Gydomosios galios žinomos nuo seniai

Anot dietistės Jūratės Gliožerienės, granatmedis yra vienas seniausių vaismedžių, o vaisiaus sėklas drąsiai galima vadinti super maistu: „Tai ne tik didelę naudą organizmui duodantis vaisius, bet ir gydomųjų „galių“ turintis maistas. Granatuose gausu antioksidantų, saugančių organizmą nuo laisvųjų radikalų, vitamino C, B grupės, K ir mineralų: kalcio, magnio, kalio, cinko, natrio, mangano ir kt.“

Granatai, sako J. Gliožerienė, padeda normalizuoti hormoninę veiklą, pasižymi antivėžinėmis savybėmis, gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Be to, vaisius tirpdo cholesterolio sankaupas arterijose, reguliuoja skrandžio veiklą, stabdo senėjimą ir teikia naudą odai.

Jūratė Gliožerienė

„Valgyti granatų sėklas ypač rekomenduojama anemija sergantiems žmonėms, norintiems pakelti hemoglobiną, mat sėklose gausu geležies“, – pasakoja specialistė. Kaip žinoti, kada granatas jau sunokęs? Žievelė turėtų būti tamsaus rubino spalvos.

Daugiausia naudos toje vaisiaus dalyje, kurią dažnas išmeta

Visgi, kaip liaudies išmintis byloja, kas per daug – nesveika: „Per gausus vartojimas gali pakenkti danties emaliui, sukelti alergiją, viduriavimą. Žmonėms, turintiems skystą kraują, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad vitaminas K, esantis šiame vaisiuje, mažina kraujo krešumą“,– kalba dietistė.

J. Gliožerienės teigimu, dėl granatuose esančio didelio vitamino C kiekio, asmenims, turintiems skrandžio problemų, taip pat reikėtų nepadauginti. Vienas granato vaisius per dieną – tinkamiausias pasirinkimas.

Nors skaniausia granato dalis – rausvas minkštimas, tik jį neretas ir suvalgome, visgi esmė – toje mažoje sėklytėje minkštimo viduryje: „Didžiausia nauda slepiasi būtent pačioje granato sėkloje. Raudonas apvalkalas prie baltos sėklos yra priedas, kuris taip pat yra naudingas“, – sako pašnekovė.

Granatų sėklas dietistė pataria ne tik valgyti vienas ar spausti sultis, bet ir dėti į kokteilius ar jomis gardinti salotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)