Ananasų istorija

Kuomet 1493 m. Kristupas Kolumbas atsidūrė prie Gvadelupos krantų, tenykščiai indėnai jį nuoširdžiai priėmė ir padovanojo sultingą vaisių, kuris atrodė kaip didžiulis kūgis ir reiškė draugystės ženklą bei svetingumo simbolį. Kilęs iš Brazilijos ir Paragvajaus, ananasas paplito po visą Pietų ir Centrinę Ameriką, Meksiką, Karibus. Kolumbas šiuos egzotiškus vaisius parplukdė ir į Ispaniją. Europoje kilo tikras ananasų bumas: jie buvo itin vertinami turtingiausių didikų, nes kiti jų tiesiog negalėdavo įpirkti. Ananasų, kurie simbolizavo prabangą ir turtą, pasiūla buvo itin maža. XIX amžiuje ananasų sodintojai padarė unikalų atradimą – iš lapų gamino patvarius egzotiškus siūlus. Lengvas audinys buvo labai populiarus tarp mados dizainerių ir jos gerbėjų, kurie vertino unikalias medžiagos savybes. Iki šios dienos kai kurie dizaineriai suknelėms gaminti naudoja tik tokį audinį.

Kelios dešimtys rūšių

Ananasai auga atogrąžų klimato zonoje. Tai yra daugiametis augalas, kuris mėgsta sausrą ir užauga iki 1,5–2,5 metro aukščio. Pasaulyje skaičiuojama apie 80 ananasų rūšių. Visų šių rūšių forma yra beveik vienoda, tačiau svoris gali svyruoti nuo 0,5 kg iki 4 kg.

Ananasui užaugti ir subręsti – iki 3 metų

Ananasas skaniausias ir naudingiausias, kai yra visiškai prinokęs, o jam užaugti reikia laukti iki trejų metų. Ananasą galite pabandyti užsiauginti ir patys – nupjaukite viršų ir pasodinkite į dirvą, nors dėl mūsų klimato tai gali pavykti sunkiai. Įdomu tai, kad ananasas, jį nuskynus, toliau nebenoksta.
Vaisiai

Didžiausias pasaulyje ananasas – Australijoje

Didžiausią pasaulyje užfiksuotą ananasą 2011 m. išaugino Christine McCollum iš Australijos. Jo ilgis buvo 32 cm, plotis 66 cm, svoris 28 kg.

Daugiausia ananasų užauginama Kosta Rikoje

Kosta Rika, Filipinai ir Brazilija – daugiausia ananasų užauginančios ir eksportuojančios šalys pasaulyje. Taip pat nemažai išauginama jų Tailande, Indijoje, Indonezijoje, Nigerijoje, Kinijoje, Meksikoje, Kolumbijoje.

Didžiausia ananasų plantacija pasaulyje – Havajuose

Didžiausias ananasų sodas pasaulyje yra „The Dole Plantation“, besidriekiantis per 20 hektarų, kuriame auga tūkstančiai šių spalvingų augalų. Ananasai havajiečių kalba yra žinomi kaip Halakahiki (užjūrio vaisiai).

Ananasai pagerina širdies sveikatą

Šie vaisiai turi nemažai maistinių medžiagų, galinčių pagerinti širdies sveikatą. Tai yra maistinės skaidulos, vitaminas C ir kalis. Maistinės skaidulos efektyviai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Didesnis kiekis suvartojamo kalio siejamas su mažesne širdies ligų rizika. O jei pradėsite vartoti daugiau kalio ir sumažinsite natrio kiekį, tai bus pats efektyviausias mitybos pakitimas, kokį galite padaryti, kad pagerintumėte širdies sveikatą.

Normalizuoja kraujospūdį

Ananasas turi sukaupęs nemažai kalio, o didesnis suvartojamo kalio kiekis yra siejamas su sumažėjusiu kraujo spaudimu.
Vaisiai

Vitamino C bomba

Maždaug 250 g ananaso gabalėlyje yra daugiau nei 100 procentų rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Kaip žinoma, šis vitaminas padeda palaikyti imunitetą, užkirsti kelią ląstelių pažeidimams. Vitaminas C veikia ir mūsų taliją. Vienas mokslinis tyrimas atskleidė, kad sportuojantys žmonės, kuriems trūksta šio vitamino, sudegina 25 procentais mažiau kalorijų. Per mažas vitamino C kiekis kraujyje taip pat siejamas su didesniu kūno riebalų kiekiu ir juosmens apimtimi.

Padeda odai išlikti sveikai

Ananasai turi daug mangano (250 g jo yra tiek, kad atstoja 75 proc. rekomenduojamos dienos normos). Šis mineralas, kaip ir vitaminas C, reikalingas kolagenui – baltymui, apsaugančiam odą nuo raukšlių ir suglebimo, – susidaryti. Manganas taip pat veikia kaip antioksidantas, saugo odą nuo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio. Tad vasara – pats tinkamiausias metas valgyti ananasus.

Mažina uždegimus ir padeda gyti žaizdoms

Bromelainas, kurio yra ananaso viduryje, gali sumažinti patinimus, kraujosruvas, žaizdų gijimo laiką ir sužeidimų ar chirurginės intervencijos sukeltą skausmą. Bromelainas naudojamas gydyti sausgyslių patempimo sukeltą uždegimą, raiščių patempimą ir esant kitoms nedidelėms raumenų traumoms.

Padeda geriau virškinti

Ananasai labai dažnai naudojami marinatuose, nes suminkština mėsą. Tačiau ši nuostabi vaisių savybė atsiskleidžia ne tik kulinarijoje. Po sočių pietų išgerkite stiklinę ananasų sulčių ar suvalgykite riekelę šviežio ananaso – jis padės virškinti baltymus ir sumažins pilvo pūtimo, nevirškinimo, sunkumo skrandyje tikimybę. Ananasuose esančios maistinės skaidulos pasirūpina, kad žarnynas funkcionuotų it pagal laikrodį, apsaugotų nuo vidurių užkietėjimo ir palaikytų žarnyno švarą.

Skatina vaisingumą

Norinčios pastoti moterys gali drąsiai valgyti ananasus. Šie vaisiai turi reikalingų organizmui medžiagų: vitamino C, beta karoteno, vario, cinko ir folio rūgšties. Vaisingumą skatina ananasuose esantys antioksidantai, galintys apsaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Mažina pykinimą

Jeigu pykina, kyla šleikštulys skrendant lėktuvu ar važiuojant automobiliu, išgerkite stiklinę ananasų sulčių. Jos taip pat padeda nuo pykinimo besilaukiančioms.

Gali apsaugoti nuo vėžio

Ananasas, kuris yra puikus vitamino C šaltinis, gali neleisti laisviesiems radikalams pažeisti ląstelės DNR ir gali apsaugoti nuo vėžio. Beta karotenas, esantis ananasuose, taip pat gali padėti apsisaugoti nuo prostatos vėžio ir gaubtinės žarnos vėžio, o maistinės skaidulos – padėti išvengti gaubtinės ir storosios žarnos vėžio.

Stiprina kaulus

Ananasuose esantis manganas stiprina kaulus ir jungiamuosius audinius. Stiklinė ananasų sulčių patenkina 70 proc. šios mineralinės medžiagos paros poreikio.

Mažina stresą

Tai – geras B grupės vitaminų, gerinančių smegenų efektyvumą ir funkcionalumą bei mažinančių stresą, šaltinis.

Padeda gydyti kosulį ir peršalimą

Didelė uždegimus slopinančio bromelaino ir vitamino C koncentracija padeda kovoti su peršalimu ir kosuliu, mažina kvėpavimo takų pabrinkimus.

Padeda mesti svorį

Ananasas malšina alkio jausmą ir gali būti puikus asistentas kovojant su antsvoriu, nes turi gana mažai kalorijų – 100 g jų yra tik 50. Ananase nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio.

Ananasą reikia valgyti iškart

Visiškai prinokę ananasai labai greitai genda. Jie turėtų būti suvartoti per pirmąsias dvi dienas. Ananasus galima valgyti šviežius, šaldytus ar konservuotus, dėti į vaisinius kokteilius ar salotas. Šviežias ananasas puikiai tinka kopūstų salotoms, ypač dera su žuvų patiekalais, jo žiedus galima kepti grilyje.

Konservuoti ananasai

Pagal skonį konservuoti ananasai nėra prastesni už šviežius. Konservuoti ananasai saldūs, sultingi, minkšti ir kvapnūs. Tačiau verta žinoti, kad termiškai apdorojus ananasus bromelainas ir vitaminas C neišlieka.

Džiovinti ananasai

Džiovintus ananasus vertinga vartoti, siekiant išsaugoti organizmui naudingas mineralines medžiagas, taip pat skaidulines medžiagas, dar vadinamas maistinėmis skaidulomis. Džiovintus ananasus rekomenduojama naudoti kaip užkandį vietoj įvairių konditerijos gaminių (saldainių, sausainių ir kt.). Gydytojai taip pat rekomenduoja jį kramtyti žmonėms, bandantiems mesti rūkyti. Reikėtų pažymėti, kad džiovintus ananasus, skirtingai nei šviežius, gali vartoti visi, įskaitant tuos, kurie turi skrandžio problemų.

Iš ananasų žievelių ruošiami gėrimai

Meksikoje ananasų žievelės nėra išmetamos: iš jų ruošiamas gaivinamasis gėrimas, – meksikiečiai užpila ananasų žieves saldžiu vandeniu ir laiko šiltoje vietoje. Po 2–3 dienų prasideda skysčio fermentacija.

Kam reiktų vengti ananasų

Ananasas gali būti alergiškas produktas vaikams iki vienų metų. Ananaso patartina nevartoti žmonėms, turintiems inkstų problemų ar vartojantiems vaistus, kurie gali sulaikyti kalį organizme. Nuo per didelio ananasų kiekio gali skaudėti skrandį, kilti alerginė reakcija ar viduriavimas. Tad nors ananasai išties naudingi organizmui, patartina juos vartoti saikingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)