Vaikiški saldūs kalendoriai ir kiti saldėsiai, visokie šokoladiniai seneliai – ar jie nėra didžiulė žala vaikams?

Šiaip tai nėra gera tradicija, bet vėl gi, viskas susiveda į kiekį ir jeigu vaikas suvalgo kiekvieną Kalėdų laukimo dieną po vieną saldainį, tai tikrai nėra problema. Problema būtų jeigu per vieną dieną jis suvalgys visus šokoladukus, tuo labiau, jeigu dar užsigers ir saldžiais gėrimais. Būtų daug geriau, jeigu tokią tradiciją lydėtų kalendoriai, kuriuose būtų koks nors vaisius ar daržovė, vietoje to šokoladuko, tai vaikui būtų žymiai sveikiau.

Kokios gali būti neigiamos pasekmės dėl per didelio šokolado kiekio vartojimo?

Pats šokoladas, kuris gaminamas iš kakavos, didelių problemų neturi, šokoladas gali tik sukelti rėmenį, kažkiek tonizuoti. Šokolado problema yra pridėtinis cukrus ar kita saldi medžiaga, būtent jie ir sukelia didžiausią problemą. Per didelis cukraus kiekis yra žalingas tiek vaikui, tiek ir suaugusiems, aišku, suaugusiems labiau žalingas negu vaikui.

Kokias problemas tai gali sukelti? Visų pirma, tai papildomos tuščios kalorijos ir tai sąlygoja antsvorio atsiradimą su jo visomis komplikacijomis, kraujospūdžio padidėjimu, širdies kraujagyslių ligomis, būtent dėl to sakoma, kad tie saldūs produktai neturėtų būti vartojami. Aišku, su tuo ateina ir dantų problemos, bet tai paskutinėje vietoje, nes tai nėra taip svarbu, kaip širdies kraujagyslių ligos ar nutukimas.

Kokia galėtų būti rekomenduojama cukraus dozė, kuri saugi vaikui?

Kadangi šokoladai būna labai įvairūs ir tokios vienos taisyklės nėra. Aišku, kai vaikas suvalgo tą vieną šokoladuką laukimo dieną, tai nėra daug, bet mes skaičiuojame pagal tai, kiek vaikas gali suvartoti cukraus kiekio. Yra tam tikros normos, kurios rekomenduojamos, jos nėra labai tiksliai paskaičiuotos, bet apytiksliai, 2 – 4 metų vaikui turėtų būti apie 15 gramų cukraus per dieną, tai yra 3 – 4 arbatiniai šaukšteliai cukraus. Jau dešimties metų vaikas gali suvartoti iki 6 šaukštelių per dieną. Bet čia skaičiuojasi visas kiekis suvartojamas per dieną, kurį gali gauti iš limonadų, vaisių ir kitų produktų, kurie turi cukraus.

Apskritai cukraus turėtų būti vengiama, kai vaikas nuo vaikystės įpras prie to cukraus, tai jam labai sunku bus atsisakyti, viskas bus neskanu, prėska. Nebent jeigu vaikas sportuoja, tada jam visai praverstu cukrus, tas saldainis nebūtų visai blogai.

Dažniausiai saldumynai apskritai gretinami su vaikais, kodėl vaikystėje saldumynai užima tokį svarbų vaidmenį? Kodėl suaugę jų nori mažiau?

Iš dalies paaiškinimas ganėtinai paprastas, vaikų gliukozės atsargos didesnės, o cukrų mes valgome, kad iš jo pasidarytų gliukozė kraujyje, kas yra mūsų kuras, kuris veža visą mūsų organizmą, širdį, plaučius, smegenis, viską. Gliukozė patenka į smegenis, kas yra labai svarbu, nes kiti energijos šaltiniai, kaip riebalų rūgštys, ten nepatenka. Gliukozė padeda jausti daugiau potyrių, o taip pat tokiu būdu, ankstyvame amžiuje, padeda vystytis vaiko smegenims. Mūsų smegenims reikia kuro, o kuras ir yra gliukozė.

Vaidotas Urbonas

Pavyzdžiui, imkime metų amžiaus vaiką, jeigu skaičiuoti jo svorį, tai jo smegenis sunaudoja 10 kartų daugiau gliukozės, nei suaugęs, tai yra labai intensyvus fiziologinis poreikis. Todėl negali ypač riboti cukraus kiekio, ypatingai jeigu vaikas turi normalų poreikį ir neturi problemų. Jeigu vaikas juda, sportuoja, jam būtų naudinga atstatyti gliukozės kiekį, bet jeigu jis visą dieną sėdi, tai tos gliukozės atsargos net nepanaudojamos, todėl jis priaugs svorio.

Kokių dar reikėtų vengti produktų švenčių dienomis?

Saldumynai turbūt yra pagrindinė problema, bet aišku galima dar paminėti sausainius, kūčiukus, visokius džiūvėsėlius, barankėles, bulkutes. Čia yra didelė problema, kadangi tai yra didelis šaltinis angliavandenių, kurie greitai virsta riebalais organizme ir ne veltui sakoma, kad yra tradicinis svorio priaugimas, netgi paskaičiuota, kad žmogus vidutiniškai per Kalėdas priauga pusę kilogramo.

Tai reiškia, kad yra pusė, kuri visiškai nešvenčia Kalėdų ir neprivalgo, o kiti persivalgo, todėl tas puse kilogramo neatrodo labai daug. Ir po to, žinoma, labai sunku numesti tą svorį, o kiti jau nebenumeta. Todėl mes turime riboti tuos lengvai įsisavinamus angliavandenius, pabandykite daugiau valgyti vaisių, daržovių, kurie yra irgi skanus, nors iš džiovintų vaisių mažai naudos. Ir geriau vaisius bei daržoves valgyti žalius, o ne gerti jų sultis. Jeigu žmogus per 10 minučių suvalgo 2 – 3 apelsinus, tai tokio kiekio sulčių stiklinę jis išgers per 12 sekundžių, o jame skaidulų bus 3 – 4 kartų mažiau.

Žmogus bus užprogramuotas per Kalėdas valgyti daug ir ypatingai tų nerekomenduojamų produktų, bet tada gerkite vandenį arba gerkite arbatą, o ne gerti sultis, kompotą, kisielių, kuriame daug cukraus. Reikia bandyti kažką keisti, ieškoti alternatyvų, nes tas cukrus yra visur. Ir nereikia keisti cukrų į agavos ar kukurūzų sirupą, nes tai neduos jokios naudos, medus taip pat, jame daug fruktozės, o ji labai greitai virsta riebalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)