Prieš kelias dienas monarchė išgąsdino savo gerbėjus naktį praleidusi ligoninėje, paskutinį kartą joje praleido naktį prieš 8 metus – 2013 metais. Šį kartą rūmų atstovai paaiškino, kad karalienė ligoninėje liko dėl tam tikrų preliminarių tyrimų. Karalienė jau grįžo prie savo karališkųjų pareigų, kas dar labiau verčia stebėtis jos stiprybe. 95-erių karalienės sveikata ir fizinė ištvermė jau tapę legenda.

Savo knygoje „Tegyvuoja karalienė“ gyvenimo būdo ir britų kultūros tyrinėtojas Bryanas Kozlowskis pažvelgė į kasdienį karalienės Elžbietos gyvenimą, atskleidė, kaip ji gyvena, kaip dirba, ką valgo, kaip stiprina savo sveikatą. Štai keletas Didžiosios Britanijos kultūros ikonos kasdienių paslapčių, kurios gali padėti ir jums nugyventi ilgesnį, sveikesnį ir laimingesnį gyvenimą.
Karalienė Elžbieta II pagerbė velionio vyro atminimą

Malonumą teikiančios kasdienės mankštos

Karalienė Elžbieta niekada gyvenime intensyviai nesportavo, nesilaikė griežto mankštos režimo, tačiau fizinis aktyvumas buvo įtrauktas į jos kasdienybę dešimtmečius bei jos fizinė ištvermė yra nepralenkiama. B. Kozlowski pažymi, kad nepaisant įtempto grafiko, ji visada rasdavo laiko lengvoms ir malonioms sau mankštoms. Karalienei patinka vaikščioti su savo korgiais ir jodinėti.

Pasak Annette Medina–Walpole, medicinos daktarės ir Amerikos geriatrijos asociacijos prezidentės, fizinio ir psichinio aktyvumo palaikymas padeda kasdienėje veikloje. Įrodyta, kad mankšta pagerina kognityvinę funkciją ir padeda gydyti tokias ligas kaip artritas. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suaugusiesiems kiekvieną savaitę skirti bent 150 min. vidutinio sunkumo arba 75 min. intensyvios fizinės veiklos kartu su jėgos pratimais du kartus per savaitę.

Subalansuota dieta

Nors karalienė laikosi subalansuotos mitybos, leidžia sau retkarčiais paskanauti ko nors saldaus bei išgerti alkoholinį gėrimą. Monarchė brangina savo arbatos rutiną – šventą pertrauką, kai nustumia darbus į šalį ir pasilepina skanėstu. Tarp jos mėgstamiausių yra trapios tešlos paplotėliai, nedideli sumuštinukai su aviečių uogiene ir šokoladinis sausainių pyragas. Ir nors tiek gėrimai, tiek saldumynai vartojami saikingai, „The Sunday Telegraph“ rašo, kad gydytojai neseniai karalienei visgi patarė atsisakyti savo įprastų alkoholinių gėrimų – džino ir „Dubonnet“ aperityvo prieš pietus ir džino su vermutu prieš vakarienę.

Karalienė Elžbieta II

Senstant mums labiausiai tinka maistinių medžiagų dietos, kuriose gausu vaisių, daržovių, liesų baltymų ir sveikų riebalų, praneša Harvardo medicinos mokykla. Tačiau atimdami iš savęs malonumą suvalgyti ką nors saldaus ar mažiau sveiką patiekalą, keliame sau nereikalingą nerimą ir stresą, vėliau galime jais tiesiog persivalgyti, kas būtų gerokai blogiau.

Proto mankšta ir mokymasis visą gyvenimą

Net sulaukusi 95 metų, karalienė vis dar domisi pasauliu ir yra atvira mokytis naujų dalykų. B. Kozlowski savo knygoje rašo, kad kasdien valandų valandas ieško naujų žinių. Karalienė Elžbieta II ne tik tebėra soste, bet ir nuolat dalyvauja aukšto lygio susitikimuose. Ruošimasis jiems, bendravimas, kasdieninis domėjimasis tuo, kas vyksta aplink, stipriai palaiko ir gerina psichiką.

Iššūkiai galvosūkiuose, strateginiuose žaidimuose, diskusijose ir pokalbiuose, kaip ir bet kokia kita protinė veikla bėgant metams palaikys jūsų psichinę formą.

Gebėjimas prisitaikyti prie pokyčių ir humoro jausmo turėjimas

Gebėjimas prisitaikyti prie naujovių pašalina stresą, kurį galima patirti priešinantis pokyčiams. Tai yra vienas iš pagrindinių veiksnių, norint gyventi ilgą, visavertį ir prasmingą gyvenimą. Karalienė į gyvenimą žiūri „puspilne stikline“ ir praktikuoja tai, ką psichologai vadina „naudos ieškojimu“.

Karalienė garsėja kaip turinti puikų humoro jausmą, taip praskaidrindama nuotaiką nei tik bendraudama su artimiausiais šeimos nariais, bet ir karališkųjų renginių metu. Ji taip pat randa ir kitų būdų, kaip save pralinksminti. Knygoje „Tegyvuoja karalienė“ atskleidžiama, kad vienas mėgstamiausių karalienės žaidimų yra „Pagauti ministrą“, kuomet ji atsakingai ruošiasi savaitiniams susitikimams su JK Ministru Pirmininku ir bando kaskart jį nustebinti tuo, ko jis nepastebėjo vadovaudamas Vyriausybei.

Kokybiškas poilsis

Nepaisant to, kad darbe beveik visada sunku, karalienei reikia laiko pailsėti ir pasikrauti. Monarchė vyksta ilsėtis į Balmoral pilį, leidžia laiką gamtoje ar mėgaujasi ramiu laiku viena. Net ir ilsėdamasi ji taip pat daro reguliarias dienos arbatos pertraukėles.
Psichologai teikia, kad rasti laiko poilsiui labai svarbu. Ypatingai dirbant nuotoliniu būdu, kai namuose dirbama, būtina rasti laiko kelias minutes sau. Pasirūpinimas savimi turėtų būti mažų, prasmingų būdų pasikrauti ieškojimas: ar tai būtų kepimas, ar mėgstamų laidų žiūrėjimas, ar meditacija, ar mankšta, ar dar kas nors, kas jus džiugina. Šios akimirkos pagerins jūsų nuotaiką, sumažins stresą ir padarys jus produktyvesnį.

Joe Bidenas susitiko su karaliene Elžbieta II

Bendravimas ir pagalba kitiems

Tvirti ryšiai yra labai svarbūs karalienei, kuri turi turtingą socialinį gyvenimą. Kaip ir ji, galite pagerinti savo emocinę sveikatą, artimiau palaikydami ryšius su šeima, draugais, platesne bendruomene. Žmonės, turintys tvirtus ryšius, paprastai gyvena ilgiau nei tie, kurie jų neturi.

Savanoriška veikla ir dalijimasis su kitais taip pat gali būti džiuginantis ir prasmingas. Labdaringa veikla labai svarbi karalienei Elžbietai II, daugiau nei 600 organizacijų globėjai.

Reguliari medicininė apžiūra

Karalienė profilaktiškai tikrinasi sveikatą. Profilaktinės patikros vyrams ir moterims turėtų apimti kraujospūdžio, cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje matavimus. Ankstyvesni rezultatai gali pristabdyti mirtinas, tačiau išvengiamas ligas, tokias kaip širdies priepuoliai, insultai ir diabetas. Vyrams taip pat gali būti patariama kasmet pasitikrinti prostatą, o moterims – reguliariai tikrintis krūtis, mamografiją, dubens tyrimą ir PAP testą.

Rūpinimasis savo oda

Nors atrodytų, kad karalienė atrodo jaunatviškai ir dėl to, kad naudoja prabangias veido bei kūno priežiūros priemonės, tai nėra tiesa. Jos naudojamos priskiriamos vidutiniškai brangiems britų odos priežiūros prekių ženklams. Be to, didžiąją gyvenimo dalį karalienė vengė pernelyg didelio saulės poveikio ir beveik nenaudojo makiažo. Jos mėgstamiausia atostogų vieta taip pat yra ne šiltuose kraštuose, o Škotijoje.
Karalienė Elžbieta II

Tikslų siekimas ir įpročių turėjimas

Tikslų siekimas išlaikė karalienę aukštumoje viso valdymo metu. Ji ir toliau priima savo tikrąjį pašaukimą po įprasto pensinio amžiaus. Monarchė turi labai stiprų pareigos jausmą, tačiau jūsų tikslas gali būti bet kas, kas jums ką nors reiškia, nesvarbu, ar tai jūsų šeima, draugai, darbas ar pomėgiai, dėl kurių esate aistringi.

Įprasti įpročiai gali būti netgi labai naudingi. Pasak „Northwestern Health“, gyvenimas visiškai be jokios rutinos sukelia papildomą stresą, blogus miego įpročius, nesveikus mitybos įpročius ir silpnus laiko valdymo įgūdžius.

Atradę laiko savo užimtoje dienotvarkėje, galite psichiškai atsipalaiduoti nuo gyvenimo iššūkių. Remiantis tyrimais, pomėgiai (net kažkas tokio paprasto kaip sodininkystė!) ir gyvenimo tikslas gali prailginti ilgaamžiškumą ir gyvenimo trukmę. Kiti tyrimai rodo, kad pomėgiai, tokie kaip skaitymas, koncertų ar meno ekspozicijų lankymas, amatai, prisijungimas prie klubų ir fizinė veikla, gali padėti sumažinti demencijos riziką.

Senėjimo priėmimas ir pagarba savo amžiui

Kaip ir karalienės ilgaamžė mama, kuriai suėjo 101 metai, Elžbieta II atrodo jau gimusi gyventi ilgai. Bėgant metams karalienė tampa vis šiltesnė ir lengviau prisitaikanti. Kaip dažnai sakydavo velionė karalienė Motina, „po 80 metų viskas yra daug smagiau“. Žvelgiant į karalienę šiandien, puiku žinoti, kad senėjimas dažnai reiškia daugiau linksmybių, mažiau spaudimo ir galimybę atsiduoti savo aistroms, rašoma knygoje.

Karalienė Elžbieta II

Beveik 70 metų soste karalienė Elžbieta gerbė save kiekviename savo amžiuje. Niekada nepasidavė tuštybei, išlaikė puikią išvaizdą, nesibaimino ryškėjančių raukšlių ar nedidelių sveikatos pokyčių. „Elžbieta II su kiekvienais metais „tapo lengvesnė ir pilnesnė gyvenimo“. Karalienės ikoninis įvaizdis tapo rekordiniu, gyvu sukauptos patirties ir didžiulės išminties archyvu, o ne dirbtinai sunkiai laimėtomis pamokomis“, – savo knygoje rašo B. Kozlowski.

A. Medina-Walpole sako, kad senėjimas yra labai individualus: „Sveikatos pokyčiai yra natūrali, reali senėjimo dalis, tačiau tai neturėtų trukdyti maksimaliai padidinti savo gyvenimo kokybę kiekviename etape. Sveikas senėjimas yra fizinė, psichinė ir socialinė gerovė, bet tai nėra liga ar ligoninė. Susidūrimas su sveikatos negalavimais dar nereiškia, kad jūs senstate nesėkmingai“.