Vaisius, savyje slepiantis daugybę gėrio

Dietistė ir asmeninė trenerė Rūta Beišytė – Aminova pasakoja, kad be to, jog kiviuose gausu vitamino C, būtino stipriam imunitetui, šis vaisius turi dar daugiau naudingų savybių: „Kiviai (Kinijos agrastai) naudingi dėl juose esančių vitaminų A, E, vitamino K. Kiviuose taip pat randama mineralų, pavyzdžiui, mangano, geležies ir magnio, kalcio bei kalio. Juose yra ir daug ląstelienos, būtinos sklandžiai žarnyno veiklai.“

Anot R. Beišytės – Aminovos, kiviuose gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Dietistė turi gerą žinią kivių mėgėjams, kurie skundžiasi aukštu cholesteroliu – vitaminas E, randamas šiame vaisiuje, padeda su tuo cholesteroliu kovoti.
R. Beišytė – Aminova

Vis dėlto, net didžiausiems kivių mylėtojams mitybos specialistė pataria nepersistengti: kivių, kaip ir kitų vaisių, nereikėtų padauginti, ypač antroje dienos pusėje: „Pora kivių – puiki dienos norma. Taip pat labai svarbi maistinių medžiagų įvairovė, tad būtų naudinga per dieną suvalgyti porą kivių ir taip pat pasirinkti kitą mėgstamą vaisių, kas dieną juos keičiant vis kitais.“

Suvalgius kivį – keistas pojūtis burnoje? Tam yra paaiškinimas

Vieni žmonės pastebi, kad vos suvalgius kivį ar du, burnoje atsiranda keistas, nemalonus pojūtis, tarsi liežuvis ir gomurys būtų nudeginti. Tuo tarpu kiti skundžiasi skrandžio skausmais. Kodėl? „Dėl kalcio oksalato kristalų, kurie sukelia liežuvio dirginimą ir niežėjimą. Taip pat kivis gali sudirginti skrandį žmonėms, kurie skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, šiuo atveju kivių nereiktų valgyti „ant tuščio skrandžio“,- pasakoja dietistė Rūta.

Kai kuriems kivių derėtų apskritai atsisakyti: „Tai žmonės, sergantys gastritu, taip pat turintys didelį skrandžio rūgštingumą arba skrandžio opą“, - kalba pašnekovė. Taip pat, anot R. Beišytės – Aminovos, kivis neturėtų būti valgomas esant inkstų ligoms, apsinuodijimui maistu. Viduriavimo metu kiviai nėra tinkamas pasirinkimas, nes, pasak dietistės, šiuose vaisiuose gausu ląstelienos, kuri viduriavimo neslopintų, o, priešingai, gali jį suaktyvinti.

Kai kurie mitybos specialistai pasisako už tai, kad vaisius geriausia valgyti jų sezono metu. R. Beišytė – Aminova pastebėjo, kad kivių sezonas – ypač ilgas, trunka nuo sausio iki liepos, tad jais mėgautis bus galima dar ilgai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)