– Kuo sula naudinga mūsų organizmui?

– Beržų sula – Lietuvoje plačiai paplitęs pavasarinis gėrimas. Sula pasižymi gana geru savo antioksidaciniu poveikiu, o, kaip žinia, antioksidantai – tai svarbios medžiagos, kovojant su senėjimo procesais. Dėl gausios mineralų koncentracijos sula gali būti vertingas gėrimas su nedideliu, vos 1 proc., cukrų kiekiu.

– Kokių mineralų ar vitaminų yra suloje?

– Kalcio ir kalio koncentracija suloje yra didžiausia, tačiau randama ir šiek tiek kitų mineralų, tokių kaip magnis, manganas, cinkas ir pan.

– Galbūt šis gėrimas gali padėti įveikti kažkokias ligas?

– Negalėčiau teigti, jog sula gydo ligas, tai tiesiog gali būti naudojama kaip natūralus maisto papildas, elektrolitų turintis gėrimas, tuo pačiu pasižymintis antioksidaciniu poveikiu ir papildantis organizmą mineralais.

Živilė Dumbraitė

– Kiek sulos galima išgerti? Ar yra kažkokia riba, kai jau per daug? Taip pat, ar yra žmonių, o galbūt diagnozių, kada sulos gerti nederėtų?

– Kadangi suloje yra tikrai nedaug cukrų, šiek tiek gliukozės ir fruktozės, kurią mūsų organizmas pasisavina lengviau nei sacharozę, kurią dar reikia suskaldyti, tad sula jos sezono metu netgi galime pakeisti įprastai geriamą vandenį. Sunkiųjų metalų joje susikaupia palyginus nedaug, netgi jei aplinkoje jų ir yra, tad negalėčiau įvardinti, kad šis gėrimas kažkam netiktų.

– Ar sulą galima gerti tik vieną, o gal yra kitokių sveikų vartojimo būdų? Galbūt sulą galima panaudoti, gaminant kažkokį gėrimą ar valgį?

– Žinoma, geriausia mėgautis sula natūralia, tokia, kokia ji yra. Laikant tinkamomis sąlygomis, sula nepraras savo gerų savybių net ir kelis mėnesius, tad ją patartina laikyti šaltai, 0-6 laipsnių temperatūroje. Nors vis dažniau matome, kad naujos technologijos leidžia pasterizuoti sulą ir ją vartoti ilgiau, visgi vertingiausia yra šviežia sula. Papildžius sulą vaisiais, gausime puikų gėrimą, tačiau tokiu atveju jau keisis jo sudėtis ir maistinė vertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)