsinuodyti, todėl svarbu išlaukti vėlyvo rudens, kai uogos nusidažo ryškia, skaisčiai raudona spalva.
Putino uogos, Danutės Kunčienės nuotr.

Putinų uogos būna skanesnės, jei sunokusios sulaukia šalčių. Tačiau D. Kunčienė pastebi, jog ne visada vėlyvą rudenį pavyksta jų sulaukti, o šalčių negavusios uogos būna kartesnės, aitresnės. Taigi pataria prieš vartojimą uogas palaikyti šaldiklyje.

„Uogų kekes gražiai nusikarpome nuo medžio ir pašaldome šaldiklyje. Pašaldytos nebebus tokios aitrios ir kartumo turės mažiau. Kai augau kaime, mano močiutė sukarpydavo putinus kekėmis, surišdavo tokiais pundžiukais ir daržinėje padėdavo, kur paukščiai neįskrenda ir nenulesa. Žiemai atėjus, uogos natūraliai pašąla, o ir labai gražiai atrodo – kartais tomis kekėmis ir eglutę puošdavome, į advento vainiką dėdavome“, – pasakoja žolininkė.

Kadangi putinų uogos turi daug vitamino C, jos gali būti naudojamos ir vitamininėms arbatoms gaminti. Be to, putinų uogos mažina cukraus kiekį kraujyje, šalina iš organizmo skysčius, skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina širdį, gerina skrandžio būklę sumažėjus jo rūgštingumui.

Žolininkė įspėja, kad putinų uogos naudingiausios vartoti iki metų laiko nuo skynimo, o putinų žievė – iki 4 metų.
Danutė Kunčienė

„Putinų uogos, su medumi sutaisytos, padeda esant viršutinių kvėpavimo takų ligoms, plaučių uždegimui. Visada, kai su plaučiais turime problemų, reikia turėti medaus su putinais. Iš jų pagamintas sirupas yra pirmoji pagalba peršalus. Arbata su putinų uogomis naudinga ir turintiems aukštą kraujospūdį – uogos padeda jį sureguliuoti“, – sako D. Kunčienė.

Norint pasigaminti putinų uogų sirupo, žolininkė pataria pašildyti uogas puode užpylus nedideliu kiekiu vandens, tuomet suplakti jas smulkintuvu ir nukošti. Taip gauname sirupą be sėklų, kuriuo galima ne tik gardinti arbatas, bet ir gaminti desertus.

„Putinų uogų sirupas yra ryškiai raudonos spalvos, stipriai dažo. Jei gaminate spanguolių kisielių ir jam trūksta spalvos, galite įpilti putinų sulčių ar sirupo. Suteiks gražesnę spalvą ir geresnį skonį“, – pataria žolininkė.

Putinų uogų pravartu turėti žiemos laikotarpiu

Kaip teigia vaistininkas ir žolininkas Marius Lasinskas, putinų uogos pasižymi sveikatai naudingų veikliųjų medžiagų įvairove – jose yra fenolinių junginių, chlorogeninės rūgšties, procianidinų, katechinų. Šviežiose uogose yra cukrų, baltymų, organinių rūgščių, mineralų.

„Vėlyvą rudenį mūsų sodus dar puošia šermukšnių, šaltalankių, šeivamedžių ir putinų uogos. Pastarosios jau vartojamos labai seniai ir šiuo metu vėl sulaukia didelio mokslininkų dėmesio dėl savo įvairios cheminės sudėties bei plataus sveikatinamojo poveikio“, – pažymi jis.
Marius Lasinskas

Anot žolininko, putinų uogų naudojimas yra platus, kaip ir teigiamas jų vartojimo poveikis žmogaus sveikatai. Putinų uogas jis rekomenduoja tiems, kurie nori turėti vitaminų gausų maisto papildą savo kasdienėje mityboje.

„Putinų vaisiai naudojami maisto produktuose, tokiuose kaip žolelių arbata, sultys, fermentuoti gėrimai, uogienės, marmeladai ir padažai. Pasižymi dideliu antioksidaciniu, antidiabetiniu poveikiu, tinka esant nutukimui, saugo nuo uždegimų ir mikrobų, tarnauja kaip pagalbininkas gydant osteoporozę“, – sako M. Lasinskas.

Taip pat pravartu putinų uogų turėti savo vaistinėlėje žiemos metu – jos puikiai mažina temperatūrą, stiprina organizmo atsparumą bakterijoms ir virusams.

Žolininkas įspėja, jog putinų uogas reikia atsargiai vartoti tiems, kurių skrandžio rūgštingumas padidėjęs, nes gali dar labiau jį padidinti, ypač jei vartojamos tuščiu skrandžiu.

„Putinų uogas galite vartoti šviežias – ypač skanios tampa, kai truputį pašąla, taip pat džiovintas, šaldytas arba su medumi; tiesiog šviežias uogas užpilkite medumi ir palaikykite šaldytuve. 1–2 arbatinius šaukštelius uogų užpilkite karštu, apie 90 oC, vandeniu palaikykite uždengę 15–20 minučių ir gerkite su medumi, vis palaižydami medaus nuo šaukštelio.

Vis dėlto putinų uogas vartokite valgydami arba po valgio, nes, jei skrandis tuščias, gali susisukti galvelė. Arbatų galite gerti ir prieš valgį“, – pataria M. Lasinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)