Netinkamas elgesys vasarą apie save primins rudenėjant

Anot „Hair Clinic“ plaukų transplantacijos ir medicinos centro gydytojos dermatologės – trichologės Rasos Aurelijos Vankevičiūtės, plaukų slinkimo priežasčių yra devynios galybės. Kai kuriems plaukų slinkimas pasireiškia sezoniškai, paprastai tokie pacientai patys ir pastebi šią tendenciją:

„Jei gausesnis plaukų slinkimas vargina rudenį, paprastai tai būna susiję su netinkama plaukų priežiūra ir apsauga nuo saulės vasaros metu. Vasarą nesaugant plaukų – nedengiant jų galvos apdangalais, nenaudojant purškiamos apsaugos nuo aplinkos veiksnių – dažniausiai plaukų slinkimas suintensyvėja“, – kalba medikė.

Plaukai, anot R. A. Vankevičiūtės, gali slinkti gausiau ne tik rudenį, bet ir pavasarį, taip pat plaukų slinkimą gali išprovokuoti didesnis emocinis ar fizinis stresas, mitybos ar gyvenimo būdo pasikeitimai, įvairios ligos ar naudojami vaistai.

Nepasikliaukite vien kraujo tyrimų rezultatais

Tuo tarpu Tadas Raudonis, „Hair Clinic“ plaukų transplantacijos ir medicinos centro gydytojas dermatologas – trichologas sako, jog universalių laboratorinių tyrimų, kuriuos reikėtų pasidaryti iš prieš apsilankant pas gydytoją trichologą, deja, nėra:

„Net atlikus kraujo tyrimus ir radus vieno ar kito mikroelemento deficitą ar kito rodiklio nukrypimą nuo normos, reikia gebėti jį tinkamai interpretuoti – dažniausiai tai nebus pagrindinė plaukų slinkimo priežastis. Jei konsultacijos metu matome poreikį pacientui atlikti laboratorinius tyrimus – visada juos atliekame, tačiau yra nemaža dalis pacientų, kuriems diagnozę pasakome ir be laboratorinių tyrimų. Konsultacijos metu atliekame skalpo odos ir plaukų apžiūrą bei vertiname jų pakitimus, ir daliai ligų papildomų laboratorinių tyrimų tiesiog nereikia.“

Šaltas oras ir ilgaplaukių klaidos

Artėjantys šaltesni orai taip pat neprisidės prie plaukų ir galvos odos sveikatos: „Ekstremalios aplinkos sąlygos – labai karštas ir sausas ar labai šaltas ir drėgnas oras nėra sveika ir rekomenduojama ne tik odai, bet ir plaukams. Nebus taip, kad pacientas nupliko dėl to, kad žiemos metu nedėvėjo kepurės ar gobtuvo, tačiau plaukų išvaizda gali pasikeisti ne į gerąją pusę“, – pasakoja R. A. Vankevičiūtė.

Gydytojai T. Raudonis ir R. A. Vankevičiūtė

Neapsaugoti plaukai, sako medikė, greičiau praranda blizgesį ir lankstumą, pasidaro šiurkštūs ir nepaklusnūs, elektrinasi: „Dažna ilgaplaukių klaida žiemos metu – nuo šalčio neapsaugomi plaukų galiukai. Šaltis, sniegas, drėgmė lems, kad jie greičiau „nusidėvės“ ir juos reikės nukirpti. Be to, šaltas oras skatina skalpo odos kraujagyslių spazmą, susitraukus kraujagyslėms į skalpo odą priteka mažiau kraujo, plauko šaknis gauna mažiau mitybai reikalingų medžiagų, todėl šiek tiek nukenčia ir plauko augimas, pavasarį gali varginti didesnis plaukų slinkimas.“

Kaip žinoti ir atskirti, kiek plaukų per dieną pastebėti nuslinkus yra normalu, o koks kiekis signalizuoja apie problemą? Pasak medikės, sveikam žmogui per parą normalu netekti 100-150 plaukų. Šie išslenka juos plaunant, šukuojant ar dienos metu ranka perbraukus per plaukus. Tai vyksta dėl natūralaus plauko augimo ciklo, tad nuogąstauti nederėtų.

„Suintensyvėjęs plaukų slinkimas gali būti individualus ir kas vienam yra norma, kitam gali būti gana neįprasta situacija. Paprastai atlikdami trichologinę apžiūrą mes pasakome pacientui, ar jo plaukų slinkimas yra normalus ar padidėjęs, tam reikalingos specifinės medicininės žinios“, – pasakoja dermatologė – trichologė.

Plaukų būklė po koronaviruso gali labai nuliūdinti

„Jei tokie paprasti prevenciniai metodai kaip skalpo odos masažas, masažuokliai, įvairios šukos, kaukės ir panašiai nuo plikimo ar plaukų slinkimo veiktų – nebūtų ne tik gydytojų trichologų, bet ir praplikusių ar nuplikusių žmonių“, – sako R. A. Vankevičiūtė, griaudama mitus apie veiksmingas plaukų slinkimo prevencijos priemones namuose.

Visgi, anot medikės, tai nereiškia, kad nereikia rūpintis plaukais: „Netinkama ar atsaini plaukų priežiūra kaip nuolatinis karšto plaukų džiovintuvo naudojimas, besaikis tiesinimas, šlapių plaukų šukavimas, neteisingai pasirinktos plaukų priežiūros priemonės ar plauką žalojančios procedūros – neatsargus ar perteklinis šviesinimas ir pan. – lemia plauko stiebo pažeidimus, dėl kurių plaukas neatrodys gražiai ir sveikai, todėl norint džiaugtis ilgais ir sveikai atrodančiais plaukais reikia juos tausoti ir skirti atitinkamą dėmesį priežiūrai. Sveika gyvensena irgi yra svarbi: subalansuota mityba, žalingų įpročių atsisakymas lemia ne tik tai, kad žmogus geriau jaučiasi.“

Daugėja informacijos, jog neretam, prasirgusiam COVID-19 liga, pasireiškė padidintas plaukų slinkimas. „Perbrauki per plaukus ir lieka kuokštas rankoje“, – jau prieš kurį laiką Delfi atviravo Mindaugas, persirgęs koronavirusu ir po to susidūręs su neįtikėtinai suaktyvėjusiu plaukų slinkimu. Išaugusių pacientų su šia problema srautą stebi ir šalies vaistininkai. Kodėl tai vyksta? Dermatologo – trichologo T. Raudonio teigimu, COVID infekcija, ypač sunki jos forma, sukelia didelį fizinį stresą organizmui, visos „pajėgos“ metamos gyvybiškai svarbių organų funkcijos išsaugojimui ir palaikymui:

„Tai reiškia, kad periferijoje esantys audiniai, ypač plaukai, gauna mažesnę kraujotaką, praranda mitybines medžiagas ir tai dažnai iššaukia taip vadinamą telogeninį plaukų slinkimą – didelė plaukų folikulų dalis pereina į paskutinę plauko augimo ciklo telogeno fazę, po kurios jie pradeda gausiai ir greitai kristi. Šis procesas gali užtęsti 4–6 mėn.“, – apie vieną iš koronaviruso pasekmių kalba medikas.

Taikomas medikamentinis gydymas: pataria nesiimti procedūrų nepasitarus

Pasak R. A. Vankevičiūtės, plaukų transplantacija arba persodinimas tikrai nėra vienintelis sprendimo būdas, kurį gali pasiūlyti gydytojas trichologas pacientui, jei situacija dar nėra pažengusi iki kritinio lygio. Anot medikės, egzistuoja vaistai ir procedūros, kurios padeda ne tik sustabdyti, bet ir atstatyti prarastą plaukų tankį ir apimtį, svarbiausia – laiku kreiptis pagalbos.

T. Raudonio teigimu, gydymas dažniausiai pradedamas nuo konservatyvaus medikamentinio, lokaliai ir sistemiškai vartojami vaistai, kartu neretai taikomos PRP procedūros:

„PRP – tai trombocitais praturtintos plazmos injekcijos, kurios taikomos daugelyje medicinos sričių. Procedūra pradedama paimant kraujo iš venos, kuris yra specialiai paruošiamas jį centrifuguojant – taip „raudonoji“ kraujo dalis atsiskiria nuo „baltosios“, kurioje gausu augimo faktorių, mitybos medžiagų ir koncentruotų trombocitų. Visa tai padeda plaukų folikulams regeneruotis, juos pamaitina. Todėl esant tam tikroms plaukų būklėms PRP gali būti labai naudinga, tačiau prieš procedūras yra būtina gydytojo trichologo apžiūra ir įvertinimas, ar ta procedūra tikrai yra reikalinga.“

Medikas sako sutinkantis pacientų, kurie atvykę į konsultaciją sako, kad jau išbandė PRP injekcijas ir nusivylė nepastebėję jų naudos: „Taip yra todėl, kad ne visoms būklėms padės tik plazmos injekcijos, dažnai reikia kombinuoto gydymo, kurio vienas iš sudėtinių dalių ir bus injekcijos. Būtent dėl to mūsų klinikoje pacientas negali iš karto užsiregistruoti PRP procedūrai, prieš tai gydytojas trichologas visada įvertina, ar jos reikalingos, ir paaiškina, kokio papildomo gydymo gali prireikti, kokio rezultato tikėtis.“

Plaukų transplantacijos eiga: pasakoja apie visą dieną trunkančią procedūrą

Jei pritaikytas gydymas visgi neatneša lauktų rezultatų, gali būti pasitelkiama plaukų transplantacija:

„Tai visos dienos procedūra, vidutinė trukmė 6 – 8 val., kurios esminis principas – plaukų folikulų perkėlimas iš sveikos ir neplinkančios donorinės (t.y. nugarinės skalpo dalies) zonos į plikimo pažeistą arba recipiento zoną. Mūsų klinikoje taikoma pažangiausia ir populiariausia FUE arba folikulinio vieneto ekstrakcijos metodika“, – apie būdą vėl džiaugtis vešliais plaukais kalba medikas.

Pasak T. Raudonio, procedūros rytą pacientas susitinka su gydytoju, aptaria iškilusius klausimus, paaiškinama procedūros eiga ir suformuojamas plaukų augimo linijos dizainas – matavimai atliekami milimetrų tikslumu, įvertinama individuali veido ir skalpo anatomija, sudaroma natūraliausiai pacientui dabar ir ateityje atrodysianti plaukų linija.

Vėliau pereinama prie recipiento zonos paruošimo: „Pacientui dažniausiai nutrumpinami plaukai, atliekama lokali anestezija – pacientas procedūros metu nėra užmigdomas, gali aktyviai bendrauti su gydytojais. Išplikusioje zonoje atliekama daug mažų skylučių (0.9–1.3 mm) tinkamu kampu, pasvirimu ir tankiu, siekiant kuo natūralesnio plaukų augimo“, – apie procedūros eigą pasakoja gydytojas.

Kai recipiento zona paruošta, pacientas apsiverčia ant pilvo, nugarinėje skalpo zonoje mažyčiu, 0.7–0.9 mm skersmens, motorizuotu grąžteliu atliekami cilindriniai pjūviai aplink plaukų folikulus, taip juos atlaisvinant nuo aplinkinių audinių. Vėliau folikulai ištraukiami, rūšiuojami ir laikomi žemoje temperatūroje, kol bus implantuoti atgal.

Galiausiai išgauti plaukų folikulai po vieną mažyčiais pincetais įsodinami į procedūros pradžioje padarytas skylutes. „Visa tai – itin smulkmeniškas darbas, kuriam reikalingas didelis susikaupimas, speciali didinanti optika ir didelė bei gerai „susidirbusi“ specialistų komanda“, – sako T. Raudonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)