Kūnas siunčia nuovargio signalus, bet kaip į juos atsakyti?

Kineziterapeutė Viktorija Kringelienė pastebi, kad ilgas, varginantis darbas prie kompiuterio ir nuolatinė įtampa šiuo sudėtingu laikotarpiu atsiliepia ne tik mūsų psichologinei būklei: „Nuovargio signalus pirmiausiai siunčia kūnas. Sustabarėję ir kieti raumenys, ypač nugaros, sukelia skausmą. Negalime jaustis pilnavertiškai, nuolat stinga energijos, todėl itin svarbu didinti kūno paslankumą ir gydyti skausmą, pasitelkiant mankštą bei fizioterapijas.“

Viena iš puikiai tam tinkančių gydomųjų procedūrų, anot Klaipėdos „Vėtrungės klinikos“ kineziterapeutės, yra kineziterapija vertikalioje vonioje: „Jos metu vandenyje įvairiomis kryptimis su tam skirtomis pagalbinėmis priemonėmis atliekami stuburo ir sąnarių tempimo pratimai.“ Specialios priemonės, anot V. Kringelienės, parenkamos individualiai pagal paciento poreikį, kad pratimas būtų nukreiptas į konkrečią problemą ir efektyviai ją spręstų.

Vertikalios vonios procedūra, sako pašnekovė, su kineziterapeutu atliekama 34 laipsnių temperatūros vandenyje: „Tokia temperatūra reikalinga, nes šiltame vandenyje pagerėja kraujotaka, iš pavargusių raumenų pašalinami įvairūs toksinai, raumenys atsipalaiduoja, mankštindamasis žmogus nejaučia skausmo“, – kalba V. Kringelienė. Vienas užsiėmimas trunka apie pusvalandį, po jo rekomenduojama 1,5-2 val. ramiai gulėti ant nugaros ir ilsėtis.

Nors nauda – įvairiapusė, procedūra tinka ne kiekvienam

Ko galima tikėtis iš kineziterapijos vertikalioje vonioje? Kineziterapeutė sako, kad po šių procedūrų kurso sumažėja ir išnyksta sąnarių, nugaros skausmai, sustiprėja raumenys, didėja sąnarių paslankumas.

„Vertikali vonia rekomenduojama nugaros skausmų, išvaržų, radikulito, osteochondrozės, neurologinių ir širdies ligų bei kvėpavimo ligų gydymui. Be to, reguliariai atliekant vertikalių vonių procedūras, padidėja fizinio krūvio toleravimas, gerėja medžiagų apykaita, sumažėja svoris, pastebima, kaip pagerėja nuotaika“, – apie vandens procedūros galią kalba specialistė.
Vertikalios vonios

Anot pašnekovės, vertikalios vonios yra neabejotinai naudingos žmonėms, dirbantiems sunkų protinį ar fizinį darbą, profesionaliems sportininkams, tiek profilaktikos, tiek gydymo tikslais, taip pat asmenims su netaisyklinga laikysena. Kineziterapeutė primena, tai – gydomoji procedūra, tad ją gali skirti fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, procedūros metu būtina specialisto priežiūra.

Kad ir kaip gerai viskas skamba, kineziterapija vertikalioje vonioje – ne visiems: „Vertikalios vonios procedūros negalima atlikti, jei yra progresuojanti ligos eiga, pasireiškia grėsmingi širdies ritmo sutrikimai, sergama nestabilia krūtinės angina, epilepsija, odos ligomis“, – apie atvejus, kada teks dairytis kitų procedūrų, pasakoja V. Kringelienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)