Produktai, prisotinti vitamino C

V. Jokimienė atkreipia dėmesį, kad vitamino C gausu ne tik citrusiniuose vaisiuose (citrinose, apelsinuose, greipfrutuose), bet ir pomidoruose, bulvėse, ypač jo daug svogūnų galvose. Taip pat vitamino C yra papajose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, žiediniuose kopūstuose, špinatuose, kiviuose, meduje.

Vitamino C kiekis vaisiuose priklauso nuo dirvožemio, klimato, šviežumo, laikymo sąlygų, ruošimo būdo.

Vitaminas C jautrus karščiui, šviesai, drėgmei, reaguoja su deguonimi. Reikia žinoti, kad ruošiant maistą prarandama apie 40 proc. vitamino. Tad maisto produktus, kuriuose gausu vitamino C, geriausia valgyti žalius.

Kiek vartoti vitamino C

90 proc. vitamino C organizmas pasisavina iš maisto. Taigi, jei mityba subalansuota, žmogus gauna visą paros rekomenduojamą vitamino kiekį iš maisto.

Rekomenduojama paros norma suaugusiam vyrui – 90 mg, o moteriai - 75 mg, nėščioms moterims – 85 mg, žindančioms – 120 mg.

Kada vitamino C reikia vartoti dažniau

Didesnio šio vitamino kiekio reikia ne tik tiems, kurie turi genetinį polinkį, bet ir tiems, kurie prastai maitinasi ir jų mityba nėra subalansuota. Taip pat rūkaliams, nes didesnė vitamino koncentracija sunaudojama laisviesiems radikalams pašalinti, kurie susidaro rūkant. Rūkančių žmonių organizmas absorbuoja tik 60 proc. vitamino C.

V. Jokimienė pataria didesnio vitamino C kiekį duoti kūdikiams, kurie maitinami karvės pienu, nes jame yra per maža šio vitamino koncentracija bei dalis vitamino sunyksta veikiant šilumai – šildant pieną.

Besilaukiančioms moterims taip pat reiktų vartoti daugiau vitamino C.

Gerokai daugiau vitamino reikia patiriant stresą, kilus infekcijos pavojui, valgant daug baltymų turintį maistą. Absorbcija taip pat sumažėja vartojant vitaminą kartu su saldumynais.

Prieš didinant vitamino C dozes, vaistininkė pataria pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Vitamino C trūkumas

V. Jokimienė kviečia paistyti savo organizmo siunčiamų ženklų, nes pritrūkstant šio vitamino, galima pastebėti aiškius požymius. Esant askorbo rūgšties trūkumui organizme, susergama skorbutu – avitaminozės forma, pasižyminčia tokiais simptomais, kaip: dantenų paburkimas, dantų pokyčiai, per didelis kraujavimas, prastas gijimas, dažnos infekcijos, susilpnėjęs imunitetas, nežymi anemija, lengvai atsirandančios mėlynės. Sunkiai ir ilgai gyjantys įdrėskimai bei įpjovimai irgi gali būti apie vitamino C trūkumą bylojantis ženklas.

Taip pat jeigu oda atrodo išblyškusi, papilkėjusi, plaukai nutriušę, slenka, netekę žvilgesio, o nagai skilinėja – tai irgi gali būti, kad nepakanka šio vitamino. Jei dažnai sergate, vadinasi, jūsų imuninė sistema nusilpusi ir ją sustiprinti gali šis vitaminas.

Ankstyviausi požymiai, kad trūksta šio vitamino yra silpnumas, nuovargis, nemiga, irzlumas, svorio kritimas, sąnarių, raumenų skausmai. Laiku pastebėjus ir imantis priemonių, galima atstatyti vitamino C trūkumą ir toliau gyventi sveikai.

Vitamino C perteklius

Vaistininkė sako, kad vitaminas C organizme išbūna neilgai, yra mažai toksiškas, jo perdozavimas pasitaiko retai. Dažniausiai skundžiamasi viduriavimu, pykinimu, pilvo spazmais, kitais virškinamojo trakto sutrikimais.

Didelis vitamino C suvartojimas taip pat gali padidinti oksalato ir šlapimo rūgšties išsiskyrimą su šlapimu, o tai gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo, ypač asmenims, turintiems inkstų sutrikimų.

Vitamino C suvartojimas gali sukelti geležies absorbcijos perteklių. Sveikiems žmonėms tai susirūpinimo nekelia, tačiau asmenims, sergantiems paveldima hemochromatoze, lėtinis didelių vitamino C dozių vartojimas gali sustiprinti geležies perkrovą ir sukelti audinių pažeidimus.

Ar vitaminas C gydo peršalimo ir širdies ligas

„Vitaminas C – išties labai populiari priemonė, naudojama siekiant išvengti peršalimo ligų. Daugelis žmonių, norėdami išvengti peršalimo, vartoja vitamino C papildus. Deja, tai gali būti ne taip naudinga. Nors kai kurie tyrimai rodo, kad žmonėms, reguliariai vartojantiems vitamino C papildus, gali būti šiek tiek trumpesnė peršalimo ligų trukmė ar šiek tiek lengvesni simptomai, daugumai žmonių vitamino C padidinimas nesumažina peršalimo rizikos“, - pastebi vaistininkė.

Visgi, vitaminas C yra labai svarbus imuninei funkcijai ir norint gerai jaustis reiktų pasistengti užpildyti vitamino C trūkumo spragą.

Vitaminas C gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai dėl kelių priežasčių. Tyrimai parodė, kad jis turi antioksidacinių savybių, padeda išplėsti kraujagysles, pagerinti azoto oksido gamybą. Tai gali padėti apsisaugoti nuo širdies ligų ir hipertenzijos ar aukšto kraujospūdžio.

Ar vitaminas C padeda mesti svorį

Mažas vitamino C kiekis kraujyje siejamas su didesniu KMI , kūno riebalų procentais ir juosmens apimtimi, palyginti su žmonėmis, kurių koncentracija normali. Tyrimai rodo, kad vitamino C kiekis gali turėti įtakos organizmo gebėjimui naudoti riebalus kaip kuro šaltinį tiek fizinio krūvio metu, tiek ramybės būsenoje.

„Norint gauti naudos iš vitamino C, reiktų susitelkti ne tik į tam tikrus maisto produktus, kuriame gausu šio vitamino, bet ir susitelkti į fizinį aktyvumą“, - pataria vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)